Piszę artykuł o biegusach i w "Awifaunie Polski" co rusz napotykam na wzmianki o ujściu Pasłęki do Zalewu Wiślanego. Jednak są to z reguły stwierdzenie sprzed dobrych paru lat i dlatego jestem ciekaw, czy miejsce to nadal jest atrakcyjne pod względem biegusów, czy może w międzyczasie nastąpiły tam jakieś zmiany, które poważnie obniżyły jego atrakcyjność. Z góry dziękuję
Byłem tam dziś. Co prawda tylko krótko, przejazdem. Ale nie widziałem żadnych siewkowatych.
Widziałem 1 gęś białoczelną, stadko 5-10 raniuszków i właściwie nic więcej ciekawego.
Ciekawsze obserwacje z dzisiejszego wypadu nad Wisłę - polujący sokół wędrowny i rybołów (fot1 i 2).Do godz. 19.15 na wyspie na nocleg zgromadziło się m.in. ok. 300 kulików wielkich (obs. z Zygą,część stada na fot3).
Dodam jeszcze dwie fotki z wczorajszego noclegowiska kulików.Drugie zdjęcie już po godzinie 19:00 - ptaki rozstawiły się wzdłuż dużej części wyspy,odpoczywały i pogwizdywały sobie.Na nocleg zlatywały się też żurawie,mewy i stadka batalionów.
dzis na liczeniu Kuźnica-Wladek od spokojnej wody bez uniesień. Na wodzie lilkaset bialej i kilkaset czarnej stonki, kilka tysięcy czarnych stąpających po wodzie i gdzieniegdzie kaczka pospolita, pierwsze grupy świstunów i nurogęsi.
Za to wróblaki szaleja. pełno i gęsto. tak jak pisał Mikus dominuje pleszka, ale też dziesiatki oenante, kilkanascie podrózniczków, ostatnie gąsiorki, pojedyncze muchołówki małe.
Wczoraj (17.09) sporo drapieżnych nad Wisłą - polujące myszaki i np. 12 w kominie powietrznym,polujący sokół wedrowny (fot1),2 rybołowy przelatujące w górę rzeki,2ad. bieliki w okolicy,krogulce i już tylko 1 polujący błotniak stawowy i 2 przelatujące w kierunku zachodnim,1 chyba myszołów włochaty.
Na polach w okolicy ciągle bardzo liczne siewki złote,czajki i bataliony.Pod koniec dnia na wyspie 240 kulików wielkich.
Trochę ciekawszych obserwacji z okresu 7-17.09, Ujście Wisły (Świbno):
kulik wielki - max 150 nocujących z mewami na wyspie 9.09 (z S. Kaszak)
nur czarnoszyi - 2ad przel E, 9.09 (współobserwatorów wielu)
wydrzyk tęposterny - 1 młody w 1CY, 9.09 (więcej wrzuciłem w Rzadkie ptaki )
duże mewy - max 4000 na noclegu 9.09 (z S. Kaszak)
orlica - 1CY 9.09 w w/w stadzie (więcej wrzuciłem w Rzadkie ptaki ) (z S. Kaszak)
mewa romańska - max 3ad 10.09 i 12.09 (z S. Kaszak)
kobczyk - 1juv, 13.09 (z J.Typiakiem)
drzemlik - samiec ad polujący na drobnicę 13.09
mela - prawie codziennie pojedyncze pierwszoroczne, max 14.09 3 w 1CY (z S. Kaszak i D.Adamkiewiczem)
płatkonóg szydłodzioby - 1juv przysiadł na kilkanaście minut 11.09 i po chwili się zmył
wydrzyk pasożytny i nieoznaczone (odległość) - prawie codziennie 1-3, max 14 (7 pasożytów) przy silnym wietrze z NE 15.09 (z P.Zielińskim i S. Kaszak)
perkoz rogaty - od 13.09 1, od 15.09 2 odpocz/ żer (m.in. z S.Kaszak, T.Rafalskim i in.)
mewa obrożna - 1juv 13.09 (więcej wrzuciłem w Rzadkie ptaki )
hybryd A.marila x A.fuligula samiec, 15-17.09 (m.in. z S.Kaszak, T.Rafalskim i in.)
edek - 30 przel. E, 15.09 (z P.Zielińskim i S.Kaszak)
nur rdzawoszyi - 1juv w locie na E, 15.09 (z P.Zielińskim, który widział kolejne 2 stellaty trochę wcześniej tego samego dnia)
rybitwa czarna - 5juv jeszcze 16.09 a 2 juv 17.09 (z T.Rafalskim)
Mi wygląda na A.marila x A.fuligula. Generalnie jak czernica, ale z pośredniej barwy grzbietem między fuligulą i marilą (jaśniejszy niż u AYU a ciemniejszy niż u AYM) i z małym czubkiem na potylicy.
Dzis w UW troszkę ruszyły wreszcie siewki po zastoju. Niewiele - bo wszystkiego na raz ze 100 ptaków ale to znacznie wiecej w sumie w ostatnich dniach. Głównie piaskowiec i alpina ale w domieszce dalsze kilkanaście gatunków.
Z ciekawostek cały czas kreci sie mewa obrożna, są też pojedyncze mewy czarnogłowe.
Wisła obsypała wyspe salwinia - mamy więc paprotki na piasku fok szarych wylegiwało się dziś 8
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum