Hej,
dziś na liczeniu odcinka od Rozewia do Władka ku mojemu zaskoczeniu z bliska kilkanaście edredonów, trzy uhle i dwa szlachary. Do tego gągoły, nurogęsi, perkozy dwuczubych i kormorany. Trzy młode alpiny i dwie młode sieweczki obrożne. Sporo mew. W porcie pustki, podobnie w Helu.
Pozrawiam
Szymon
Też byliśmy w Ujściu Redy tego dnia z zutonem i spotkaliśmy oprócz tych wymienionych jeszcze perkoza rogatego na zatoce, czaplę białą nad Beką i biegusa rdzawego w niewidzianej wcześniej przez nas szacie - dorosło-zimowej, z jednolicie szarym płaszczem, bez juwenalnego rysunku. Załączam digiscoping autorstwa Marcina, żyleta to to, najoględniej mówiąc, nie jest (moje zdjęcia oczywiście jeszcze gorsze, zresztą nie przykładaliśmy się specjalnie do focenia tego ptaka, ja się frustrowałem, że to nie jest C.melanotos czy coś takiego), ale jakieś pojęcie o jego wyglądzie daje. To ten ptak z prawego skraju, obok śniadych.
A dzisiaj Ptasi Raj również z zutonem - nur nieoznaczony (chyba czarnoszyi) na E, czapla biała, świergotek nadmorski (foto). Z siewek między innymi trzy ostrygojady, kilka siewnic, kilkanaście szlamników, dwa kanutusy.
Wczoraj 2 rybołowy nad Wisłą pod Gniewem.Na nocleg przyleciało 250 żurawi,noclegowisko k.wsi Ciepłe.Przedwczoraj rybołów k.wsi Wielkie Walichnowy.
I też wczoraj rybołów widziany(obs.Zyga) k.Jaźwisk.
Hej,
lekko spóźniona, ale szczera relacja z pierwszego liczenia zimowego (sic!) w nowym sezonie. NA odcinku Puck - Władysławowo w sobotę na lustrzanej wodzie bez rewelacji: ponad setka świstunów, kilkaset łysek, trochę rybożernych wron morskich na zasmrodziałych klifowych drzewach, pojedyncze perkozy, perkozki, cyraneczki. Oczywiście malard, ale tylko dziesiątkami, łabędzie niedobitki Wyrzuciło jak to zwykle o tej porze roku sporo gluta, który dojrzewa w słoneczku więc siewki miałyby by żer, gdyby chciały tu byc a tak to tylko pojedyczne totanusy, alpinki, bataliony. W powietrzu za to ruch drobnicy (jaskółki, drozdy szalejące na mirabelkach, chmary szpaków, białorzytki, pliszki, sikory) i nie tylko (2 bieliki, kilka myszołowów, kruki). Wspaniałe pucyficzne widoki psują strasznie białe kempingi wokół Chałup, ale może przyjdzie jakaś sztormowa powódź zimą i je weźmie w cholerę...
pozdrawiam
C.
18.09- Wisła na północ od Gniewu
bielik- 1 subad?
rybołów- 2
sokół wędrowny- 1 młody polujący k.W.Walichnów i 2 młode w potyczce nad rzeką k.P.Gronowa,super widok i głośne okrzyki!
myszołów- 5
błotniak stawowy- 1
krogulec- 2
kulik wielki- 8
kwokacz- 4
sieweczka obrożna- 10
żuraw- 5 na wyspie i 70,55,40 wysoko na W
czapla siwa- 5
kormoran- 34
ł.niemy- 4
gęgawa- 11 przelot w górę rzeki
nurogęś- 22
A ja wczoraj byłem na Półwyspie Helskim, w okolicach Chałup, Kuźnicy, Jastarni - i gdyby nie to, że praktycznie nie widziałem nic, o czym nie można by zakładać w ciemno jeszcze przed wyjazdem, że będzie, to byłoby całkiem fajnie . Ptaków stołujących się na kidzinowym glucie tu i ówdzie około 60 os., z czego co najmniej połowa to alpiny, poza tym trochę sieweczek obrożnych, kwokaczy, śniadych, szlamników, jeden krwawodziób i dwa kamuszniki.
Witam
wczoraj w Krynicy M. - na plaży:
cały zestaw mew (śmieszka, pospolita, srebrzysta, siodłata, ale też żółtonoga)
kilka perkozów dwuczubych
siewki - biegusy zmienne (7), rdzawe (2)
kruki (2) - jako konkurencja dla mew w walce o flądry od rybaków
jakaś rybitwa, ponoć popielata - załączam zdjęcie
nieliczne kormorany
pliszka siwa
i tyle
26.09- Las Mątawski
jedne z ostatnich w tym roku
rybołów- 1 wysoko wzdłuż Wisły na S
błotniak stawowy- 2
poza tym
bielik- 1 ad
myszołów- ok.10 (tylko 1 przelot)
jastrząb- 2 krążące nad lasem
krogulec- 1
pustułka- 1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum