Hej!
Dwa lipcowe newsy z Równiny Białogardzkiej
1) 15.07. fala zwrotnikowego powietrza wdmuchnęła mi na łąki kurhannika! Ptaka w kolejnych dniach nie widziałem, ale były to pobieżne kontrole - lornetkowanie balotów siana ze znacznej odległości. Ponownie zaobserwowalem drapola 20.07. w tym samym miejscu, tzn. na łąkach okalających niewielką kępę sosen. Drzewa te były noclegowiskiem i miejscem dziennego odpoczynku ptaka, ktory polował w promieniu ok.500m na dwóch fragmentach torfowych łąk z zalegającymi kilkudziesięcioma balotami siana. Drapieznik był bardzo malo aktywny, polował z zasiadki - zawsze obserwowany na belach siana, nigdy np.w locie. Sporadycznie przesiadywal na słupkach i złamanym przez burzę dębie w sąsiedniej kępie drzew. Ponowne spotkanie z kurhanem zaliczyłem 26.07. (wcześniej musiałem na kilka dni wyjechać ) - ptak oczywiście był na swojej łące. Dziś, t.j. 29.07 już go nie obserwowalem pomimo kilkugodzinnej penetracji terenu, ale na pewno nocował jeszcze w sosnach- rano leżały tam świeże, suche puchy i okrywy ( ptak przez cały pobyt intensywnie się pierzył o czym niebawem w stosownym temacie , a wczoraj u nas padało. Jutro cały dzień pracuję, w sobotę spróbuję go znaleźć jeszcze raz..
2) Dziś podczas penetracji łąk znalazłem, podobnie jak w lipcu przed rokiem wypierzone pióro uszatki blotnej :!: - tym razem p-lotkę. Chyba trzeba jednak podrążyć ten temat w przyszłym roku na wiosnę..
-rybołów- 2 osobniki, para ?-jeden mocno atakował taflę wody przez jakieś pół. godz.
Pzdr.
Witam,
obserwowałem tą parkę 3 i 4 tyg temu. Łapią ryby w na terenie żwirowni i lecą z nimi na zachod od odry. Widok polowania jest zachwycający:)
Kanie czarne też tam są regularnie, sępią na resztki po patroszeniu ryb wyrzucane przez wędkarzy do wody.
Witka!
Kurhannik nadal obecny na łąkach Spokój i obfitość gryzoni zapewne zadecydowały o tym, że mogę go tu oglądać już prawie 3 tygodnie I nie przeszkadza mu nawet to , że musiał odstąpić kilka grzęd innemu niecodziennemu łąkowemu gościowi - dziś bowiem zawitał tu subad. bielik. Swoją drogą ciekawe co może mu zaoferować taki biotop do żarcia? Lisa, czajkę, a może żurka? - te ostatnie od kilku dni gromadzą się przed odlotem ok.200m dalej - obecnie jest ok.70 ptaków.
B.rufinus.JPG
Plik ściągnięto 29 raz(y) 64,08 KB
bielas.JPG
Plik ściągnięto 33 raz(y) 51,9 KB
H.albicilla,B.rufinus.JPG Zaprawdę dość egzotyczny widok;)
w PNUW trochę ptasia bryndza, ale powoli widać przeloty siewek, co prawda woda idzie w górę i nie ma za bardzo fajnego błotka, gdzie mogłyby żerować,
ale latają małe stada kwokaczy, kszyków, łęczaków,
wczoraj na betonce 1 kulik wielki
ostro lecą czajki, szpaki, ciągną klucze gęgaw
sporo czapli białych -w sumie na terenie PN prawie 200 osobników
trzymają się nadal dorosłe ślepowrony,
na Polderze Pn nad skoszonymi łąkami sporo drapoli - obie kanie, pustułki, błotniaki stawowe i łąkowe,
coraz więcej żurawi,
nocą słychać też przepiórki - ostatnio jedna pitpitoliła mi pod oknem w ogródku
Witka!
Łąki pod Białogardem, 05.08.2010r, przez południem:
- kurhannik (dzień 22, w tym miejscu co zwykle, siedzący na beli siana)
- bielik - j.w., chyba jest tak jak pisze Jacek, być może gdzieś w zbożu leży jakiś postrzałek dzika lub kozła - w okolicy bowiem pojawiły się 2 kruki a całe to towarzystwo okupując baloty siana wygląda jakby trawiło po porannej uczcie
- świeża okrywa uszatki błotnej w pobliżu miejsca znalezienia przed kilkoma dniami p-lotki (wykoszona łąka sąsiaduje z niewykoszonym turzycowiskiem z krzakami wierzb wzdłuż rowów melioracyjnych)
- kania ruda - adultus pierzący sterówki i 2 juvki spłoszone z poj.starych wierzb
- stacjonarny? orlik krzykliwy
- stawar m.ad. i 2 juvki ze śródpolnego trzcinowiska
- pustułki liczne, juv. i ad.
- świeża s-lotka samicy gołębiarza
- żurawie - ca 80 os.
Jedyny drapol nie oznaczon dziś w 100% to B.buteo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum