Witam, dziś bylem nad stawkiem Rubinowym pojawila się ponownie karolinka ale tylko jedna samica, ponadto od dluższego czasu siedzi samiec głowienki, była także stała bywalczyni leucopa, po za tym krzyżowki i mewy
Witam, wczoraj nad Odrą trochę powyżej Dziewokliczu pustułka i dwa bieliki siedzące na drzewie nad wodą. Na wodzie trochę nurogęsi, niemych oraz niezliczone łyski i krzyżówki.
Dzis jezdzilem troche za miedwianskimi gesiami. Gesi lataly w malych stadach do 100 ptakow. Dziwnie sie zachowywaly, poniewaz siadaly na chwile np. z labedziami kolo Koszewa .... by po kilku chwilach wystartowac i poleciec dalej. Podobnie kolo Starego i Nowego Przylepu.
Z innych ciekawszych:
- sniegula 2 (pola kolo Wierzbna)
- kilka pustulek, myszakow
- 2 bieliki ad nad Obryta
Dzis w ten przedswiąteczny dzień wybrałem się do Polic.
Na odstojnikach ogólnie pustki. Bardzo mało kaczek ( najwięcej głowienki jakieś 60)
-12 bielaczków, kilka krakw, i siedzi cały czas mieszaniec (krzyżówka x rożeniec).
Z pozostałych na uwagę zasługuje ok 100 czapli siwych + jedna biała w opustoszałej koloni śmieszki. Pozatym:
- perkozek 24
- bielik 5 ( 3ad, 2imm)
- jastrząb 1f
- myszołów włochaty-2
- wąsatka - kilka (głosy)
- dzięcioł czarny przesiadujący w trzcinach
Na rozlewisku pusto, a na kanale obok 2 zimorodki, 5 perkozków i 14 jemiołuszek.
Za to nad Odrą pomiędzy kanałem a polickim portem ptaków masa. Bez rewelacji gatunkowej ale liczby całkiem całkiem:
-krzyżówka- ok 1000
- nurogęś - ok 500
- czernica - ok 200
- bielaczek ok 70
Do tego masa mew ,kormoranów, łysek i czapli. A na koniec zobaczyłem atak prawdopodobnie suma na grupkę łysek. Nie wiem tylko czy się udał bo nie policzyłem łysek przed atakiem, ale byly mocno przestraszone. Pozdro!
Wczoraj zrobilem maly objazdowy terenik w okolicach jez. Miedwie, z ciekawszych:
- 5 czapli bialych miedzy Zaborskiem a Lubiatowem, tam tez sporo gesi, jednak teren dosc trudny i nie moglem tego stada z zadnej strony "ugryzc"
- pierwsze zurawie 2 ad + 2 imm na polu przed Starym Przylepem
- sniegula 3 (Wierzchlad)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum