Hej!
W sobotę 29.XI. w śródpolnym zadrzewieniu pod Białogardem znalazłem świeży oskub pokrzewki, biorąc pod uwagą porę roku - zapewne kapturki ( piszę tak asekuracyjnie bo nie odróżniam pierza kapturki od pierza gajówki, a w AP jest jedna listopadowa data tej ostatniej i to właśnie z Pomorza Środkowego )
Listopadową kapturkę ( samiczkę) sfotografował też w połowie miecha pod Koszalinem forumowy omen.
Hejka,
dziś na polach na S od Stargardu
dzierlatka 6
peregrin 1
śnieguła 31 - w jednym stadzie
bern. obrożna 1
bern. białolica 2
poza tym parę rzepołuszków, lagopusów, siewek zł. i kilka tys gęsi
PZDR
czołgu
W sobotę 29.XI. w śródpolnym zadrzewieniu pod Białogardem znalazłem świeży oskub pokrzewki, biorąc pod uwagą porę roku - zapewne kapturki
bardzo fajne znalezisko
KrzyH napisał/a:
piszę tak asekuracyjnie bo nie odróżniam pierza kapturki od pierza gajówki
jeżeli mógłbym w czymś pomóc to zawszę mogę wrzucić na forum zdjęcie lub skan kompletu sterówek kapturki (chyba imm - 2CY, ale dokładnie teraz nie pamiętam), tak dla porównania może jednak uda się oznaczyć gatunek
dopisane:
po konsultacjach z KrzyHem doszliśmy do wniosku że jednak ze sterówek nie da się oznaczyć S.atricapilla/borina, więc pomoc byłaby zbędna
Witam! Dziś na stawku Rubinowym na osiedlu Słonecznym w Szczecinie 2 samice karolinki Aix sponsa. Są mało płochliwe tak więc mogą trochę posiedzieć. Apro po stawek ten przyciąga rózne "egzoty", dalej siedzi tam leucopka, zaleciałał tam też kiedyś świstun chilijski, trafiają sę także inne kaczuchy. Polecam odwiedziny.
dopisane 2 minuty później:
A jeszcze zapomniałem , wkrótce zdjęcia karolinek Czołgu umieści na stronie ZTP, zapraszam do odwiedzenia strony.
edit: claviceps Proszę używać funkcji edycji posta!
Tak sobie obserwuje jemiouszki w Szczecinie przy moscie dlugim zerujace na jemiole. Ostatnio do kilkudziesieciu ptakow dziennie. Wczoraj okolo 200 a dzis blisko 500.... ciekawe czy to juz puknt kulminacyjny
Witam, dzisiaj wizyta w Policach, na odstojnikach bieda, oprócz łysek/mew/niemych/głowienek i innych stałych bywalców:
-czernica 1m, 2f
-ogorzałka 1f
-krzykliwe 9a, 1i
oraz rzeczy które przekroczyły moje skromne możliwości:
-mieszane stadko szczygły+dzwońce+coś jeszcze (za daleko na jakieś szczegóły)
-krogulec lub jastrząb (znowu za daleko dla mnie, sami oceńcie co jest bardziej prawdopodobne nad odstojnikami
-oraz coś, co oznaczyłem jako rożeniec, chociaż rysunek na głowie, wolu i szyji nie za bardzo mi się zgadza (foto1)
witam,
to i ja dorzucę coś z obserwacji w Świnoujściu z wczorajszego dnia.
12 młodych edredonów, które obserwowałem juz przed tygodniem.
Pozdrowienia dla Zdena, którego poczynania obserwowałem z falochronu E i zastanawiałem się co ciekawego rejestruje swoim aparatem.
pozdrawiam.
Witam,
w najbliższy wtorek 9 grudnia o godz. 17.30 odbędzie się spotkanie
ZACHODNIOPOMORSKIEGO TOWARZYSTWA PRZYRODNICZEGO
miejsce stałe czyli ul.Wąska 13, prawdopodobnie sala 310 (III piętro).
Na spotkaniu m.in. ustalenia dotyczące najbliższego liczenia wybrzeża,
przydział odcinków itp.
Oczywiście po spotkaniu tradycyjne wyjście na małe piwko
Serdecznie zapraszamy
pzdr
zk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum