hej! piękna pogoda zachęciła mnie do spaceru brzegiem Odry od Dziewoklicza do przekopu parnickiego. Ptaków nie było za wiele ale zawsze coś. Najwięcej było łysek ok350 sporo także krzyżówki jakieś 250 szt, kormoran 70szt, nurogęś 30, czernica 20 i oczywiście mewy w tym jeden marinus. Poza tym bielik , krogulec, gągoł, kilka czapli, 2 zbożówki. na koniec trafiły mi się dwa mieszane stada. Pierwsze to czyże wraz ze szczygłami (50) objadające modrzew, drugie to zbożówki z białoczółkami jakieś 60szt.
A nad polami pod Płońskiem w okolicach Barlinka dziś pierwsza kania ruda lecąca na E poza tym błotniak zbożowy, kosmacze, pustułki, kupa myszaków, trochę przelatujących gęsi i wróblaków.
No a dziś w nocy uderzamy ekipą w skałdzie: czołgu, Lutek, zden pl i ja na parodniowy desant nad zatokę gdańską.
Trzymajcie za nas kciuki
Hej,
ja dziś byłem na falo i w mzdrojach,
z ciekawszych 3 śnieguły, a tak to słabizna
Żadnego edka, nawet przy betonowcu, 1 uhla,
trochę lodówek, markaczek, szlacharów...4 petrosusy...
Chociaż nie mam nawet odległych korzeni na PomZach i nijak mi tutaj pisać, Mirhel mnie oddelegował do tego zadania, bo sam jest zajęty "czymś innym"
Dzwonowo
Staw Długi
* czajka: ca 45
* pliszka siwa: 3 i głos cn 1
* szpak: 3
małe stawy przy Stawie Wielkim
* łabędź niemy: 26
* łabędź krzykliwy: 4, w tym 1 uwięziony (oplątany za szyję) sznurkiem przewieszonym między palikami wbitymi w dno środkowego stawu
* myszołów: 1 (dość ciemny i dość duży, ale Bb )
Tak mi się wydawało Mało prawdopodobne, żeby zesztywnienie pośmiertne zachowało go z wygiętą w "normalny sposób" szyją i jeszcze żeby tą szyją (i głową) wiatr obracał... Tak bardzo znowu nie wiało Szukaliśmy jakiejś łódki na stawach, ale niestety nie znaleźliśmy żadnej...
Na dolną Iną potężne rozlewiska, ale ptaków niezbyt dużo - 320 zbożówek, 20 krzykliwców, dwa perkozki, kokoszka, 20 czajek itd. Z ciekawszych - błotniak stawowy k. Świętej.
Pozdrowienia
_________________ Ludzkie ciało jest takie miękkie - ponad 70% wody
Dzisiejsze wiosenne klimaty z bagna w Pogorzelicy
- ruchawka wśród gęgaw - poj.pary w zarośniętej części zbiornika i 17 wykłócających się ptaków ( część tej grupy też stanowiły pary) na otwartej wodzie od strony pól
- ok.setki gąsek na oziminie - daleko, bez lunety bez szans na oznaczenie
- gągoł samczyk - jedyna wypatrzona dziś kaczka!
- sporo c.olorów - głównie w zatoczkach wśród wiklinowisk
- trąbiące krzykliwce tamże - niewidoczne niestety
- bielik ad. lecący po udanym polowaniu w stronę lasu z dużą rybą w szponach ( poderwał wszystkie gęsi na chwilę)
- stosunkowo świeży oskub uszatki błotnej (dudki całe - pewnie robota gentilisa)
- kilkakrotnie zaśpiew ciągnących nad bagnem skowronków
- dwa gruchające grzywacze w samej Pogorzelicy
pozdr.
K.
Witam,
dzisiaj w godzinach południowych na falochronie wschodnim w Świnoujściu :
- świergotki nadmorskie-4 szt
- parę lodówek
- gągoły
- nurogęsi ok. 27 szt.
karsiborska Kępa:
- 3 ohary
- nurogęsi
pozdrawiam kolegów ze Szczecina i dziękuję za miłą pogawędkę
Witam wszystkich
Taki krótki, mały nius...we wtorek. 12.02. spotkanie ZTP godz 17. ul Wąska 13, sala 310:)
To oczywiście część oficjalna, a druga "z deczka" luźniejsza zakończy się tam gdzie zwykle...:)))
pozdrawiam,
Martucha
Czesc
W sobote i niedziele 9-10.02.2008 posiedzialem na odstojnikach w Policach.
Generalnie malo kaczek: najwiecej glowienek, cyraneczek i krzyzowek. Kilkanascie czernic, kilka gagolow, krakwy, bielaczki (2m+5f)
Oprocz tego perelki takie jak: zimorodek, i mlody bielik polujacy nieudanie na wodne ptactwo.
Sporo kormoranow i czapli siwych, wsrod ktorych 9 czapli bialych Nie wiem czy smiac sie czy plakac... Sikory i inna drobnica swiergoli wiosennie, a to przeciez poczatek lutego...
Witam!
Nad Zalewem wiosna w pełni. Gągoły tokują. Sikory i kosy wrzeszczą. Słychać żurawie.
Z ciekawszych to w okolicy Świętowic w stadzie 32 gęsi białoczelnych 3 bernikle białolice, grupka 50 szczygłów w ujściu Kanału Czarnocińskiego oraz para tokujących żurawi w Piaskach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum