Pamietam, ze kiedys byla dyskusja na przyrodzie czy dzielimy temat "Obserwacje ptakow" na krainy czy tez wojewodzctwa, jednak duza czesc forumowiczow glosowalo by zostac przy sposobie "wszystko do jednej beczki" motywujac, ze przykladowo ludzie z podlasia nie beda czytac obserwacji z wielkopolski itp.
Ciesze sie, ze w koncu mamy swoj odrebny temat troche izolacji ogolnopolskiej nie zaszkodzi W zamian integracja pomorza zachodniego
Fajnie, że powstaje miejsce gdzie bedzie można poczytać o obserwacjach i nie tylko na Pomorzy Zachodnim. Super pomysł
Byłem w Szczecinie 11. stycznia, relacja tutaj:
i pewnie znów będę w przyszłym tygodniu. W związku z powyższym jestem ciekawy czy ktoś zaglądał ostatnio na odstojniki w Policach lub na rozlewisko?
A może w innych miejscach dzieje się coś ciekawego. Dajcie znać proszę.
Hej,
dziś na wysypisku w Świnoujściu 3500 dużych mew,
głównie srebrzystych ze śladowymi ilościami siodłatej
i cachinannsa, bez rzadszych. Przeleciał też sokół wędrowny,
który z lekka przyatakował krukowate, ale mu się nie udało.
Poza tym 6 czeczotek, trochę zięb, szpaków.
pozdrawiam
zk
. W związku z powyższym jestem ciekawy czy ktoś zaglądał ostatnio na odstojniki w Policach lub na rozlewisko?
A może w innych miejscach dzieje się coś ciekawego. Dajcie znać proszę.
Hej, generalnie jakoś słabo... nad morzem nic sie nie dzieje,
ptaków mało... Dzwonowo pewnie puste, co na Policach nie wiem,
dawno tam nie byłem, fajnie jest nad Miedwiem na plaży w Morzyczynie,
popołudniu gromadzi się tam dużo mew, trochę innych ptaków też jest na wodzie,
w Szczecinie-Płoni siedzą pluszcze..
pozdr
zk
Witam. To ja też coś dodam z dzisiejszego poranka. Dzisiaj pierwszy gruchający siniak koło Goleniowa. Tak wcześnie jeszcze nigdy siniaków nie słyszałem.
Pozdrawiam
_________________ Ludzkie ciało jest takie miękkie - ponad 70% wody
jak juz tak wiosennie, to 26 stycznia 2008 nad jez. Miedwie w Morzyczynie mialem blisko 200 szpakow. Krazyly nad trzcinami szukajac dobrej miejscowki na nocleg.
Krótka wczorajsza przejażdzka po polach przy E brzegu jez. Miedwie i na Dzwonowie.
Miedwie:
Mimo spenetrowania wszystkich odpowiednich miejsc zupełny brak gęsi i łabędzi na polach.
Z ciekawszych jedynie ok. 250 czajek i sporo wiosennych grupek mew przy polnych
kałużach.
Dzwonowo:
Staw wielki częściowo zalany.
ł. krzykliwy 64
ł. czarnodzioby 37
ł. niemy 15
gęgawa 6 p.
krzyzówka 380
czajka 220
siewka złota 4
Jeszcze kilka tygodni temu na Dzwonowie nocowało ok. 5 - 7 tysięcy gęsi, a dziś o zmroku
na nocleg zleciało się jedynie ok. 260 zbożówek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum