FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: claviceps
2008-02-28, 11:18
Wrocławskie ptaszenie
Autor Wiadomość
zabamaja 

Wysłany: 2008-05-06, 13:54   

witam
nastepnego dnia tez poszlam ogladac sowy, bo okazalo sie ze byly trzy, w tym jeden maluch, ktory byl dokarmiany na drzewach przy moscie od strony osobowic i tak popiskiwal ze nie dalo sie go nie slyszec. no i w sumie sama sobie potwierdzilam ze to puszczyki.pozdro

corelli 
Future is NOW.

Wysłany: 2008-05-10, 23:08   

Witam,

krotka relacja z pobytu nad stawami Milickimi - 1 i 2 maja br.

Claviceps, jeszcze raz dziekuje za opis miejsc w Dolinie Baryczy, dzieki Tobie zobaczylem m.in. cudo w postaci wiezy w Grabownicy ;) .

W zasadzie zaliczylem glownie owa wieze, poniewaz dzieki swoim walorom mozna na niej spedzic praktycznie caly dzien - 4 poziomy widokowe, stol na poziomie najwyzszym (przydaje sie np. do posilkow), wspanialy widok na caly staw Stawno, ochrona przed deszczem i wiatrem, no i mozliwosc spotkania innych milosnikow ptakow i przyrody.

Z ciekawszych obserwacji:
-polowanie 3 bielikow naraz na niezidentyfikowanego ptaka, ktory w momencie pikowania drapieznikow nurkowal pod wode, ok.300-350 m od wiezy,
-regularne loty pary blotniakow stawowych nad gniazdem w trzcinach, ok.200 m od wiezy,
-przeloty gegaw, zurawi, labedzi, perkozow, bielikow.

Mniej ciekawa atrakcja sa wizyty tubylcow, kwiatu miejscowej mlodziezy, ktorzy zdaje sie, ze traktuja wieze jak swoisty bar, gdzie mozna spozyc piwo, o czym swiadcza liczne puszki plywajace w okolicznych trzcinach.

Zalaczam pare fotek, blotniak co 2-3h zalatuje sobie w okolice wiezy, rzuca okiem na ludzi i leci dalej ;) .

B1.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 51.64 KB

B2.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 58.73 KB

B3.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 50.25 KB

BI1.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 133.46 KB

W1.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 148.47 KB

tmaszkal 
Siewkolub

Wysłany: 2008-05-18, 12:08   

witam! w czwartek szykujemy jakas eskapade w teren:) pomysl jest by jechac na mietkow (sa fani ptaszkowie tam teraz), ale moze macie jakies inne orginalniejsze pomysly co do wycieczki? no i ile osob jest chetnych na czwartek ewentualnie (szykowac auta czy bardziej rozklad PKP :> )

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2008-05-18, 16:02   

Ja odpadam. Będę na stawach w okolicy Rudy Żmigrodzkiej :-D :-D :-D

rufinus 
Krzysiek Ostrowski

Wysłany: 2008-05-20, 21:28   

tmaszkal napisał/a:
witam! w czwartek szykujemy jakas eskapade w teren:) pomysl jest by jechac na mietkow

O której chcecie wyjechać tam...zawsze po drodze można o Ślęźę zaczepić i orzechówek poszukać czy innych muchołówek :P

Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.

tmaszkal 
Siewkolub

Wysłany: 2008-05-20, 22:52   

rufinus, hmm... temat do dyskujs szerszej wsrod naszej ekipy czy sie bedzie chcialo nam pod gore lazic bo szykowlaismy sie na plaski teren :grin: ale ogolnie chcialbys z nami jechac? My mamy w aucie komplet ale mozna sie swa bryka jaknajbardziej podlaczyc, zapraszam. do wyjazdu pare dni, obgadamy jescze wszysko.

rufinus 
Krzysiek Ostrowski

Wysłany: 2008-05-21, 00:11   

tmaszkal napisał/a:
mozna sie swa bryka jaknajbardziej podlaczyc

Eeee...to ja odpadam :P
W czwartek niestety nie będę miał auta :(

A co do Ślęży to ogólnie można by się jakoś kiedyś wybrać...tyle, że nie w ten łykeend jeśli chodzi o mnie ;)

tmaszkal 
Siewkolub

Wysłany: 2008-05-21, 09:21   

szkoda :/ ale Ślęża to ogolnie dobry pomysl i mozna jakie ognisko zrobic :grin:

tmaszkal 
Siewkolub

Wysłany: 2008-05-26, 19:48   

w ten weekend bedzie kolejny termin liczen na stawach. z powodu napietych terminow kół zajec itp nie ma jak sie spotkac cala banda wiec tzeba sie zgadac przez neta. Ja nie mam czasu w weekend za wiele ( w tygodniu mam 5 kolokwiow i egzaimn... :cry: ) i chcialbym cos obskoczyc szybko rowerem tako powstal pmysl taki:
ja Tosiu rowerami pruszowice
kwachu gosia rowerami/piechota zakrzow domaszczyn
i ktos na szczodre - grupa pieszo/autobusowo/samochodwa moze groszek z natalka i smykiem?
ogolnie mi obojetnie gdzie i z kim pojade ale chce to zrobic rowerem bym szybko obrocil.

himself 
Łukasz Talaga

Wysłany: 2008-05-27, 19:38   

zabamaja, mowisz o tym moscie kolejowym ? jak tak to w tamtym roku tez byly ale 4 :P

Eolida 

Wysłany: 2008-05-31, 11:45   

Ja mogę w niedziele na szczodre skoczyć. Będę autkiem więc jeśli ktoś miałby ochotę się przyłączyć to zapraszam :)

tmaszkal 
Siewkolub

Wysłany: 2008-06-01, 20:01   

co do liczen to juz sie konczy tegoroczny sezon: planujemy termin dosc ciezki (sesja...ale damy rade :oki: ) 21-22 czerwca i na pozegnanie 12-13 lipca sprawdzic co w trzcinie piszczy
no i w czerwcu tzeba bedzie zrobic jeszze WWWW (wielkie wiosenne wabienie wodnika :grin: ) czyli po nocy pobujac sie po stawach i wabic chrusciele wszelakie (bedzie euro wiec to nam komplikuje terminy, najwyzej wybierzemy jakis nedzny mecz i sie go poswieci)

rufinus 
Krzysiek Ostrowski

Wysłany: 2008-06-07, 23:05   

Hej...termin w zasadzie jeszcze odległy ;] ale piszę co by jakąś ekipę zmontować :-D
Jakoś na początku lipca (co by już po sesjach, egzaminach, kołach i innych meczach :P i najlepiej w jakiś zwykły dzień tygodnia...niestety w weekendy może być trudno z autem u mnie :( ) chciałbym się wybrać na Wzgórza Strzelińskie (w okolice Kuropatnika)...taka wycieczka po lasach od godzin popołudniowych do nocnych. W dzień to i może by się jakieś krzyżodzioby trafiły...bo się czasem widywało to tu to tam :]
ale głównie chodzi mi o to żeby połazić trochę po zrębach i jak szczęście dopisze wylukać jakiegoś polującego lelka, no a wiadomo...wieczorem i w nocy to jakieś sowy by można było zlokalizować ;)

Pozdr.

piegos 

Wysłany: 2008-08-04, 17:41   

hej, oto link do fotorelacji z wczorajszego dziczenia nieopodal Cesarzowic, Osieka i zbiornika Mietkowskiego :]

Pozdrawiam
Gosia :cool:

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2008-08-04, 23:55   

o kur.... na diete przechodze... od zaraz........ :evil: :evil: :evil:

Odpowiedz do tematu