witam
nastepnego dnia tez poszlam ogladac sowy, bo okazalo sie ze byly trzy, w tym jeden maluch, ktory byl dokarmiany na drzewach przy moscie od strony osobowic i tak popiskiwal ze nie dalo sie go nie slyszec. no i w sumie sama sobie potwierdzilam ze to puszczyki.pozdro
krotka relacja z pobytu nad stawami Milickimi - 1 i 2 maja br.
Claviceps, jeszcze raz dziekuje za opis miejsc w Dolinie Baryczy, dzieki Tobie zobaczylem m.in. cudo w postaci wiezy w Grabownicy .
W zasadzie zaliczylem glownie owa wieze, poniewaz dzieki swoim walorom mozna na niej spedzic praktycznie caly dzien - 4 poziomy widokowe, stol na poziomie najwyzszym (przydaje sie np. do posilkow), wspanialy widok na caly staw Stawno, ochrona przed deszczem i wiatrem, no i mozliwosc spotkania innych milosnikow ptakow i przyrody.
Z ciekawszych obserwacji:
-polowanie 3 bielikow naraz na niezidentyfikowanego ptaka, ktory w momencie pikowania drapieznikow nurkowal pod wode, ok.300-350 m od wiezy,
-regularne loty pary blotniakow stawowych nad gniazdem w trzcinach, ok.200 m od wiezy,
-przeloty gegaw, zurawi, labedzi, perkozow, bielikow.
Mniej ciekawa atrakcja sa wizyty tubylcow, kwiatu miejscowej mlodziezy, ktorzy zdaje sie, ze traktuja wieze jak swoisty bar, gdzie mozna spozyc piwo, o czym swiadcza liczne puszki plywajace w okolicznych trzcinach.
Zalaczam pare fotek, blotniak co 2-3h zalatuje sobie w okolice wiezy, rzuca okiem na ludzi i leci dalej .
witam! w czwartek szykujemy jakas eskapade w teren:) pomysl jest by jechac na mietkow (sa fani ptaszkowie tam teraz), ale moze macie jakies inne orginalniejsze pomysly co do wycieczki? no i ile osob jest chetnych na czwartek ewentualnie (szykowac auta czy bardziej rozklad PKP )
_________________ Wbrew pozorom lubię czesać - szalony fryzjer z Milicza:P
rufinus, hmm... temat do dyskujs szerszej wsrod naszej ekipy czy sie bedzie chcialo nam pod gore lazic bo szykowlaismy sie na plaski teren ale ogolnie chcialbys z nami jechac? My mamy w aucie komplet ale mozna sie swa bryka jaknajbardziej podlaczyc, zapraszam. do wyjazdu pare dni, obgadamy jescze wszysko.
w ten weekend bedzie kolejny termin liczen na stawach. z powodu napietych terminow kół zajec itp nie ma jak sie spotkac cala banda wiec tzeba sie zgadac przez neta. Ja nie mam czasu w weekend za wiele ( w tygodniu mam 5 kolokwiow i egzaimn... ) i chcialbym cos obskoczyc szybko rowerem tako powstal pmysl taki:
ja Tosiu rowerami pruszowice
kwachu gosia rowerami/piechota zakrzow domaszczyn
i ktos na szczodre - grupa pieszo/autobusowo/samochodwa moze groszek z natalka i smykiem?
ogolnie mi obojetnie gdzie i z kim pojade ale chce to zrobic rowerem bym szybko obrocil.
co do liczen to juz sie konczy tegoroczny sezon: planujemy termin dosc ciezki (sesja...ale damy rade ) 21-22 czerwca i na pozegnanie 12-13 lipca sprawdzic co w trzcinie piszczy
no i w czerwcu tzeba bedzie zrobic jeszze WWWW (wielkie wiosenne wabienie wodnika ) czyli po nocy pobujac sie po stawach i wabic chrusciele wszelakie (bedzie euro wiec to nam komplikuje terminy, najwyzej wybierzemy jakis nedzny mecz i sie go poswieci)
Hej...termin w zasadzie jeszcze odległy ;] ale piszę co by jakąś ekipę zmontować
Jakoś na początku lipca (co by już po sesjach, egzaminach, kołach i innych meczach i najlepiej w jakiś zwykły dzień tygodnia...niestety w weekendy może być trudno z autem u mnie ) chciałbym się wybrać na Wzgórza Strzelińskie (w okolice Kuropatnika)...taka wycieczka po lasach od godzin popołudniowych do nocnych. W dzień to i może by się jakieś krzyżodzioby trafiły...bo się czasem widywało to tu to tam
ale głównie chodzi mi o to żeby połazić trochę po zrębach i jak szczęście dopisze wylukać jakiegoś polującego lelka, no a wiadomo...wieczorem i w nocy to jakieś sowy by można było zlokalizować
Pozdr.
_________________ Z ornitologicznego punktu widzenia:
Chodzenie po bagnach "wciąga" ;]
Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum