FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: claviceps
2008-02-28, 11:18
Wrocławskie ptaszenie
Autor Wiadomość
tmaszkal 
Siewkolub

Wysłany: 2008-04-05, 14:36   

słonek nie bylo ale wypad ogolnie wesoly zwlaszcza ze odkrylismy żubry BIG-ŁYKI :-D

IrekM 

Wysłany: 2008-04-05, 15:05   

A gdzie fotorelacja ?

MOJA OKOLICA

tmaszkal 
Siewkolub

Wysłany: 2008-04-08, 19:00   

IrekM napisał/a:
A gdzie fotorelacja ?
jakies fotki mamy ale ja ich nie mam. Spotkalismy za to jedna kaczke smieszna krzyzowek, postaram sie o fotki

tmaszkal 
Siewkolub

Wysłany: 2008-04-14, 10:23   

W czwartek ok20 spotkanie SKNu w Impulsie (lub pod jak by własciciel znow zrobil psiuksa nam) , bedzie kolejny etap liczen na stawach (19-20 04) oraz zaplanujemy wyprawe jakas (26/27 04) prawdopodobnie Łężczok i Wielikąt :) zapraszam

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2008-04-14, 16:12   

tmaszkal napisał/a:
(26/27 04) prawdopodobnie Łężczok i Wielikąt :) zapraszam

nieeee... no... wtedy do Kępna jadę... :evil: chyba, że 27, to ram dadę :]

tmaszkal 
Siewkolub

Wysłany: 2008-04-17, 10:16   

cos lekkiego o naszym ukochanym siwkowym odstojniku na polach irygacyjnych:

"Czes na odstojniku"

Bryza hadwaesu
Podczas wiosennych czesów
Otacza nas zewsząd
Znany nam ten swąd…
Gdy statyw z pleców się ściąga
Rozstawia się nóżki
Słońce wysoko, pięknie wygląda
Puk…puk…otwieramy puszki…
Spoglądam w okular
Dłoń drży na zoomie
W myślach gatunków pula
Wzrok w oddali sumie
Wkręcam się w ten czar
Zgiełk mar…
I wiatr nad trzcinowiskiem
Przyrody występ.

Sunie w lewo body
Chcę uwieńczyć tutaj pobyt
Swej uśmiechem pasji,
Siewko, czy oznaczyć się dasz mi?
Gdzieś daleko przy drugim brzegu
Śpi słodko mały biegus
Taki ot psikus przyrody
Możesz spojrzeć jemu w odbyt…
Trochę dalej cyraneczki
Jeszcze w lewo trzy sieweczki
Dwie z nich grzeczne i obrożna
Fajnie, że dała się poznać!
Czesze daje, są kwokacze
I coś jeszcze, czy oznaczę?
Widzę klin i biały brzuszek
To piskliwiec ( uwalniając żubry z puszek…)
O! i śniady murzin jeden
Gdzieś tam z tyłu wodnik przebiegł
I żerują też batony
Mieni się ich piór tu połysk
Wśród nut skxxwiszczy szarych
Oj…skończyły się browary…

edit: claviceps
zmoderowane

corelli 
Future is NOW.

Wysłany: 2008-04-22, 09:54   

Witam Wroclawiakow,

wybieram sie na weekend majowy w Doline Baryczy w okolice Milicza, czy ktos zapodalby mi liste miejsc, ktore szczegolnie warto odwiedzic pod katem ptakow ? Przeczytalem o wiezy obserwacyjnej w Grabownicy, a czy takich wiez badz innych punktow widokowych jest wiecej w okolicy ?

Z gory dzieki za wszelkie info.

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-04-22, 16:46   

corelli napisał/a:
wybieram sie na weekend majowy w Doline Baryczy w okolice Milicza, czy ktos zapodalby mi liste miejsc, ktore szczegolnie warto odwiedzic pod katem ptakow ?

Napiszę tu, to może i inni skorzystają :] a Dolinę Baryczy promować trza ;)
Aha, corelli, zakładam że jesteś zmotoryzowany (albo chociaż zbike'owany ;) ).
Najciekawszym kompleksem stawów (bo to że stawy w DB są najcenniejsze jest rzeczą oczywistą) jest Stawno, czyli ten położony najbliżej Milicza (ok. 10 km na wschód). Tutaj jest najwięcej podgorzałek, gęgaw, bąków, bączków, zielonek, wąsatek, łabędzi krzykliwych. Problem w tym, że nie jest jeszcze wyznakowana ścieżka przyrodnicza po stawach, dlatego legalnie poptaszyć można tam tylko w kilku miejscach. O wieży w Grabownicy już wiesz; oprócz tego w samej wsi (obok widocznych z daleka silosów) jest kolejne miejsce skąd można rzucić okiem na ten największy w kompleksie staw. Oprócz tego świeżo oddane do użytku są dwie budy obserwacyjne - jedna przy stawie Słupickim Starym (widoczna z drogi Milicz - Ruda Milicka), a druga przy stawie Polnym (przy drodze ze Stawna na Dyminy; ale uwaga :idea: - formalnie tą drogą mogą poruszać się tylko mieszkańcy Dymin i nie wiem jak potraktowany byłby turysta). Poza tym można przejść/przejechać drogą z Rudy Milickiej na północ w stronę Nowego Zamku - biegnie ona groblą między stawami rezerwatowymi, a w miejscu przepływu jest dośc przestrzeni żeby postawić pojazd i popatrzec na obie strony.
Na wschód od Stawna jest kolejny kompleks rezerwatowy - Potasznia. Przez niego również przejeżdża droga publiczna i z niej można obejrzeć stawy Jan i Uroczy (z widocznym po drugiej stronie gniazdem bielika na grobli, ostatnio jednak niezajętym). Natomiast na południe są dwa kompleksy nie objęte rezerwatem Krośnice i Żeleźniki (akurat tych nie znam za dobrze). Wzdłuż pierwszego z nich idzie szlak rowerowy (fajne śródleśne i raczej niewielkie stawy; kilka par żurawi), natomiast przez drugi przebiega droga Krośnice - Twardogóra (na stawach kolonia mew i rybitw). Kawałek dalej na wschód jest mały, ale bardzo sympatyczny śródleśny kompleks Drożdżęcin (mewy, rybitwy, zauszniki, łabędź krzykliwy) - przez niego idzie szlak rowerowy - na północ od Nowej Wsi Goszczańskiej. Na trzy ostatnie kompleksy nie powinno byc problemów ze wstępem.
Drugi ciekawy rejon to zachodnia cześć DB (stawy zaczynają się jakieś 15 km na W od Milicza). W kompleksie Ruda Sułowska (rezerwat) jest ścieżka przyrodnicza z początkiem i końcem w Rudzie (mozna zrobić pętlę po stawach). Jadąc z Rudy na zachód droga przejeżdża obok dużego stawu Duża Grabówka (dobre widoki). Ze wsi Grabówka (zachodni skraj owego stawu) idzie na północ ciekawy szlak pieszy; początkowo przez lasy (akurat tu niezbyt rewelacyjne sośniny), a potem wzdłuż zalesionego brzegu stawu Mewi Duży (kilka miejsc do popatrzenia na staw).
Następny kompleks na zachód to Niezgoda. Przy wsi o tej samej nazwie stoi kolejna buda obserwacyjna; same stawy nie są w rezerwacie (i nie słyszałem żeby stawowi kogoś przeganiali) - ale ostatnio Niezgoda 1 była spuszczona i praktycznie bez ptaków.
Koejne stawy - Radziądz, Ruda Żmigrodzka i Jamnik są dostepne praktycznie tylko w nielicznych punktach - najlepiej jechać drogą Milicz - Żmigród na zachód; za wsią Niezgoda wjeżdża się w kompleks Radziądz (kolonia czapli i kormoranów; ograniczony punkt widokowy wsród drzew jest tuz przed wsią Radziądz - widzi się z niego największy i najstarszy w całej dolinie staw Stary). Za Radziądzem trzeba skręcić w stronę Rudy Żmigrodzkiej - po drodze dobry punkt widokowy na stawy Jelenie; w samej Rudzie Żmigrodzkiej można podjechać nad staw Rudy (kolonie mew, rybitw i brzegówek na wyspach; dojeżdża się tam obok widocznego z drogi "Disco Trans" :twisted: ). Za Rudą Żmigrodzką jadąc na południe przejeżdża się skrajem kompleksu Jamnik (najlepszy punkt widokowy we wsi o tejże nazwie).
Z klimatów nie-stawowych najciekawiej jest koło Niezgody. Na NW od stawów są łąki m.in. z lęgowym rycykiem; natomiast na południe od wsi - piękny kompleks olsów (częściowo objętych rezerwatem "Olszyny Niezgodzkie"; skrajem rezerwatu można przejechać leśną drogą z Niezgody do Rudy Żmigrodzkiej).
Tak w ogóle, to najlepiej jak zaopatrzysz się w świeżo wydaną mapę "Dolina Baryczy" (wydawnictwo Plan) z zaznaczonymi tymi wszystkimi atrakcjami przyrodniczymi. Niedugo skrobne cos więcej o niej w temacie o publikacjach wartych polecenia.
Jesli chcesz bardziej szczegółowe instrukcje ;) :] to zapraszam na priva.

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

corelli 
Future is NOW.

Wysłany: 2008-04-22, 22:21   

Wielkie dzieki za tak wyczerpujacy opis. Mam tylko nadzieje, ze przez 3 dni uda mi sie zobaczyc wiekszosc z tych miejsc.
Pozdrawiam

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2008-04-23, 16:32   

claviceps napisał/a:
ale uwaga :idea: - formalnie tą drogą mogą poruszać się tylko mieszkańcy Dymin i nie wiem jak potraktowany byłby turysta).

Jak owi mieszkańcy zobacza turystę to wołają Straż Rybacką... Kiedyś w połowie byliśmy i podjechali panowie strażnicy- kazali sie wrócić. Ale dzięki sile perswazji koleżanki, która z nami była, pozwolili nam przejść ;)

tmaszkal 
Siewkolub

Wysłany: 2008-04-29, 22:58   

witam! 1-2 maja szykuje sie wypad do Milicza (mnie nie bedzie wiec jak cos prosze kontaktowac sie np z Tosiem na priva) oraz ok8 maja bedzie spotkanie kola i rozdzielenie odcinkow na liczenia na stawach 10-11 maja. Koordynuje tpo spec od logistyki Tosiu:)

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-04-30, 11:00   

corelli napisał/a:
Mam tylko nadzieje, ze przez 3 dni uda mi sie zobaczyc wiekszosc z tych miejsc.

Powodzenia :oki: I nie zapomnij o relacji :]

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

zabamaja 

Wysłany: 2008-05-01, 11:41   

witam
wczoraj pod mostem kolejowym na osobowicach w ok.godz. 20 obserwowalam sowe, ktorej nie potrafie zidentyfikowac.czy ktos ja wczesniej widzial?czy moze to byc puszczyk bo to duze i brazowe bylo
pozdrawiam

Merula 

Wysłany: 2008-05-03, 11:03   

Jak najbardziej może być to puszczyk, bo jest go we Wrocławiu całkiem sporo. Tylko jakieś cechy diagnostyczne by się przydały, bo duży wartość względna.

piegos 

Wysłany: 2008-05-04, 20:53   

hej wrocławska ekipo :D oto linki do albumów z weekendowego ptaszenia w Przewornie i na Śląsku:
http://picasaweb.google.p..._04_26Przeworno
http://picasaweb.google.p...okWielikTOchaby

Pozdrawiam
Gosia

Odpowiedz do tematu