Dzisiejszy wypad na odre port w Choruli/opolskie
myszołów cn 6os
nurogęś-4os
dzięcioł nawołujący
kruk
szczygły 2 os
sójka-4os
Ogólnie pusto odra do połowy zamarznieta
sarna 4 os
14.02.2010r Sosnowiec – Stawiki, Borki – od ul. Sobieskiego do Stadionu Ludowego na Brynicy i na drzewach:
Łabędź niemy – 6,
Krzyżówka – ok.150,
Łyska – 12,
Raniuszek – 4,
Gil – 14,
Pełzacz leśny – 1,
Strzyżyk – 1,
Sroki, Wrony siwe, Kawki, Gawrony, Bogatki, Modraszki … a w krzakach Zając
Hubertusy w Szopienicach – na osadniku w Mysłowicach oparzelisko 30x50m
Łabędź niemy – 3,
Krzyżówka – 25,
Głowienka – 6,
Kormoran – 1,
Łyska – 8,
Gil – 4,
Zięba – 5,
JER – 1m – ten to mnie ucieszył, do prawie przez dwa lata go nie widziałem …
Potrzos – 1.
Nie, bo dobrze wiem, że tam jest ... ... szkoda go denerwować. Warunki ma wyśmienite, bo woda nie zamarzła również na dużej części pokrytej trzcinami.
A Wąsatki na P3 siedzą ?
Pozdrawiam.
Poza oparzeliskiem w cz.N nie odwiedzałem od początku roku trzcinowiska na brzegu od strony Łęknic, więc nie wiem jak jest aktualnie, ale były wcześniej widziane.
Dzisiaj WIELKI WYCZES na Polach Irygacyjnych we Wrocławiu z tmaszkalem:
-górniczek 1 na błotach/g..ch przy drzemlikowym krzaju
-bielik 1ad
-myszołów 5
-kruk 3
-świergotek (najprawdopodobniej łąkowy) 5-10
-kwiczoł ok 100
-szpak cn 15
-skowronek 1- I nasza obserwacja tegoroczna
-potrzos kilka
-żuraw 50
-łabędź niemy 1
-strzyżyk 1
W zasadzie już wracałem do samochodu, kiedy za sobą usłyszałem nieznany mi głos jakiegoś wróblaka. Odwróciłem się i po dłuższej chwili zobaczyłem lecącewgo w moją stronę ptaka na kształt skowronka...niestety miałem go pod słońce. Ptak usiadł przede mną i wtedy dało się zauważyć jasny brzuch, ciemną obrożę na piersi i maskę przechodzącą przez oczy...czyli mój pierwszy w życiu górniczek
Ptak się po chwili poderwał i poleciał dalej w pole. Wtedy udało się go podejść od tej właściwej strony Żerował przez około 30 minut na chwastach wystających spod śniegu (na tych, na których miesiąc temu miałem poświerki, śnieguły, rzepołuchy itd.) po czym poleciał w kierunku zachodnim.
IMG_23519_FP.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 109,04 KB
IMG_23524_FP.jpg
Plik ściągnięto 29 raz(y) 107,12 KB
_________________ Z ornitologicznego punktu widzenia:
Chodzenie po bagnach "wciąga" ;]
Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.
Nie mylta mnie czasem z rufinusem z birdwatching.pl
Dzisiejsze polowanie drapoli prawie jednoczesnie.
Krogulec na dzwońce sie połakomił a pustułka tez chyba liczyła na kąsek bo krążyła wokół ogrodzenia:)
Wczoraj, na Odrze, w pobliżu mostu spacerowego na Bolko w Opolu, ok. godz. 12:20 widziana była ogorzałka (niestety, potem zapadła się pod... wodę?). Zdjęcie:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum