FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: claviceps
2008-02-28, 11:17
Obserwacje ptaków 2008
Autor Wiadomość
Krystian 

Wysłany: 2007-02-06, 17:17   Obserwacje ptaków 2008

Uprzejmie donoszę, że po Morawie w Szopienicach nadal sobie pływa ( a czasem robi rundkę w powietrzu ... :mrgreen: ) piękny samiec
PODGORZAŁKI,
że nie wspomnę o parce ... Ogorzałek ... :tup: :tup: :tup:
Po takich obserwacjach to tylko się można napić ... :cool: :mrgreen: :oki: :tup:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2007-02-06, 17:27   

Krystian napisał/a:
Ogorzałek ...

co tylko potwierdza przypuszczenia o korytarzu przelotowym ptactwa między Szopkami na jeziorami zagłębskimi :mrgreen:

gratuluje Kystian nyroci :oki:

Pawelele 

Wysłany: 2007-02-06, 18:35   

No to wychodzi że na Górnym Śląsku są 2 podgorzałki - na listach dziś foto kolejnej - z Farskiego :oki:

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2007-02-09, 19:58   

W Łabędach dzisiaj siniak :]
Na Dzierżnie to co zwykle ostatnio (acz w o wiele większej liczbie) + krakwy i gąski (w końcu na wodzie sobie pooglądalem i mogłem porównać); wysoki poziom wody (plaże pod wodą, czerwony szlak nad brzegiem zalany).
Jutro mewki jak wstanę.

Co u Was?

Syriusz 
Damian Kurlej

Wysłany: 2007-02-10, 18:41   

Jutro wbijam się na Pogorie 3 i może zahaczę o Kuźnicę. Jakby co to piszcie na gg albo priva :]

Krystian 

Wysłany: 2007-02-11, 23:48   

.... no jasne, że opowiem :mrgreen: , każdy się lubi pochwalić takim fartem :twisted: !!!
W sobotę po południu pojechałem z rodzinką w moje rodzinne strony - do rodziców konkretnie. Jakoś tak się porobiło, że od czasu nabycia przeze mnie lunety (grudzień) był to pierwszy ,,pełny weekend" u rodziców, więc zabrałem sprzęt ze sobą z zamiarem luźnego poobserwowania ptaszków na stawach Wielikąt. Ta ptasia ostoja jest położona ... 18 km od mojego domu rodzinnego, a jeszcze bliżej Wodzisławia Śląskiego w którym się urodziłem i skończyłem liceum :razz: .
Postanowiłem skorzystać z mapki ze stronki o ,,Przyrodzie Województwa Śląskiego" (mimo, że znam te tereny bo w Bukowie trenowałem kajakarstwo przed pewnymi zawodami), gdzie w ,,ostojach ptasich" i ,,Naturze 2000" pisze o Wielikącie. Wynikało z niej, że ciekawie będzie podjechać od południa i przejść wzdłuż lini kolejowej. Tak też zrobiłem.
Na miejscu byłem ,,o switaniu" tj. o 6.50. Zanim doszedłem przez pola do stawów widziałem 2 śpiewające wiosennie trznadle, jednego kruka i jedną sarnę. Patrzę na pierwszy staw (na E od lini kolejowej) - kilkadziesiąt krzyżówek ... phiiii :? , drugi staw (na W od grobli z torami) dwa olory i kilkanaście krzyżówek ... Co to za ostoja :shock: ???
I wtedy usłyszałem gęsi ... zerwało się z następnego stawu najpierw z 350, potem z 600 ... no to drę nad ten następny staw bo przez trzciny na grobli widziałem, że jeszcze gąski pływają .... no i d... , zerwała się kolejna grupa, tak ok. 1000, no to wiecie co człowiek czuje dochodząc nad pusty staw na którym przed chwilą było ze 2000 gęsi które ,,poszły w mgłę" :evil: :evil: :evil:
Zrezygnowany rozłożyłem lunetę na grobli i wtedy sytuacja powtarza się na następnym stawie .... no to kukam przez lunetę, żeby wypatrzeć co tam gęga, na szczęście oderwałem wzrok na chwilę a tu lecą prosto na mnie jakieś dwie niedorobione gęsi, jakieś małe takie, CO TO JEST :shock: ???
Pierwszy raz widziałem KAZARKĘ. W oczy od razu bije kontrast biel/czerń na skrzydłach i rdzawobrązowe ciało z jaśniejszą głową, czarnym dziobem i czarnym ogonem. Napisałem w obserwacjach, że 2Xfem. , bo nie widziałem ciemniejszej obroży na szyi (wiem, że samiec ma ją tylko w godówce), za to wyraźnie widziałem rozjaśnienie między dziobem a okiem co wg innego przewodnika jest cechą samic. Co do płci upewniłem się dopiero w domu, na miejscu sprawdziłem tylko ... Z CZY MOŻNA POMYLIĆ KAZARKĘ :?:
Gęsiówkę wykluczyłem od razu, zaś ptaki-zbiegi ... na mogą być, tylko, że to też były kazarki, choć obrączek nie widziałem.
Obserwacja - marzenie (mimo pałnego zachmurzenia i godziny 7.40), widać było spód i wierzch, dwa razy przelaciały wkoło mnie (obserwowane przez lornetkę 10X50) i podążyły za gąskami, a ja za nimi lunetą. Czas obserwacji ok. 2min, odległośc 30-50m i dalej.... jak ja żałowałem, że jestem sam :? , dopiero jak odleciały to zorientowałem się, że w moim plecaku jest aparat z 2 kompletami baterii i kartami pamięci na 1,5GB zdjęć ... :oops: :oops: :oops:
Ostatnio zmieniony przez Krystian 2007-02-12, 00:19, w całości zmieniany 1 raz  

Syriusz 
Damian Kurlej

Wysłany: 2007-02-12, 11:23   

Krystian gratuluję kazarki :oki: :res: :res:

Ja dziczenie przełożyłem z dzisiaj na jutro ;-) Do trzech razy sztuka :>

Pawelele 

Wysłany: 2007-02-12, 13:21   

Syriusz - chopie starzejesz się chyba :mrgreen:

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2007-02-12, 14:07   

musze sie z wami kiedys wybrac hanysy na dziczenie. tak a propos Tetik kiedy bedziesz oboz w LL organizowal

Kess a jednak ural istnieje :]

Syriusz 
Damian Kurlej

Wysłany: 2007-02-12, 14:11   

Pawelele spokojna Twoja rozczochrana :mrgreen: Dziś idę na urodziny do kumpla - jeśli jutro z rańca wstanę to troszkę podziczę ;-)

for zapraszamy na Kuźnicę :mrgreen:

Krystian 

Wysłany: 2007-02-12, 17:26   

Macie pozdrowiania od Hełmiatki ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Teraz siedzi na PIII, Larus marinus zresztą też ... :oki:

Hełmiatka 1.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 46.04 KB

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2007-02-12, 17:33   

Krystian - gratuluje kazarek! :res:
Nomen omen to też mój pierwszy w życiu komis był.
2002 rok na Zb. Goczałkowickim - marne fotki w załączeniu. :?

Co do płci i wieku to komisja sama zdecyduje czy na podstawie opisu da się to oznaczyć . U naszej się nie dało, choć daliśmy jej samca zdaje się...

Zaś co do pochodzenia ptaka to myśle, że prawdopodobne jest że są to zbiegowie z mini ZOO w Bukowie, tak jak łabędź czarny, który przebywał tu przez długi czas kiedyś.
Ale oczywiście prawdziwego pochodzenia kaczuch nie odgadniemy nigdy.

For na pewno obóz będzie - cierpliwości :tup:

k1.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 26.98 KB

k2.jpg
Plik ściągnięto 24 raz(y) 69.95 KB

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2007-02-12, 23:38   

A wracając do kazarki jest to 3 zimowe stwierdzenie tej kaczki w Polsce. :oki:

Syriusz 
Damian Kurlej

Wysłany: 2007-02-13, 10:39   

Hmmmm... Powiem tyle, dziczenie przekładam na jutro ;-) Do czterech razy sztuka :>

Jak tak dalej pójdzie to przez całe ferie nigdzie się nie wybiorę :oops: ;-)

Krystian 

Wysłany: 2007-02-13, 13:17   

Syriusz ... no bo i po co, jery i grubodzioby same do ciebie przylatuję to i inne ptaki mogą, co nie :mrgreen: ???
Tetrao, trzecie zimowe powiadasz - tyż pjyknie :oki: ,
Formularz zgłoszeniowy do KF już wysłany, jak długo trzeba czekać na info ???
Wszystko wskazuje na to, że w najbliższy weekend będę szalał na Jurze K-Cz., no chyba, że do soboty coś się zmieni ... :cool:

Odpowiedz do tematu