10.10
Czolow
perkozek-2
kokoszka-5
zimorodek-cn4
labedz niemy 7 w ytm jeden as0677
wodnik-1
mazurek-10
perkoz dwuczuby-1
11.10
Wisła od mostu w bieruniu nowy do jakiejsc wioski 3km nizej
czapla siwa-1
myszolow zw.-4
krogulec-cn3
zimorodek 2 plus głosy
szczygły cn70 w kilku stadach lecialy na S
skowronek 21 na N
cyraneczka-cn.20
krzyzowka-15
kopciuszek-1M
mazurek -cn20
klaskawki-cn.7
bazant-2M
strzyzyk-głosy
dzwoniec-głos
pliszka siwa kilka pojedynczych
potrzos-2 samce
kuropatwa-cn20
sojka-mnostwo ich teraz lata
łabedz niemy-1
łabedz sp. w locie we mgle
kwiczoly-3
czyzyki-15
Dziś ponownie wyskoczyłem po poludniu zobaczyć co się dzieje na zbiorniku. No w końcu przybyło błota , niestety ptaków nadal mało choć przybyło już trochę gęsi
Dominatem na zbiorniku nadal są krzyżówki , cyraneczki i:
Czajka - cn 800 os
kormoran - cn 500 os
perkoz 2-czuby - 64
gęę zboż/białoczelna - cn 300 os ( białoczelnej było około 50 os)
głowienka - 32
łyska - 50
swistun - 5
kszyk - 3
cz. biała - 2
nurogęś - 3
Z siewek najliczniejszy b. zmienny - 110 os
śniady - 9
b. krzywodzioby - 4
b. malutki - 4
batalion - 3
siewnica - 4
to tylko tyle niestety :-(
kilka fotek dla zobrazowania ilości błota od str SW
13.10.2008r – Kuźnica Warężyńska, przybyło głowienek i czernic, a poza tym:
NUR CZARNOSZYI – 1, mój pierwszy w tym roku … Kormoran mały – 3,
Kormoran - 80,
Perkozek – ponad 30 !!!,
Zausznik – 2,
Hełmiatka – 2, tym razem w szatach samic,
Łyski, Śmieszki, Duże mewy, Krzyżówki …
Rankiem 11.X widziałem w okolicach mojego domu dzięcioła czarnego
a dzisiaj rano stawy w lesie między Wyrami a Tychami:
perkozek- 1
czapla siwa-2
dużo mysikrólików, głosy raniuszków i czubatek
jastrząb- 1
błotniak zbożowy- 2 juv/f (do końca nie jestem pewny, nie mam opatrzenia, i tu pytanie czy łąkowe już odleciały?)
2 stawy spuszczone, ale kompletnie nic tam nie było
błotniak zbożowy- 2 juv/f (do końca nie jestem pewny, nie mam opatrzenia, i tu pytanie czy łąkowe już odleciały?)
Łąkowe teoretycznie już są gdzieś tam na południu, ale "dla spokojności" proponuje nie naciągać i skoro nie masz pewności zostawić ptaki nieoznaczone, poczytać nieco, pooglądać fotki i następne błotniaki już oznaczyć
A u mnie ostatnio w terenie nędznie raczej - na zbiornkach zbiera się coraz więcej ptactwa - na Kuźnicy Warężyńskiej (wczoraj) nadal 3 pigmeje, kilkaset grążyc, 2 perkozy rdzawoszyje, 6 jakichś nieoznaczonych perkozów w typie auritus/nigricollis ale dranie za daleko były , do tego ca15 dymówek. A na Pogorii 3 też już dowaliło ptakami - łyski lekką ręką licząc grubo ponad 1000, kilkaset grążyc, na plaży kilka łabędzi, nadal kilkaset mew z miażdżącą przewagą śmieszki nad canusem...
Witam!
Dziś dosłownie na 1,5 godz. wyskoczyłem zobaczyc co sie dzieje na zbiorniku.
No i niestety raczaj pustki, są jakiej biegusy ale daleko po 2 stronie zbiornika za daleko na oznaczenie . Wyglada na to że tamta strona bardziej pasuje ptakom .
gesi - daleko na zbiorniku - okolo 60 os
kulik w - 24
ł. niemy - 30
cz. biała - 9
batalion - 3
myszołów - 3
bł. zbożowy - 1 F
gegawa - 8
sniady - 24
czajka - okolo 3000 os !
z kaczek po troche wszystkiego glowienki,krakwy,cyraneczki,plaskonosy,swistuny.
Największe stada czapli białych i siwych były na stawie Grabownica. Na innych kompleksach stawów sporo się działo, ogromne stada gęsi, kaczek, kormoranów, czajek - sporadyczne zrywy spowodowane aktywnością drapieżników i ludzi. Niesamowite wrażenie - przytłoczenie ilością i dostępnością ptaków, wystarczy dobra luneta lub lornetka. Aparat zalecany z obiektywem minimum 600 mm.
W ostatnich latach byłem nad Biebrzą, nad Wartą, nad Jez. Goczałkowickim, na stawach Oświęcimskich ale to co zobaczyłem na Stawach Milickich po prostu przebija wszystko !!!
Liczebność nawet tych pospolitych gatunków poraża - bo nie często można spotkać ok. 120 czapli siwych obok siebie oraz niedaleko stado ok. 150 czapli białych, nie mówiąc o innej drobnicy - przykładowo kolonii mew śmieszek w sile ok. 2.000, czajkach, siewkach, kaczkach czy żurawiach w sile pokaźnej kilkuset sztuk.
Gęsi nie było na Grabownicy ale na innych kilku stawach szacuję, że zebrało się ich przynajmniej 1.500-2.000.
Za to największe wrażenie robiły drapieżniki przede wszystkim silne zgrupowania Orłów Bielików ale o tym niżej
żurawie.jpg lądowanie żurawi
Plik ściągnięto 7 raz(y) 41.1 KB
Czapli zryw.jpg Masowy zryw czapli
Plik ściągnięto 7 raz(y) 34.77 KB
Galimatias.jpg Staw Jamnik niesamowite widoki, niezapomniane stada i tęsknota by tam wrócić :)
A teraz szczególe ptaki - Bieliki, które pierwszy raz w życiu widziałem zgromadzone w takiej sile na pojedyńczych stawach. Na Grabownicy byliśmy świadkiem jak stopniowo ukazywały się nam kolejne osobniki rozproszone na całym stawie.
Najpierw od strony zachodniej podjechaliśmy do zbiornika, by zobaczyć po kilkunastu minutach pierwszego Bielika, który pojawił się w chwili gdy mieliśmy już jechać dalej !
Usiadł na łaszce piachu w odległości ok. 150-200 m. Wkrótce dołączył do niego drugi. Ławice karpi przewalały się w wodzie niemal tuż przy brzegu.
Pół godziny później byliśmy od strony południowej tego samego stawu, tam oglądaliśmy stopniowe gromadzenie się Orłów na innej łaszce piachu wynurzającej się ze stawu, z którego niedawno spuszczono znaczną ilość wody, celem odłowu ryb. To tłumaczy także obecność zmasowaną czapli i innych gatunków ptaków.
To co widać poniżej to tylko część zaobserwowanych Orłów. Jeden z nich pałaszował karpia, ale robił to za długo i przyleciał inny przejmując zdobycz. Kolejne pojawiały się wkrótce po sobie, tak iż w kluczowym momencie było ich tam tyle ile widać na zdjęciu.
Na Stawie Grabownica udało nam się zaobserwować łącznie tego dnia 11-12 Orłów Bielików. A i to okazało się niczym w porównaniu z ich liczebnością zaobserwowaną dzień później na Stawie Jamnik ! Tam łącznie przebywało w grupkach 31 Orłów !!! Nigdy nie zapomnę ich widoku jak siedziały na wbitych palach w piach, stały spokojnie na łachach piachu bądź latały dostojnie nad stawem
... A na Pogorii 3 też już dowaliło ptakami - łyski lekką ręką licząc grubo ponad 1000, kilkaset grążyc, na plaży kilka łabędzi, nadal kilkaset mew z miażdżącą przewagą śmieszki nad canusem...
Dzisiaj niwiele zmian, z ciekawszych:
- Mewa czarnogłowa - 1 juv,(obserwowana przez Pawelele już wczoraj ),
- Ogorzałka - 1f.
i pewnie ta sama, która siedziała tam w niedziele dwa tygodnie temu (5.10)
i nie juv a już imm. zdecydowanie
,,TEGOROCZNA" - może być ??? No wiadomo, pojechałem stłiczyć i sfocić ... no bo i jakoś mnie te melanocephalusy, czy jakoś tam, olewały, chyba za karę, że ja je olewałem podczas lęgów ... ... a tak na serio, czy była już mewa czarnogłowa ,,zimująca" ???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum