Witam!
Dziś wspólnie z Marianem Domagałą czesaliśmy od 8 rano do 11 zb Otmuchowski.
Woda niestety nadal duża i nie zapowiada sie na szybki jej spadek :-(
Ptaki są ale w małych ilościach i bardzo płochliwe dlatego ilości raczej orientacyjne.
zmienny - 30-40 os
malutki - cn 20 os
mały - 1
batalion - około 10 os
krzywodzioby - 5-6 os
rycyk - 1
kulik w - 19
kszyk - cn 5 os
siew. obrozna - cn 10 os
kwokacz - cn 20 os
sniady - cn 6-8 os
rybołow - 1 z rybką
krogulec - 1
stawowy - 1
perkozek - 6-7 os
rozeniec - 2
cz. biała - cn 15 os
zimorodek - 1-2 os
wodnik - 1 ad
Z kaczek liczna cyraneczka, krakwa,swistun,czernica ,glowienka .
Przed moim dotarciem nad zbiornik Marian miał okolo 300 gęsi w tym duzo białoczelnej niestety ktoś/coś je spłoszyło i juz nie wróciły.
Ciekawsze obserwacje z okolic mojego domu:
3.X kszyk- 1
a dzisiaj:
krogulec- 1
jastrząb- 1 (dopiero 1. raz w tej okolicy, w tym roku )
myszołów- 1
pustułka- 1f
kwiczoł- 23
mysikrólik- 1
remiz- 5
kruk- 2
potrzos- 2
przelotne grzywacze, pliszki siwe, kopciuszki i inne
Witam!
Dzis po poludniu wspolne czesanie zbiornika z Marianem Domagałą i Kubą Szymczakiem
Z ptakami tak sobie ale nie ma co narzekać
Z ciekawszych :
cz. biała - 11
kormoran - jeden klucz kilkudziesięciu w locie nad zbiornikiem a pod wieczór kilkadziesiąt os. na zbiorniku.
batalion - 2
sniady - 31
kwokacz - 6-7 os
zmienny - cn 50 os
malutki - 1
kulik W - z początku 23 os pod wieczór zaczeły zlatywać sie na błota i skończyliśmy liczyc przy około 110 os. Później mogło ich więcej dolecieć
leczak - 1
siew. obrozna - 2
krzywodzioby - 3
kszyk - cn 3
nurogęś - 4
raniuszek - stadko 10 os
zimorodek - 2
perkozek - 1-2 os
Z kaczek:
cyraneczka - cn 400 os
krakwa, plaskonos,swistun.
Nie oznaczony sokół ( za daleko) prawdopodobnie wedrowny
Dzieki chłopaki za doborowe towarzystwo
Pozdrawiamy
Jakub szymczak, Marian Domagała,Darek Rusinowski
p.s. jak coś nie dopisałem lub sie pomyliłem to chłopaki dołożą
Na głównym polderze pól irygacyjnych powoli opada poziom wody. Już pojawiły się obszary błotka łatwo dostępnego dla brodźców. Jednak ptaków wciąż niewiele.
Wczoraj między 16 a 17:
2 kwokacze
około 10 łęczaków
kilkadziesiąt kszyków
W okolicy polująca pustułka.
W części pól nad samą Widawą:
myszołów, 2 czaple siwe, chmary szpaków (żerujących w błocie jak biegusy prawie ), bażant samiec oraz 2 kruki.
dzis przejezdzalem przez pola irygacyjne
niestety bez lornetki
na duzym odstojniku woda opada i na blocie bylo dzis dosc sporo czajek, troche leczakow, kwokacz i inne ktorych nie bylem w stanie zobaczyc
sporo czapli siwych na polach blizej osobowic
na kanale niedaleko piskowni przy wjezdzie na pola sa ciagle dwa zimorodki wyglada na to ze tam sie przeniosly gdyz miejsce gdzie mialy legi na tym samym kanale przez dlugi czas jest zrodlem halasu poniewaz wycinaja tam drzewa i remontuja mostek.
sporo wron siwych
pojechalem zobaczyc na zalane pole gdzie ostatnio widzialem gesi co tam sie kryje ku mojemy zdziwniu nie bylo nic nawet zadnej kaczki - troche to dziwne - ale pewnie to zasluga ciagnikow ktore ostro w okolicy kosza trawe
Witam!
dziś wyskoczyłem na 2 godzinki zobaczyć czy coś doleciało na zbiornik niestety zestaw ptaków prawie sie nie zmienił od ostatniej wizyty , jedynie przybyło ciut błota .
Witam!
dzis dla odmiany wyskoczyłem w południe na druga strone zbiornika w poszukiwaniu ciekawszych ptaszyn, no niestety totalna porażka !
Jeszcze nie miałem tak fatalnej jesieni na tym zbiorniku , mało że błota jak na lekarstwo to z ptakami jeszcze gorzej.
No ale pojawiły sie gęsi , ale za to w jakich ilościach
zbożowa - 4
gęgawa - 7
krzyżówka - 1560 os !!
czajka - cn 600!!
b. zmienny - 10
siewnica - 15 ( 2 lata temu o tej porze miałem 120 )
kormoran - 50
perkozek - 3
kulik w - głos
Błota jakby więcej ale ptaków przynajmniej po tej stronie jak na lekarstwo
10.10.2008 Jezioro Nyskie
skorzystałem z okazji i wpadłem na chwilę nad zbiornik. Przy ujściu
dość cicho. Pojawia się tylko coraz więcej kormoranów- dzisiaj naliczyłem ok. 100
Czpla biała 6
Czapla siwa 12
Łabędź niemy ok. 100
Krzyżówka ok 50
Szpak ok 500
Kormoran 4
Perkoz dwuczuby 4
Kruk 2
Klucz gęsi lecący z połudia na północny wschód ok 160szt.
Z pozostałych na całym zbiorniku : Kormorany, Łyski, Głowienki, Czernice, Perkozy dwuczube, Śmieszki, Duże mewy, a na brzegach Szczygły, Makolągwy, Dzwońce, Trznadle …
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum