Wysłany: 2007-11-09, 14:44 Zjazd Ornitologów Polski Południowo - Wschodniej
Instytut Nauk o Srodowisku UJ
ul. Gronostajowa 7
30-387 Krakow
PROGRAM
39 ZJAZDU ORNITOLOGOW
POLSKI POLUDNIOWO-WSCHODNIEJ
Krakow, 1-2 XII 2007 r.
1 grudnia 2007 r. (sobota) 10.00 - Otwarcie Zjazdu
10.05 - 10.50 - Prof. dr hab. Przemysław Busse (Stacja Bad. Wedr.Ptakow,UG, Przebendowo)
- Na trasie do Afryki - co daja badania prowadzone w sieci naukowej ?
10.50 - 11.05 - Mgr Szymon Wojcik (MTO) - Sprawozdanie za ostatni rok z prac monitoringowych
i ochrony ptakow w MTO.
11.05 - 11.15 - Wręczenie Pomurnikow.
11.15 - 11.30 - Przerwa
11.30 - 11.50 - Pawel Malczyk (MTO) - Rzadsze gatunki ptakow stwierdzone w 2007r. w Malopolsce.
11.50 - 12.10 - Mgr Marcin Polak (Zakład Ochr. Przyr., UMCS, Lublin) - Ekologia populacji baka na
Lubelszczyźnie
12.10 - 12.30 - Drinż Damian Wiehle, dr hab. Zbigniew Bonczar (Akademia Rolnicza, Krakow)
- Smiertelnosc ptakow w warunkach stawow rybnych.
12.30 - 12.50 - Dr Waldemar Biadun (Katedra i Zakl. Biologii z Genetyką AM, Lublin) -
Rozwoj synurbijnej populacji lęgowej krogulca i jej wplyw na awifaune legowa Lublina.
12.50 - 13.00 - Przerwa. W przerwie - Konkurs na rozpoznawanie ptakow ze zdjec (prow. dr J.Betleja).
13.00 - 13.30 - Prof. dr hab. Ludwik Tomialojc (Muzeum Przyrodnicze, UWr., Wroclaw) - Stare
parki miejskie: dowod na wplyw drapieznictwa na populacje i zespoly ptakow.
13.30 - 13.50 - Dr Magdalena Zagalska-Neubauer, dr Grzegorz Neubauer (Inst.Nauk o Srod. UJ,
Krakow, Stacja Ornit. MiIZ PAN, Gdańsk) -
Rozpoznawanie mew z grupy mewy srebrzystej - praktyczne wskazowki
dla obserwatorow i obraczkarzy.
13.50 - 14.10 - Mgr inż. Roman Kalski, mgr Marta Potocka (PTOP, Bialystok)
- Aktywna ochrona gluszca w Puszczy Augustowskiej.
A właśnie - Logan jak tam karty obserwacji? Już wypełniłeś te zaległości? Wszak słowo się rzekło - zmiana Wodza nastąpiła, a nowy chyba już przetestowany
_________________ Sławek Springer
-------------------------------------------------
"Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
Wysłany: 2007-11-11, 20:55 Re: Zjazd Ornitologów Polski Południowo - Wschodniej
Pozwole sobie zauwazyc, iz tegoroczny program Zjazdu MTO przedstawia sie bardzo ciekawie, za co organizatorom naleza sie juz teraz slowa uznania
W programie Zjazdu pojawia sie rowniez pewien zgrzyt, ktory mojej opinii o calosci nie zmienia, ale wymaga wyartykulowania. Ewidentnym zgrzytem jest wedlug mnie nastepujacy punkt programu:
bodzishek napisał/a:
PROGRAM
39 ZJAZDU ORNITOLOGOW
POLSKI POLUDNIOWO-WSCHODNIEJ
Krakow, 1-2 XII 2007 r.
13.50 - 14.10 - Mgr inż. Roman Kalski, mgr Marta Potocka (PTOP, Bialystok)
- Aktywna ochrona gluszca w Puszczy Augustowskiej.
Powyzszy temat brzmi tylez ciekawie, co dwulicowo. Chyba nie trzeba osobom sledzacym sprawy ochrony przyrody w kraju przypominac o antyprzyrodniczej postawie pana Romana Kalskiego, Dyrektora Sekretariatu PTOP, w kwestii przeprowadzenia obwodnicy Augustowa przez najcenniejszy fragment doliny Rospudy i pokretnych wypowiedziach na temat wariantu alternatywnego. Po poparciu udzielonym przez pana Kalskiego dla zniszczenia tak cennego ekosystemu nie powinno sie wedlug mnie przechodzic do porzadku dziennego i udawac, ze nic sie nie stalo. Uwazam, ze pan Kalski nie powinien byc zapraszany na Zjazdy. Nalezy mu sie co najmniej "kubel zimnej wody na glowe", a nie oklaski na Zjezdzie. Ciekawe, jak sie ma "Aktywna ochrona gluszca w Puszczy Augustowskiej" do przyzwolenia pana Kalskiego na zniszczenie siedlisk gluszca nad Rospuda???
Panie Romanie, nie mozna dwom panom sluzyc.
Z powazaniem
Krzysztof Henel
PS. Poniewaz w niniejszym poscie zaszla potrzeba krytyki dzialan konkretnej osoby, to nie wypada ukrywac sie za anonimowym nickiem, stad powyzej moj podpis imienny.
Pozwole sobie zauwazyc, iz tegoroczny program Zjazdu MTO przedstawia sie bardzo ciekawie, za co organizatorom naleza sie juz teraz slowa uznania
to ja przekleje to co napisalem wczesniej tylko w innym temacie
fajnie, ale ok. 1/3 prezentacji jest kompletnie nie zwiazanych z regionem
zamiast wynikow atlasu ptakow Czestochowy chyba wiecej osob byloby zainteresowanych informacjami nt. ptakow Krakowa
czemu tylko nieliczni z wielu malopolskich ornito chca/maja co zaprezentowac
ApusApus napisał/a:
Ciekawe, jak sie ma "Aktywna ochrona gluszca w Puszczy Augustowskiej" do przyzwolenia pana Kalskiego na zniszczenie siedlisk gluszca nad Rospuda???
dodam, ze PTOP mial niedawno jakis program ochrony gluszca i cietrzewia m.in. w Malopolsce, z tymze ochrona ograniczyla sie praktycznie juz do miejsc chronionych a nawet jezeli objela miejsca poza PN i rezerwatami to nie slyszalem zeby cos faktycznie dala...
ApusApus napisał/a:
Uwazam, ze pan Kalski nie powinien byc zapraszany na Zjazdy. Nalezy mu sie co najmniej "kubel zimnej wody na glowe", a nie oklaski na Zjezdzie.
to co robimy
Pawelele napisał/a:
np Logan - przeca ma moderatorską buławę
nie tutaj
Pawelele napisał/a:
A właśnie - Logan jak tam karty obserwacji? Już wypełniłeś te zaległości? Wszak słowo się rzekło - zmiana Wodza nastąpiła, a nowy chyba już przetestowany
nie i nie bede wypelnial bo nic sie nie zmienilo, zmiana wodzostwa nie przyniosla poprawy w tym co mi sie nie podoba w MTO - nadal 0 mozliwosci dotarcia do informacji przekazywanych do towarzystwa, czarna dziura
dla mnie jest to szokujace ze nie da sie dotrzec do materialow zrodlowych na podstawie ktorych napisano atlas (zimowy) co nasuwa podejrzenie co do rzetelnosci prezentowanych informacji
i nie tylko ja mialem taki problem
pytanie jaki jest cel Towarzystwa i dla kogo zostalo powolane bo jak dla mnie to powinno byc dla czlonkow ktorzy przekazujac swoje dane powinni miec takze dostep do informacji zdeponowanych przez ogol (z oczywistymi ograniczeniami np. gatunki rzadkie oraz prawa autorskie) a MTO tak nie funkcjonuje
Wysłany: 2007-11-20, 17:32 Re: Zjazd Ornitologów Polski Południowo - Wschodniej
ApusApus napisał/a:
Pozwole sobie ... Chyba nie trzeba osobom sledzacym sprawy ochrony przyrody w kraju przypominac o antyprzyrodniczej postawie pana Romana Kalskiego, Dyrektora Sekretariatu PTOP, w kwestii przeprowadzenia obwodnicy Augustowa przez najcenniejszy fragment doliny Rospudy i pokretnych wypowiedziach na temat wariantu alternatywnego. Po poparciu udzielonym przez pana Kalskiego dla zniszczenia tak cennego ekosystemu nie powinno sie wedlug mnie przechodzic do porzadku dziennego i udawac, ze nic sie nie stalo. Uwazam, ze pan Kalski nie powinien byc zapraszany na Zjazdy.
spoko Krzys..niech przyjedzie....zadamy mu kilka pytań....i oto chodzi...pzdro Felo
Kalski nie przyjedzie, nie będzie miał odwagi. Ostatnio na Wszechnicy Biebrzańskiej też miał wygłosić referat ale wysłał zastępcę, który był jakoś wyjątkowo zdenerwowany.
Wysłany: 2007-11-28, 23:17 Re: Zjazd Ornitologów Polski Południowo - Wschodniej
felix napisał/a:
ApusApus napisał/a:
... Chyba nie trzeba osobom sledzacym sprawy ochrony przyrody w kraju przypominac o antyprzyrodniczej postawie pana Romana Kalskiego, Dyrektora Sekretariatu PTOP, w kwestii przeprowadzenia obwodnicy Augustowa przez najcenniejszy fragment doliny Rospudy /.../
spoko Krzys..niech przyjedzie....zadamy mu kilka pytań....i oto chodzi...pzdro Felo
Felek, z gory masz u mnie Ciesze sie, ze nie jestem odosobniony w odczuciach na temat tego, co wyrabial pan Roman K. pod szyldem PTOP w kwestii Rospudy.
Jesli wzmiankowany powyzej osobnik jednak pojawi sie na Zjezdzie MTO i wyglosi prelekcje to mam nadzieje, ze przynajmniej nie otrzyma zadnych braw niezaleznie od meritum wystapienia. Trzeba wszak ponosic konsekwencje swych wczesniejszych zachowan Ja na pewno oklaskiwac nie bede.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum