FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Mapa GoogleMapa Google
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krotom
2008-04-16, 23:26
stan populacji bociana na terenie Magurskiego PN
Autor Wiadomość
asia_woz 

Wysłany: 2008-04-06, 16:06   stan populacji bociana na terenie Magurskiego PN

Witam!

Chciałabym się dowiedziecć o populacji bocianów na terenie Magursdkiego PN i jego otuliny.Czytałam swego czasu o akcji liczenia bocianów, czy miało to miejsce również na tym terenie i jakie były wyniki? Jestem ciekawa jaki procent ogolnej populacji w Polsce znajduje sie na tym terenie. Pochodze z małej miejscowości w otulinie tego Parku i wydaje mi sie że bociany sa tutaj mile widziane, a gospodarze goszczący je na swoich podwórkach z niecierpliwościa wypatrują wiosny, a z nią bocianów

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-04-06, 20:57   

asia_woz napisał/a:
[...]Czytałam swego czasu o akcji liczenia bocianów, czy miało to miejsce również na tym terenie i jakie były wyniki? Jestem ciekawa jaki procent ogolnej populacji w Polsce znajduje sie na tym terenie.[...]
tym "swym czasem" był rok 2004, kiedy to przeprowadzony został VI międzynarodowy cenzus (czyli liczenie) tego gatunku.
zdawkowe informacje w necie znajdziesz tutaj. Cenzus odbywał się na terenie całego kraju więc i Twoje okolice prawdopodobnie zostały policzone.

kiedyś sporo informacji było na tej stronie ale jakoś dziwnie zostały zdjęte.

Jeśli nie dotrzesz do osób które liczyły bociany z Twego terenu to raczej nie licz że dowiesz się z netu bądź książki (z wynikami liczenia) o dokładnym stanie populacji boćków u Ciebie (no chyba że sama zaczniesz je co roku liczyć)

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

asia_woz 

Wysłany: 2008-04-16, 16:53   

Dzięki wielkie :)

Szkoda, że zdjęto dane z liczenia, no ale trudno.
Ta druga stronka jest dobra, wiele ciekawych rzeczy można sie dowiedzieć, no i przynajmniej znam dane dla konkretnych województw, w podkarpackim troszkę ich jest: stwierdzonych 2426 co daje 15,8 par/km2 :)
Pocieszające jest także, że liczebność bociana wzrasta :)

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2008-06-27, 09:42   

jesli chodzi o ptaki w Magurskim PN najbardziej kompetentną osobą jest Damian Nowak - proponuje sie z nim skontaktowac :]

Odpowiedz do tematu