dzisiajna wisłe między mostem piłsudzkiego a dąbiem
sokół wędrowny 1 ad
gągol 3
łabędź niemy ok.100
głowienka ok10
czernica ok 50
śmieszki ok 1000
mewa pospolita ok 30
duże mewy ok. 100
łyski , krzyzówki kwiczoły ,
Nareszcie udalo mi sie obfotografowac bialogrzbieta dzis na Mogielicy natrafilem na zerujaca samice ktora pozwolila na 15 min sesje zdjeciowo-filmowa, jak odchodzilem ptak dalej zawziecie rozkuwal starego zloma chyba jodlowego. Przy przegladaniu dziesiatek zdjec zauwazylem ze udalo mi sie na kilku uwiecznic jak w chwili uderzenia dziobem ptak zamyka powieke (pewnie zeby mu drzazga nie wpadla )
Oprocz leucotosa 1 sploszony jarzabek i kilka przysypanych tropow, znalazlem tez prawdopodobnie miejsce zerowania gluszca na jodle (obciete koncowki galezi, 1 czy 2 lezace na sniegu, postracany snieg z galezi i dosc spore ale zatarte tropy pod drzewem) oraz trop wilczy w tropie jelenia, poszly jednak w taki teren ze zrezygnowalem ze sprawdzania czy polowanie sie udalo
Schodzac widzialem jeszcze 2 pluszcze na Kamienicy k. Szczawy.
Witam
U mnie dzisiaj przy karmniku ,a w zasadzie pod nim, oprócz typowych gości czyli sikor, kwiczołów i dziecioła dużego, zaobserwowałem ze zdziwieniem równie chyba zaskoczoną kokoszkę Gallinula chloropus. Karmnik mam niedaleko zbiornika wodnego (Staw Płaszowski), co prawda zamarznięty, więc zapewne dlatego spotkałem tego nietypowego gościa.
Witam.Rzeczywiście po konsultacjach z innymi doświadczonymi ornitologami muszę się przyznać do pomyłki.To jest gęgawa czyli tak jak określiłem go w sylwestrowych obserwacjach.Za pomyłkę przepraszam.W załączeniu przesyłam porównanie gęgawy z Tyńca i białoczółki ,która kilka lat temu zimą była w Krakowie nad Wisłą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum