Grzywacz, 18 siedzących na drutach w jednym miejscu.
Siniak, co najmniej 4 przelatujące.
Nurogęś, co najmniej 7 samic i 9 samców.
Sieweczka rzeczna, 4 szt.
Kukułka, widziana co najmniej 8 razy.
Rybitwa rzeczna, co najmniej 10 szt.
Wilga, śpiew.
Słowik szary, śpiew.
Ciekawsze ptaszory z weekendu na Orawie (malo bo pogoda kiepska i czasu nie mialem za duzo na ptaki)
01.04 ok. Namestova (SL)
orlik krzykliwy 1,1
rzeka Orawa k. Dolnego Kubina (SL)
nuroges f
02.04 cofka Zb. Orawskiego (SL/PL) (chyba jedyne miejsce w kraju gdzie legowe sa wszystkie 4 gatunki pliszek i mozna je ogladac jednoczesnie )
cytynka 1 m (samicy nie bylo widac ale samiec jakiegos owada upolowanego w Polsce zaniosl na Slowacje )
bielik 1ad
b. stawowy 3f
trzmielojad 6 przelotnych
pustulka 1
myszak kilka
kszyk 2 tok.
piskliwiec 2
czajka 3
swierszczak 1
rokitniczka 1
cz. siwa kilkanascie
smieszki i m. bialoglowe
piątek w godzinach 18 - 20 Dunajec w Domosławicach (okolice wyspy):
- rybitwa rzeczna - szacunkowo 10 - 20 par
- śmieszka - szacunkowo 10 - 20 par
- mewa pospolita 2 na wyspie - moze cos z tego bedzie ?
- błotniak łąkowy-f juv przelatująca nad wyspą i przeganiana przez rybitwy
- sieweczka rzeczna 2, 1, 1 - na wyspie
- piskliwiec 1 , 1 , 1
- czajka 2
- strumieniówka
- słowik rdzawy 1 głos
- kukułka 2 przeganiające się ptaki
- pokląskwa 1m - dawniej liczne obecnie jest ich znacznie mniej w okolicach
- pustułka 2m + f
sobota to samo miejsce z nowych:
- mewa białogłowa 7
- krwawodziób 4
- łęczak 7
- nurogęś 5m , 2f
las w Domosławicach i okolicach:
- dzięcioł zielonosiwy
- dzięcioł czarny m
- dudek głos
- myszołów 3 krążące
- kruk para
Stawy w Roztoce w pobliżu Dunajca:
- remiz m + głosy w kilku miejscach
niedziela - okolice Machulca
- gniazdo bociana czarnego i w tym roku zajęte
_________________ "Jestem myśliwym od dziecka. Kocham zwierzęta i dlatego lubię je zabijać" MPFC
Dni 1-3 maja spędziłem w Beskidzie Sądeckim (trasa Szczawnica-Przehyba-Szczawnica). Wyjazd nie był ptasi, ale kilka ptaków udało się zobaczyć. Mi, jako człowiekowi z Północy, najciekawsze się wydały:
włochatka (tylko głos)
dzięcioł trójpalczasty
pluszcz
drozd obrożny (foto)
krzyżodziób jeszcze nie wiem jaki (foto)
Dzisiaj, korzystając z wolnego na uczelni postanowiłem wyskoczyc na Zator, nieoczekiwanie wypad ten ten stał się jednym z najlepszych w moim życiu Ale do rzeczy.
Wypad na Spytkowice był jednym z najlepszych w moim życiu. W ciągu niespełna pół godziny zobaczyłem 3 nowe i to nie byle jakie gatunki ptaków na jednym stawie (nadobną, szczudłaka i cytrynę). Było to możliwe dzięki temu, że a) nie miałem lunety b) nie miałem aparatu c) nie miałem żadnego kompana mogącego potwierdzic moje obserwacje
Jedyny zwrot jaki ciśnie mi się na usta by wyrazic emocje po tym wyczesie to: ALE URWAŁ!!!ALE TO BYŁO DOBRE!!!
Później skoczyłem jeszcze z buta na Przeręb ale tam już znacznie słabiej, z ciekawszych:
bąk - 2-3 słysz. ♂ ♂
ślepowron - kilka
derkacz - 1 słysz. ♂
rybitwa białoskrzydła - nieco mniej niż na Spytkowicach ale też sporo
batalion - cn.15
rycyk - 1
kukułka - 1
świerszczak - 2 śpiew ♂ ♂
brzęczka - cn3 śpiew. ♂ ♂
strumieniówka - śpiew ♂ ( aż wstyd się przyznac ale to moja pierwsza słyszana strumieniówka w życiu )
Ponadto na obu kompleksach masa rokit, trzciniaków, potrzosów, nieco trzciniczków, remizów i innych pospolitych
Witam . Dnia 6.05.10 na stawach rybnych w Bielsku-Białej(Woj. Gornośląskie) :
Para Błotniaków stawowych budująca gniazdo w trzcinach !
cn. 84 * Łęczaków a w tym cn. 10 * Batalionów i jeden Biegus zmienny
ok. 5 * Krwawodziób
ok. 5 * Sieweczka rzeczna
1 * Muchołowka żałobna
2 * Kokoszka
1 * Perkozek
Kosu, takie województwo (niestety ) nie istnieje. Bielsko to wprawdzie województwo śląskie, ale leży w ornitologicznym regionie Małopolska... I to w tym dziale powinieneś zapisywać swoje obserwacje.
Jacie Byłem tak przejęty błotniakami stawowymi że przekręciłem nazwe województwa. Przepraszam . A o tym regionie ornitologicznym małopolski nie wiedziałem . Dzięki za doinformowanie .
Wczoraj, 5 maja na zbiorniku Niwka co najmniej cztery rybitwy białoskrzydłe. Reszta ptasiego towarzystwa, to wodny standard. Warta odnotowania jest może bardzo duża ilość dymówek. Pod wieczór krążyły nad stawem w dość zbitym stadzie ok 100-150 szt.
06.05.2010 Okolice Zatora w poszukiwaniu szczudłaka …
Spytkowice
W zasadzie podobnie jak przed kilkoma dniami – jedynie łęczaków duuuużo więcej bo jakieś 250 !!! Do tego śpiewająca strumieniówka i czapla biała z ,,problemami hormonalnymi”, przynajmniej tak został określony przez fachowców podobny osobnik.
OPIS: upierzenie w całości białe, dziób czarny, kantarek niebieskawy, nogi od góry czerwone, od środka w dół i stopy czarne. Wielkością nie odbiegała od czapli białych.
Przeręb SZCZUDŁAK - 1, obserwowany po zachodzie słońca do 20.15 na stawie Marynian Górny w towarzystwie 10 brodźców śniadych.
7 V 2010. Pola na PN od Tarnowa.
Czajka 4
Grzywacz 1
Siniak 1
Szczygieł 2
Kwiczoł 3
Pliszka żółta 1
Brzęczka, głos w dwóch miejscach.
Do kompletu dwa zające
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum