FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ujście Wisły
Autor Wiadomość
Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2008-07-08, 14:19   

No ja niestety zdezerterowałem z pola walki (praca :? )

Zaczęliśmy od wyładowana domku z kontenera

Pomoc nadeszła szybko

Szybko uporaliśmy sie z załadunkiem

Po drodze mały postój konwoju i poprawienie luźnych desek

Ostatnie zdjęcie, zatrzymaliśmy się około sto metrów dalej...

zientek 

Wysłany: 2008-07-11, 01:20   

...domek stoi, dzis po 22 udalo się zasiedlić ten lokal :) ...jedna fotka zrobiona po 22 zaraz po wniesieniu bambetli

ps. białe noce też w UW :)

domek.jpg
Plik ściągnięto 1388 raz(y) 36.47 KB

szymbz 
moderator

Wysłany: 2008-07-11, 01:27   

A w kolonii :
ok. 130 nielotnych piskląt czubatych (83 dostało obrączki). Pozostajemy przy szacunku 200 par. To oznacza 2 x mniej ptaków niż rok temu i najniższy sukces lęgowy w ostatnich 3 latach. Ale też i lęgi najpóźniejsze.
kilkadziesiąt lotnych rybitw rzecznych (zapewne z innych kolonii) i ok. 30 zaledwie piskląt (możliwe że przeoczane, szczególnie te młodsze). Kilkanaście zniesień, ale tych z kolei nie szukaliśmy. Tylko 6 prawie lotnych rzecznych dostało obraczki.
nieznana liczba piskląt białoczelnych - 17 zaobrączkowanych, znalezione dwa zniesienie, ale jedno z martwym dużym pisklakiem, więc pewnie martwe i dwa jaja.
dwa pisklęta ostrygojada też już mają obrączki :)
Działałliśmy w czwórkę (JTP, ARN, SSP i SZB), choć większa chwała należy się tym co postanowili zostać i skręcać dach :)
Pozdrawiam
Szymon

zientek 

Wysłany: 2008-07-15, 21:39   

Obóz w Ujściu kazdego dnia rosnie w siłę i sprzęt - donosimy sukcesywnie na plecach. Wczoraj pojawiła sie kuchenka - nazwana z powodu koloru "czarną mamba" - nie mylić z jedna z załogantek z Nigerii. jest też moskietiera - muchy skaczące po nosach rankiem nie maja juz szans.
W załaczeniu zdjątko z "aneksu kuchennego" sprzed kilku dni.

kuchnia.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 146.91 KB

mikus.zet 

Wysłany: 2008-07-16, 22:31   

Wczoraj późnym wieczorem była duża akcja - do głównej łachy przybił jacht, którego załoga postanowiła spędzić tam noc, w niepowtarzalnych okolicznościach przyrody. AKS i Numenius musieli pofatygować się pontonem poprzez Wisłę, by przekonać żeglarzy, że ich pomysł nie był tak idealny, jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać :twisted:
Ostatnio zmieniony przez mikus.zet 2008-07-16, 22:36, w całości zmieniany 1 raz  

bodzishek 
KPStUJ

Wysłany: 2008-07-16, 22:34   

Ponoć pompa używana dawniej w obozie na UW czeka na wzięcie w stacji :tup:
Trza się tylko po nią zgłosić; szkoda, że ekipa nie wzięła jej razem z wacami...
Siewkusy sie zaczynają (dziś złapana pierwsza alpina i piskliwiec) a ja niestety musiałem wyjechaćna dłuższy czas :sad:

Ni mamby ni moskitiery uświadczyć nie zdazyłem:( nigeryjkę poznałem w stopniu zadowalającym:)
Ciekaw jestem jesiennych sztormów po nocce niedz- pon :shock: chata jeszcze nie uszczelniona (posiały się workowe uszczelnienia gdzieś), więc to spadł segregator, to wypchało 2 uszczelnienia, to rogiem wdarł się deszczyk na zeszyt obrączkarski, a uszy trza było schować w Kasi włosy, coby przeciąg dziury nie wywiercił:)
Ale komarów tej nocy nie było bez moskitierki i cisza dnia następnego była rozkoszna:)
Zatem emocji nie brakuje, tylko siewki jeszcze się ociągają:(

bodzishek 
KPStUJ

Wysłany: 2008-07-16, 22:39   

Koleś, psia jucha, łaził już koło jachtu w pidżamce :shock: Ma fajne fotki :haha:
Chopy dopłynęli na wyspę w 15 minut! Trza będzie ich pobić przy następnym kolcowaniu :tup: ale w 4-5osób na pokładzie będzie ciężko...

szymbz 
moderator

Wysłany: 2008-07-16, 22:53   

Hej,
mając wizję pontonu z silnikiem uznałem, że pompa (i dwukrotne gotowanie wody) jest nam zbędna... może trzeba zmienić decyzję...
Uszczelnienie trzeba nowe fachowe kupić jakieś i tyle. Podobnie jak "coś" na legowisko. Najlepiej lekkie i szczelne i miękkie - jakąś gąbkę... zientek pewnie o tym zapomniał, nakupował wszak mnóstwa innych rzeczy - ale przypomnieć mu trzeba i tyle.
A o wodoszczelność trzeba dbać na bieżąco :) - za rok dach musi byćnowy, więc obecny można zaklajstrowywać dowolnie.
Choć w sumie lepiej jakby było ciepło i sucho i dużo siewek w okolicy :)
Pozdrawiam
Szymon

zientek 

Wysłany: 2008-07-17, 22:51   

szymbz napisał/a:
Podobnie jak "coś" na legowisko. Najlepiej lekkie i szczelne i miękkie - jakąś gąbkę... zientek pewnie o tym zapomniał,

aj tam od razu zapomnial, choc letkie przypomnienie nie zawadzi nigdy. Grubiutkie materace juz sa w domku i juz bioderek nikt sobie nie odgniecie na deskach.

katarzynka 

Wysłany: 2008-07-27, 13:21   

Wróciłam pare dni temu z Ujścia, gdzie spędziłam dwa tygodnie (a przyjechałam na dwa dni... to chyba mówi samo za siebie ;) ). Nie będę za bardzo reklamować tego miejsca, bo boję się, że zjedzie się tam tyle ludzi, że domek ich nie pomieści ;) Powiem tylko, że było świetnie i bardzo, ale to baaaardzo brakuje mi tu na południu morza, ptaszorów, a przede wszystkim ludków i fajnej atmosfery :) Domek jest niesamowity, budzi zresztą wielką sensacje wśród turystów, ale też przyciąga ich - codziennie odwiedzali nas ludzie zainteresowani, co tam siedzi na łachach, z zachwytem oglądali przez lunetę wylegujące sie na plaży foki czy ptaki, które obrączkowaliśmy. Jedna pani nawet w dowód wdzięczności pare dni później przyniosła nam 7 gorących kurczakowych udek!! Ale była uczta :oki: ;)

Domek najpierw wyglądał tak:

Po wielu przeszkodach w końcu trzeciego dnia wieczorem zostały wbite ostatnie gwoździe.. (fot. Numenius)

No i teraz stoi sobie w całej swej okazałości..

Czasem tylko dach przeciekał, ale i z tym sobie radziliśmy ;)

zientek napisał/a:
Grubiutkie materace juz sa w domku i juz bioderek nikt sobie nie odgniecie na deskach

Potwierdzam! "Sypialnia" pierwsza klasa - materace, moskitiera - miękko, a czasem nawet "ciasno i przyjemnie" ;)

Z ptasich spraw podczas mojego pobytu złapało się około 200 wróblaków, z czego dominowały piecuszki, pliszki siwe i piegże, sporo też było dziwonii i zaganiaczy. Z siewek najwięcej złapało się piskliwców i alpinek, a miłą niespodziankę sprawiły nam trzy biegusy płaskodziobe przyniesione przez koleżankę Jakat (jakkolwiek się jej imię pisze) z Nigerii jako trzy piskliwce ;) Z ciekawszych ptic na łachach były: pierwsze rybitwy popielate, ostrygojady (max 15os.), 4 ohary, 3 lodówki, siewka złota, siewnica, rybitwy wielkodziobe, biegusy płaskodziobe, 2 bieliki, samica bielaczka.
Ostatnio zmieniony przez katarzynka 2008-07-27, 13:35, w całości zmieniany 1 raz  

katarzynka 

Wysłany: 2008-07-27, 13:32   

I jeszcze pare fotek:

kolonia czubatek

małe czubatki

biegus płaskodzioby

młody ostrygojad

Jedna z trzech "zamrażarek" ;)

batman ;)

foczki na plaży

zientek 

Wysłany: 2008-08-01, 01:14   

Obóz w Ujściu coraz bardziej się rozkręca :) ekipa nie słabnie ;) ptaki dopisuja ( więcej w obserwacjach z pomorskiego na Forum), w wacach pełno siewek, pogoda jak na zamówienie. Domek przechodzi facelifting - zmienia powoli kolor na mocno opalony :) , stonka turystyczna obecna nadal.

uwturist.jpg
Plik ściągnięto 31 raz(y) 83.23 KB

uwdomek.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 86.4 KB

Sierac 
Mad ringer

Wysłany: 2008-08-02, 20:03   

Czołem,
dopiero teraz zaglądam na forum i się dziwuję... :shock:
Domek ekstra - Stacja terenowa jak w Szwecji;) :oki:
Siewy też wam dopisują, masakra!! tylko zazdrościć i życzyć jak największej ilości.

PS:
a jak wygląda sytuacja z wadomościami na tychże siewkach?? Pewnie całkiem sporo ptaszorów na "krzyżackich" blachach;)

Chętnie bym was tam odwiedził, ale praca :/ , ale za to już wkrótce będe będe kierasam na Kopaniu... :cool:

pozdro ze śródlądzia dla wszyskich z UW

zientek 

Wysłany: 2008-08-03, 15:21   

Sierac napisał/a:

PS:
a jak wygląda sytuacja z wadomościami na tychże siewkach?? Pewnie całkiem sporo ptaszorów na "krzyżackich" blachach;)

nie jest jakoś obłędnie ale tragedii też nie ma :) są Szwedy, Londyn jakiś, z krajowymi metalami są też ptaki - zapewne zeszłoroczne, może jesienne RBP...
więcej pod pierwszym odnośnikiem - wyniki obrączkowanie 2008

nagor 

Wysłany: 2008-08-03, 16:59   

Właśnie wróciłem z UW i donoszę że ptaszki nadal są ale w mniejszej liczbie tak jak i stonka turystyczna :) . Pogoda znośna acz potrafiło popadać poza tym atmosfera jak najbardziej OK :oki: GBE siedzi i łapie wszystko co biega po plaży a dzisiaj nawet dorwał 2 argentaty i 2 śmiechy, a poza tym odczytał 5 marchew!! :res:

Pozdro

Odpowiedz do tematu