FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krotom
2007-09-04, 12:36
Rybitwy czubate
Autor Wiadomość
Rey 
moderator

Wysłany: 2007-10-05, 23:19   

szymbz napisał/a:
A na stronie o ujściu dodane dokumenty z tegorocznych działań - w tym sprawozdanie z czynnej ochrony jakie wysłaliśmy do WKP. Dokument ciut obszerny, na www jest tylko skrótowo omówiony, więc jak kogoś temat interesuje - koniecznie musi sobie ściągnąć.

Chętnie bym sobie ściągnął, ale po kliknięciu na sprawozdanie pojawia się komunikat o niemożliwości odnalezienia strony ;)

szymbz 
moderator

Wysłany: 2007-10-07, 08:38   

hej,
literówka... mea culpa
już poprawiłem błąd.
Pozdrawiam
Szymon

[ Komentarz dodany przez: Rey: 2007-10-07, 23:30 ]
Dziękuje :oki:

szymbz 
moderator

Wysłany: 2007-10-16, 22:09   

Witam,
dzięki poczcie pantoflowej Eddiego F., który targa ze sobą całą wiedze o obrączkowanych w Europie rybitwach...

mogę donieść sensacyjne info:

jeden z odczytanych przez Gerarda Belę w pobliżu kolonii ptak
czyli dorosła rybitwa czubata ze szwedzka obrączką

była pisklęciem w 1971 roku!!!!

czyli ma dziś 36 lat
(ja mam mniej...)
spokojnie mogła się już kiedyś w UW gnieździć...

ze zidentyfikowanych mamy jeszcze 2x rocznik 1985 (Szwed. Niemiec) i rocznik 1986 (Duńczyk)

Pozdrawiam
Szymon

Pablo 

Wysłany: 2007-10-17, 13:03   

ALE CZAD!!!!!!
choc niektorzy powiedza "co za pech" ;)

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2007-10-18, 12:36   

super !!! nigdy bym sie nie spodziewal ze one tyle zyja :oki:

szkoda jedynie, ze nie byly to kontrole. Przy tak malych obraczkach moze tu wystapic pewien blad odczytu.

szymbz 
moderator

Wysłany: 2007-10-18, 13:06   

Hej,
to prawda że z odczytami rybitw nie jest różowo i o pomyłki łatwo, ale:
- odczytywał Gerard Bela z niewielkiej odległości, a on ma nadwzroczność.
- odczytał kilkanaście całych numerów i wszystkie należały do rybitw czubatych, tymczasem obrączki tej wielkości zakładane są na szereg gatunków (możnaby pokusić się nawet o ocenę szansy pomyłki, która jest "niezauważona" - ale tu dla mnie raczej jest to kwestia zaufania i jakiegoś "dowodu" na nie, a takiego brak)
- nie planowaliśmy i nie łapaliśmy dorosłych ptaków w kolonii - ale może takie "rozpoznane" matuzalemy trzeba. W końcu jest to mocno szokująca wiedza - nie jest to rekord dla stwierdzenia w Polsce?

Pozdrawiam
Szymon

szymbz 
moderator

Wysłany: 2007-11-30, 01:06   

Hej,
rybitwowy sezon 2008 już chyba czas zacząć :)

Urząd Morski w Gdyni zaprasza nas na spotkanie, które odbędzie się w Urzędzie Morskim w Gdyni w dniu 4 grudnia 2007 r. o godz. 13:30 w sali konferencyjnej. Celem spotkania będzie dyskusja mająca na celu rozwiązanie wskazanego przez nas problemu ograniczenia żeglugi w sąsiedztwie rezerwatu przyrody „Mewia Łacha”. Każde wsparcie mile widziane :)

A przy okazji dostałem odpis skargi kasacyjnej do NSA na prawomocny wyrok WSA unieważniający pozwolenie na przebudowę falochronu :) Tym razem nie pisał tego prawnik UMor tylko wynajęta kancelaria - i żeby to zrozumiec trzebaby mieć łeb jak wiadro - jak mawiał mój znajomy. Najgorsze jest to, że w gąszczu niezrozumiałych wywodów meritum sprawy jawi się jako nieistotny dodatek do dokumentacji, której skarżący nadaje cech samoistnego bytu. I pewnie tak wygląda prawo administracyjne w Polsce i to jest tragedia - bo każde usankcjonowane kłamstwo nabiera niezwykłej siły prawnej.

nie mam tego w wersji elektornicznej, ale od biedy mogę przesłać ksero - a w wolnej chwili, którą planuje miec w marcu 2008 - mogę wskanować :)

Pozdrawiam
Szymon

szymbz 
moderator

Wysłany: 2007-12-06, 02:01   

Hej,
spóźniona relacja ze spotkania w Urzędzie Morskim :)

zładowaliśmy sie spora ekipą, oczywiście spóźnieni. Ale spóźnienie było anonsowane, więc trudno. Sala w UM była pełna - ze 30 osób, w tym WKP - Joanna Jarosik i przedstawiciele RZGW. Poza tym różne komórki UM, a nawet prawnik (nie chcę zgadywac nawet czy to ten od WSA :) ). Wszystko pod egidą p. Stelmaszyk-Świerczyńskiej. Generalnie mieliśmy propozycję by ograniczyć ruch jednostek turystycznych jakimś zarządzeniem dyrektora UM w promieniu 500m i oznakowac to pławą. Pława okazała się niemozliwa, ze względu na ruch piasku (choć kawałek dalej jest pława oznaczająca początek toru wodnego - trudno mi wnikać - pewnie to i koszty i kłopot).
Pierwszym pomysłem było rozszerzenie rezerwatu na obszar wody (dziś obejmuje ląd, w tym wynurzające się łachy). W trakcie dyskusji okazało się, że nie wiadomo, czy w ogóle wojewoda może objąć łachy ochroną rezerwatową, a o wyznaczaniu rezerwatów na morzu to w ogóle nie ma ani słowa w ustawach.

Konsekwentnie proponowałem ograniczenie ruchu za pomocą "zwykłego" zarządzenia porządkowego dyrektora UM. Prawnik wertował ustawy i okazało się, że owszem ograniczenia w ruchu mozna ogłosić, ale ze względu na "ochronę środowiska wodnego w celu uniknięcia zanieczyszczenia substancjami ropopochodnymi" czy jakoś tak. Ani słowa o ptakach...

A na koniec okazało się, że zgodnie z istniejącym zarządzeniem, wszelkie pontony, kajaki, łódki poniżej 8m nie mogą zbliżać sę do brzegu na mniej niż 180m poza wyznaczonymi torami. Czyli jest podstawa prawna by wyganiać. I wystarczyło to znaleźć i nam meilem napisać zamiast zwoływac wielkie zebranie - ale OK.

Mam wątpliwość co do serferów - ale jeżeli ich to zarządenie nie obowiązuje, to zaraz się okaże, że im nie wolno niczego zabronić - bo nie ma podstaw prawnych...

Pozdrawiam
Szymon

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-12-06, 13:36   

szymbz napisał/a:
Pierwszym pomysłem było rozszerzenie rezerwatu na obszar wody

Nawiasem mówiąc od dłuższego czasu planowane było powiększenie powierzchni rezerwatu (o część lądową od strony Świbna) wraz z ustanowiem otuliny. Czy to jest jeszcze aktualne :roll: :?:

szymbz napisał/a:
Konsekwentnie proponowałem ograniczenie ruchu za pomocą "zwykłego" zarządzenia porządkowego dyrektora UM. Prawnik wertował ustawy i okazało się, że owszem ograniczenia w ruchu mozna ogłosić, ale ze względu na "ochronę środowiska wodnego w celu uniknięcia zanieczyszczenia substancjami ropopochodnymi" czy jakoś tak. Ani słowa o ptakach...

A nie mogł by wydać zarządzenia ze względu na ochronę obszaru N2k :?:

szymbz 
moderator

Wysłany: 2007-12-14, 23:21   

Rey napisał/a:
Nawiasem mówiąc od dłuższego czasu planowane było powiększenie powierzchni rezerwatu (o część lądową od strony Świbna) wraz z ustanowiem otuliny. Czy to jest jeszcze aktualne :roll: :?:

Nie wiem

Cytat:

Twierdzą, że nie.
Pozdrawiam
Szymon

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-12-14, 23:34   

szymbz napisał/a:
Cytat:

Twierdzą, że nie.

Tu bym się nie zgodził, zwłaszcza jeśli UM jest jednostką sprawującą nadzór nad tą ostoją :?

szymbz 
moderator

Wysłany: 2007-12-14, 23:42   

A jednak twierdzą, że w ich przepisach, gdzie pisze co mogą wydać i kiedy, nie ma słowa o N2k. Jest o ochronie środowiska przed zanieczyszczeniem.
Ale ich prawnicy dostali właśnie baty przed WSA :) od OTOPu :)
Pozdrawiam
Szymon

[ Komentarz dodany przez: Rey: 2007-12-15, 11:52 ]
A w inne przepisy patrzyli :>

Lutek 

Wysłany: 2008-01-03, 11:07   

Dziwne ze tych legowych czubatek nie ma w raporcie KF za2006? Bo na pewno ktos wyslal?
pzdr
Łukasz

szymbz 
moderator

Wysłany: 2008-01-03, 17:12   

cóż
cytując legendarny KULINGowski raport 2006:

Cytat:
... w życiu pewne są tylko 4 rzeczy: śmierć, blada w Helu, Raport gdzieś na początku roku i Kelvin sam w domu w każde święta...

no wiem, żenada.
wyśle się, myślę do wakacji, nawet dwa zgłoszenia i artykuł :)

Pozdrawiam
Szymon

Lutek 

Wysłany: 2008-01-03, 20:40   

:oki: to ok! i kormorany tez ;-)
pozdro
izuza

Odpowiedz do tematu