ja dopiero dzisiaj wszedłem na stronę Kulinga podsumowującą tegoroczne liczenie i się okazało że nie ma moich wyników z Płocka
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A700+Sony 70-400SSM, Nikon 10x50CF Action EX, Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324+Manfrotto 501HDV
BirdWatcher
[...]Pisze w sprawie liczen ptakow wodnych w miastach. Zalozenia byly takie, by przez 2 sezony policzyc ptaki w jak najwiekszej liczbie miast - i to sie udalo. Wszystkie dane juz splynely. Poprzednie dzwie zimy roznily sie nieco warunkami pogodowymi (druga byla zimniejsza), ale teraz to dopiero jest zima!
Narodzil sie wiec pomysl, by powtorzyc liczenie ptakow wodnych - ale tylko w wybranych miastach. Wiem, ze w niektorych miastach wojewodzkich ptaki i tak beda liczone i pewnie przekazanie wynikow z jeszcze jednego sezonu nie bedzie stanowilo problemu. Do tego warto dorzucic dane z kilku mniejszych miast - najlepiej takich, gdzie w ubieglych latach bylo sporo ptakow i takich, ktore sa polozone w roznych czesciach kraju.
Stad tez moja prosba o ponowne (tym razem juz ostatnie na pewno) policzenie ptakow wodnych w Waszych miastach na zasadach jak w ub. roku. Termin liczenia miedzy 10, a 18 stycznia. Prosze o potwierdzenie wziecia udzialu w liczeniu.
pozdrawiam serdecznie,
Wlodzimierz Meissner
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków, którym w głowie prokreacja, do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
tegoroczne liczenie ptactwa płetwatego na akwenach Brodnicy zakończone.
Wszystkie stawy na których w ubiegłych latach były malardy teraz ściął lód. Zamarznięta jest też sama Drwęca (nie licząc ~500 m odcinka w samym centrum), tak więc kaczki okupują prawie każdy brzeg płynącej wody.
Zaobserwowano:
- 891 malardów (niestety ani jednej blaszki tudzież plastiku - sorry mender (ale wciąż szukam i nie trace nadziei )
- 1 perkozek
- 25 łabędzi
... trafił nam się też dzięcioł średni (ot, taki mały bonusik )
zliczali: Mariusz Dzieniszewski (jego są też fotki) & Tomash Kroolack
Drywcia.JPG
Plik ściągnięto 26 raz(y) 91,4 KB
perkoziatko3.JPG
Plik ściągnięto 14 raz(y) 71,35 KB
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
W Białymstoku prawie 3000 malardów czyli grubo więcej niż rok czy 2 wstecz. Do tego świstun, łabędź niemy i perkozek. Liczyli: M.Broniszewska, G.Grygoruk, K.Krahel, M.Polakowski, T.Tumiel. Pzdr
Po podsumowaniu we Wrocławiu wyszło >11000 krzyżówek, 390 łabędzi, 677 łysek, >60 perkozków, po >50 nurogęsi i gągołów, >40 kormoranów, >25 czernic, 25 kokoszek, 8 czapli, 3 głowienki, po 2 krakwy, bielaczki i perkozy dwuczube oraz pojedyncze: mandarynka, świstun, cyraneczka i wodnik. No i jeszcze 200 sołtysów.
Jakieś 90% powierzchni wrocławskich wód zamarzło, stąd krzyżówki było mniej niż się spodziewałem. Dowaliło za to łabądkami, perkozkami i kokoszkami (mogą to być wyniki rekordowe dla miasta). Dla mnie hitem był wodnik (dla bezpieczeństwa przyjąłem, że był jeden) - rallus w mieście to u nas duża sprawa.
Nie było za to ani jednego zimorodka no i szkoda, że nie zawiało do nas tym razem żadnej kaczki morskiej.
_________________ Bart Smyk
Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego
Konstancin tez policzony tym razem na bogato
-ponad 9 setek malardów, ponad 70 olorów, 18 nurogęsi, 2 łyski, 2 kokoszki, 2 karolinki, samiec płaskonosa
liczyli: ja , ewa "orchid", i Kuba Z.
pozdro
_________________ "Nie wierzę takim obrońcom przyrody, u których miłość do przyrody przeniknięta jest nienawiścią do człowieka"
Czy ktoś wie, czy, a jeśli tak, to kiedy, wyniki z Polski będą na stronie Kulinga?
_________________ Jeśli lubisz w teren pójść czasami/
Oglądanie ptaków to Twój cel/
Podziel się obserwacjami/
na www.AWIBAZA.pl
======================
Czy dookoła leży śnieg czy rosną bazie,
obserwacje umieszczam w AWIBAZIE
I zachęcam obserwatorów
By dołączyli do jej amatorów
Czy ktoś wie, czy, a jeśli tak, to kiedy, wyniki z Polski będą na stronie Kulinga?
Hej,
no tu jest kłopot, bo my jako KULING nic nie ogłaszalismy, ze cokolwiek będzie robione i że bedzie na www
De facto, nie ma nawet pełnych wyników na www z 2008 r...
ale jak będzie co powiesić to na pewno nie wykręcę się ...
Pozdrawiam
Szymon
Pomimo że Kuling już się "nie bawi" w licznie ptaków wodnych w miastach, brodnickie ptaki zostały dziś porachowane, i tak doliczyliśmy się:
- 696 malardów (żaden bez plastiku - Mender, ale się nie zniechęcam )
- 24 łabędzie nieme (w tym 7 młodziaków) - tu się ostało jeszcze 8 ptaków bez blaszek
- 2 łyski (obie bez obroży - sprawdzałem kilka razy )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum