Hej,
właśnie zrobiłem.
Po bardzo pozytywnych doświadczeniach Kaczej Ligi (łatwe panowanie nad bazą 4000 rekordów - o ile są w Excelu)
zabrałem się za węzeł gordyjski polskiego obrączkarstwa - czyli białe plastiki na śmieszki i czerwone na pospolite (i czasem na czarnogłowe).
Jest już wspólny adres do wysyłania takich odczytów - tj. gullspl@gmail.com.
System jest rozproszony i kuleje, ale to już zdaje się być jego permanentną cechą.
Niemniej, jeżeli komuś się strasznie nie spieszy a szanuje czas innych - proponuję wysyłanie odczytów "przez KULING". Czyli do mnie ( kuling@wp.pl ) - najlepiej wg wzoru bazy w excelu (będzie wkrótce na stronie, i tu tez udało mi się go "zawiesić" - pobierz plik na dole). Miejsca można wpisywać z list obiektów Trójmiasta lub podawać koordynaty itd. - nie wszystkie pola muszą być wypełnione żeby odczyt miał sens.
ważne, żeby w adresie podać adres meilowy do przyszłej wysyłki odczytów - w przyszłości za każdym kolejnym wpisem do bazy danego ptaka, będę wysyłał całą historię do wszystkich z tej listy.
UWAGA, na razie tak sprawnie jest tylko z moimi osobistymi ptakami, pod koniec lutego obejmie to wszystkie założone na KULINGu i wokół niego (wg uznania obrączkarzy, kto zechce podac info do bazy będzie obsługiwany w naszym systemie). Zajmować się tym będzie Gerard Bela, jak go przyuczę.
Ptaki nie nasze będę "porcjował" na poszczególnych obrączkarzy, co im powinno ułatwic sprawę i +-raz w miesiącu odsyłał im a po otrzymaniu zwrotek generował rozesłanie z powrotem (nie gwarantując jednak całej historii, a tylko info, które dostanę).
UWAGA - w ten arkusz mozna wpisywac wszelkie odczyty mew, gęsi itp. które trafiwszy do mnie bedą podlegały procedurze wysyłki do naszej centrali, jednak na zawsze pozostaną "przy KULINGu" i będą wykorzystywane na www i w naszych ew. pracach naukowych. Stąd zależy nam raczej tylko na odczytach z rejonu Zatoki Gdańskiej, ale nie będziemy tu czynić wstrętów.
Pierwsza uwaga:
załączony formularz jest uniwersalny (dla obrączkarzy i odczytujących), ale obrączkarze muszą dostać go z dość dokładnymi informacjami jak wypełniac pola UWAGI, zeby filtry excela sprawnie dzialały. To kilka prostych zasad, które mam nadzieję opanują nwet najlepszi z najlepszych. Zresztą to dotyczy tylko ptaków, które poszły bez blach lub z blachami NIE-kulingowymi.
Druga:
Te miejsca w załączniku są z kodami dla Kaczej Ligi. Z kilku powodów, głównie żeby nie zmuszać odczytujących do wkuwania naszych kodów, zamiast skrótów typu GDY-BULW, w bazie mewiej zdecydowałem, że wpisujemy pełne nazwy typu: Gdynia Bulwar Nadmorski. Stąd wieczorem podmienię plik tak, by zawierał i skróty z bazy KULINGa (nadal wymagane w Kaczej Lidze) i OFICJALNE rozwinięcia tych skrótów, które w bazie mewiej będą jedynymi używanymi.
W bazie dojdzie też pole: odległość od miejsca zaobrączkowania, ale tego ze zrozumiałych względów i tak nie wypełnia odczytujący
Jak ważne jest dla usprawnienia pracy poprawne nazywanie miejsc może zrozumieć tylko ktoś, komu jeden zawodnik przysyła 300 odczytów wpisując raz Oliwa raz Gdańsk Oliwa raz Gdańsk-Oliwa itd.
tak sobie ogladalem ta baze danych i calkiem fajnie to wyglada. Probowalem wyczyscic Twoje ptaki i wklepac swoje...ale jakos mi nie idzie. Nie wiem jak sie do tego zabrac, wyskakuja jakies bledy itp. Moglbys po krotce wytlumaczyc - byl bym wdzieczny.
Hej,
baza rekordów dla plastikowych mew jaką zgromadziłem dotąd liczy już ponad tysiąc.
Adres gullsPL@gmail.com działa jak trzeba.
Czas najwyższy na pierwsze podsumowania i zestawienia na www, ale nie liczcie na to w tym roku
Pozdrawiam
Szymon
A jednak JEST
dziś zientek powiesił stronę www www.
Jest w zasadzie docelowa, choć wszelkie pomysły uwzględnimy (chcemy linkownię zrobić śmieszkową jeszcze tylko).
Oczywiście na stronie sa tylko te ptaki (i wygenerowane przez nie wiadomości powrotne), które są w mojej bazie i tak pozostanie. Inaczej się nie da nad tym zapanować, i to nie jest kwestia jakiejś złej woli czy polityki. O zasadach działania bazy kiedyś pisałem, generalnie większość śmieszek zaplastikowanych jest poza opisanym na www zespołem i tak pewnie zostanie.
Żeby zostać częścią zespołu musi być scedowana na mnie obsługa danych mew na gullsPL i wysyłanie zwrotek oraz udostępniona dotychczasowa baza zaobrączkowanych (wykazy) i ich odczytów (w dowolnej, ale excelowej formie). Potem oczekuję informacji o tym co jest zakładane jak najszybciej po zaobrączkowaniu. Ja genereuję wiadomości powrotne natychmiast jak pojawiają się na gullsPL, co w praktyce oznacza codziennie, a w wyjątkowych przypadkach po 1-3 dniach. Oczywiście każdy nadal pozostaje właścicielem swoich danych (inne zasady dotyczą tylko obrączek KULINGowych) i musi sam wypełniać
wykazy stacyjne itp. - nie ma tu żadnego oficjalnego zespołu, a my nie wykorzystujemy tych danych inaczej niż do generowania statystyk na www. Jak zechcemy coś publikować (nieprędko) - to będziemy się osobno dogadywac i tak ze wszystkimi.
To oczywiście nie jest opcja dla każdego tylko dla chętnych - naprawdę inaczej znowu się aktualizowanie www rozwali i tyle będzie. Ja jakoś tak mam, że jak coś na www wrzucam, to musi być prawda i jak mi się cyferki nie zgadzają to choruję
Natomiast jak ktoś, kto kładzie plastiki smieszkowe chce mieć "swój wkład" bez udostępniania jakichkolwiek baz - to mamy plan zrobić każdemu chętnemu podstronę - tam gdzie jest teraz "inne serie obrączek" - które byłyby aktualizowane tak jak będą dane od poszczególnych ludzi spływać. Tam jednak wszystko jest do omówienia - od prostej informacji ile ptaków kto zaobrączkował, ile ma odczytów itp. - w zasadzie pełna dowolność. To robi zietek, szczegóły dopiero ustalimy. Zapewne jakiś szablon stworzymy i po otrzymaniu cyferek będziemy go wypełniać.
Hej,
strona o śmieszkach rozwija się jak należy
dziś dodaliśmy mapę zagranicznych wiadomości powrotnych ze wszystkich śmieszek jakie mamy w bazie wiadomości powrotnych KULINGa.
Pozdrawiam i zapraszam
www.kuling.org.pl/ring2/larrid
Szymon
Hej,
wczoraj zrobiłem duże uaktualnienie strony śmieszkowej.
Kilka fajnych punktów na mapie, niezłe tempo przyrostu odczytywanych ptaków
pozdrawiam i zapraszam
Szymon
Wrzuciłem na bloga Kolring Team film instruktażowy pokazujący jak w szybki i bezpieczny (dla obrączki ) sposób plastikować śmieszki. Życzę miłego oglądania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum