Hej,
Baza liczy kilka tysięcy odczytów, kilkuset ptaków. Huk roboty, ale podołam
Standartowa zwrotka będzie plikiem *.xls z odpowiednio opisanymi polami - ale też mogę to wydrukować.
Myślałem, czy nie udostepnić tych plików po prostu w necie, żeby każdy mógł sobie historię ptaka, którego widzial - ściągnąć z netu, ale to równie dobrze mógłbym całą bazę "powiesić". Zapewne będzie więc tak, że od ligowców oczekuję deklaracji:
1. czy chcą zwrotki
2. czy chcą na adres meilowy (plik xls) czy na zwykły (wydruki). Informacja w obu wersjach bedzie identyczna - tj. dane obrączkowania i wszystkich późniejszych stwierdzeń.
To będzie wielka operacja
Może się zdarzyć tak, że wypadną odczyty, które były na niektórych ptakach wykonane między zaobrączkowaniem a Kaczą Ligą i poszły bezpośrednio do Stacji Obrączkarskiej - ale to też powinno dać się rozwiązać.
Hej,Baza liczy kilka tysięcy odczytów, kilkuset ptaków. Huk roboty, ale podołam Standartowa zwrotka będzie plikiem *.xls z odpowiednio opisanymi polami - ale też mogę to wydrukować.
Szymon, mówisz tylko o tych malardach obrączkowanych z puli obrączek Kulinga? Co z tymi, które obrączkowałem własnymi blaszkami i odczytywałem podając wyniki do bazy kaczoligowej? To też będziesz wysyłać? Jeśli tak to daj znać to nie będę tego powtarzał pisząc wykaz.
Hej,
umówmy się, że te załatwiasz sam
poza kilkoma przypadkami w Oliwie - nikt Twoich chyba więcej nie czytał, i w kwestii tych kilku jeszcze sie zgadamy.
pozdrawiam
Szymon
A ja mam propozycję modyfikacji zasas Kaczej Ligi. Moje propozycje dotyczą nieco punktacji:
- zwiększyć liczbę punktów za złapaną i pomierzoną kaczkę do 5 (odpowiednio za kontrolę 10 i za zagraniczną kontrolę 15). Dlaczego? Otóż proszę sobie porównać ile trzeba sobie zadać trudu, zeby kaczkę złapac i pomierzyć a ile żeby odczytać 5 plastików.
- zwiększyć liczbę punktów za policzenie kaczek do 1, wszak za 0,1 chyba mało komu się chce liczyć.
- zwiększyć liczbę punktów dla nowego miejca do 5, bo o nowe miejsce już nie łatwo...
A ja mam propozycję modyfikacji zasas Kaczej Ligi.
Ja dorzucę propozycję podwyższenia punktacji za odczyt stalówek do 3 pkt bo to znacznie mozolniejsza robota niż z plastikami a różnica punktowa za plastik i stal za mała
No i najważniejsza rzecz. Aby jeszcze bardziej wyrównać szanse proponuję dla WMSa zrobić osobną punktację - będzie otrzymywał połowę wartości zdobytych punktów. Wszyscy wiemy, ze i tak wygra nawet stosując taką zasadę, ale będziemy się czuli lepiej tj. będziemy mieli świadomość że możemy go pokonać A dla WMSa to byłoby wyzwanie!
Na gorąco moja opinia:
zmiany - TAK
zmiana proporcji punktów odczytu blacha/plastik - NIE
zmiana proporcji punktów blachowanie/odczyty - TAK
WMS - TAK
nowe miejsce - NIE WIEM
puste liczenie - NIE WIEM
Pozdrówka
Szymon
Nie robiłbym zbyt dużej rewolucji w punktacji. Wydaje mi się, że się sprawdza. Poza tym dla każdego byłoby wyzwaniem w 2008 roku osiagnąć co najmniej tyle samo punktów co w 2007, a przy zmianie punktacji lata staną się nieporównywalne. Oczywiście jest pole do dyskusji, a w sumie chodzi o to, by było skuteczne!
W 2008 roku przewiduje sporo przerw w mojej aktywności malardowej. Na początek roku 2 miesiące poza krajem, więc to ja będe musiał gonić czołówkę a nie odwrotnie. I to już jest wyzwanie!
Hej,
jest 1.01 i dobrze byłoby znać zasady obowiązujące w 2008 roku
po długotrwałych namysłach i uwzględnieniu uwag tu zaprezentowanych, jednostronnie zdecydowałem, że zasady ligii sie NIE ZMIENIAJĄ.
bo:
1. nie będzie mi się myliło
2. będzie można łatwo porównać do 2007 (a nie że będzie jak z WIG i WIG-20, co to jeden miał zastapić drgi, a i tak oba są liczone )
Pozdrawiam
Szymon
PS. Wyniki finalne kaczej ligii 2007 po spłynięciu wykazów i przeliczeniu całosci i zweryfikowaniu bugów - ok. 7-10.01.2008
PS.2. Pierwsze zestawienie Kaczej Ligii 2008 - 20.01.2008
PS.3. Sorry, Mender :)
Dobra,
7.01 powieszę tylko aktualne wyniki, zawalony robotą jestem.
Juz wiadomo kto wygrał
a szczegółowe statystyki zawisna później - no właśnie - może macie jakieś oczekiwanie? Na pewno oprócz tych, co są, dojdą największe przemieszczenia w ramach ligi. Czekam na propozycję zestawień i podsumowań.
Pozdrawiam
Szymon
Ja oczekuję tylko, że zaktualizujesz punktację, wstawisz kilka malardów - rekordzistów z Białego do tabelki rekordowych kaczuch i wstawisz mnie w kaczą aktywność + inne wykresy, które już na dole kaczkowej strony wiszą.
kacza aktywność i inne wykresy są limitowane do najlepszych iluśtam. Jak się załapiesz - to będziesz
Tylko najlepsza kaczka z białego znajdzie się w tabelce - bo inaczej tych kaczek powinny być grube dziesiątki
pozdrawiam
Szymon
Hej,
ciągle nie mam wykazów KULINGa za 2007 rok dotyczacych malardów - a bez tego tkwię w martwym punkcie.
Cały czas komus ubywa punktów - głównie na skopanych odczytach. Meiluję, pytam, udoskonalam i może w weekend roześlę ostatnie zapytania o dziwne odczyty i... jak dostanę odpowiedzi to będę gotowy.
Tymczasem na mapie wiadomości powrotnych doszły 2 malardy ustrzelone na Łotwie i w Finlandii. Tegoroczne szaleństwo musi też coś dać.
Pozdrawiam
Szymon
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum