FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Akcja Karmnik 2007
Autor Wiadomość
zientek 

Wysłany: 2007-12-26, 20:12   

do 0,1 g odwage skrzydlaka na wadze zgłębiamy i w zupełności wystarczy z taką dokłądnością.

W temnacie wag jedna uwaga - przy zakupie warto podpytac w jakim zakresie temperatur działa - moze sie bowiem okazać ze kupiona waga dziala w temp pokojowych natomiast w terenie etam bo syberia i wyswietlacz nie iskrzy, a elektronika zamarzła. Zakres temperatur zwykle jest podawany przez producenta.

mender 

Wysłany: 2007-12-26, 21:16   

A w jakich temperaturach działa Twoja waga?

Jedna z wag na allegro: 10-45 st C... troche mało.

zientek 

Wysłany: 2007-12-29, 16:25   

moja ma +15 do +35 gradusów, przy czym w temp +2 stopni dzialala bez problemów i nie oszukiwała. W ujemnych jeszcze jej nie mialem przykjemności sprawdzać.

zientek 

Wysłany: 2008-01-01, 14:57   

nowe sterówki majorek - doszła jedna mocno nietypowa (P)

asterowki.gif
Plik ściągnięto 14 raz(y) 56.26 KB

zientek 

Wysłany: 2008-01-01, 17:48   

i jeszcze standardowa skala otluszczenia (wygenerowana z instrukcji Kulinga 2008 ), ktoś gdzieś kiedyś miał znacznie rozbudowana skale dla bogatki, podpowiedzcie kto jeśli pamietacie - u mnie pomroczność jasna :( Moze byśmy pokombinowali - toż to najliczniejszy ptak w karmniku

skalaotluszczenia.gif
Plik ściągnięto 19 raz(y) 26.18 KB

Michu 

Wysłany: 2008-01-01, 17:54   

zientek napisał/a:
i jeszcze standardowa skala otluszczenia (wygenerowana z instrukcji Kulinga 2008 ), ktoś gdzieś kiedyś miał znacznie rozbudowana skale dla bogatki, podpowiedzcie kto jeśli pamietacie - u mnie pomroczność jasna :( Moze byśmy pokombinowali - toż to najliczniejszy ptak w karmniku

A ma ktoś jakiś klucz do pierzenia? To też warto robić.
Pozdr

W.Meissner 

Wysłany: 2008-01-01, 20:26   

Wszelkie skale otłuszczenia stosowane na świecie (w tym skala Akcji Bałtyckiej, przedstawiona w instrukcji kulingowskiej) są skalami uniwersalnymi. W przypadku bogatki skalę dostosowaną do tego gatunku opracowali Jarek Nowakowski i Patryk Rowiński
Nowakowski J. K, Rowinski P. 1995. An expanded scale for the assessment of fatness in
Great Tits Parus major in the non-breeding period. Acta om. 30: 135-144. - ale wiem, że była jakas errata do tej pracy w jednym z nastepnych numerów Acta Orn.

Wydaje mi sie, że najpierw powinniście postawić sobie pytanie o cel badań, a potem rozejrzyjcie się za metodami. Przejście na skalę szczegółową ma swoje plusy i minusy.

Polecam Wam też inna pracę na temat bogatek:
Nowakowski J.K, Rowinski P. 1996.Wing and body mass measurements in the Great Tit Parus major in Central Poland, errors and methods of standardization. Acta om. 31:107-118.

Tomasz Iciek 

Wysłany: 2008-01-01, 20:41   czeczotki

Łapał może ktoś z Was w większej ilości czeczotki? Chodzi mi dokładnie o oznaczanie wieku i płci u tych ptaków. Czy cechy zawarte w Svenssonie są dobre? Pytam, gdyż tej zimy po raz pierwszy zaczęły mi się łapać czeczotki i nie mam żadnego doświadczenia z tym gatunkiem :)
Pozdrawiam,
Tomek

Michu 

Wysłany: 2008-01-02, 11:03   Re: czeczotki

Tomasz Iciek napisał/a:
Łapał może ktoś z Was w większej ilości czeczotki? Chodzi mi dokładnie o oznaczanie wieku i płci u tych ptaków. Czy cechy zawarte w Svenssonie są dobre? Pytam, gdyż tej zimy po raz pierwszy zaczęły mi się łapać czeczotki i nie mam żadnego doświadczenia z tym gatunkiem :)

Tomek, ja miałem sporo czeczotek w łapach (głównie w Szwecji). Tak w skrócie: zaostrzenie sterówek nie zawsze jest dobrą cechą chociaż zwykle ptaszory dają się wiekować na tej podstawie. U czeczotek dobrze jest poszukać kontrastów, można popatrzeć w kolor tęczówki, który jest bardzo fajną cechą u wielu wróblaków i przy odrobinie opatrzenia daje dobre efekty w wiekowaniu. Skostnienie czachy tyż jest niezłe. :)

Pozdr

Sierac 
Mad ringer

Wysłany: 2008-01-02, 16:14   Re: czeczotki

Tomasz Iciek napisał/a:
Pozdrawiam,
Tomek

Czołem Tomek,
z czeczotkami jest sprawa prosta. Podstawa to zakończenia sterówek (ale trzeba pamiętać, że coś mogło im wyrwać ogon). Ta cecha zwykle wystarcza.

Druga cecha to kontrast w DP. Kontrast występuje w kolorze centrów i końcówek tychże pokryw, ale może on występować w różnym natężeniu i może być słabiej widoczny. Zwłaszcza, gdy pierzenie DP jest bardziej zaawansowane i obejmuje zewnętrzne pokrywy. Warto więc zwracać uwagę na różnicę w zabarwieniu centrów pokryw. DP typu ad. są nieco dłuższe, mają brązowo-pomarańczowawe końcówki i ciemniejsze centra. DP typu juv. mają płowe zakończenia i są bledsze (blado-brązowe zabarwienie).

Ponadto w przypadku samców młode są mniej czerwonawo wybarwione na piersi i kuprze, zwykle wcale.

Czaszka o tej porze się nie sprawdza, ta cecha sprawdza się do końca października, tęczówki też nie polecam, z tym bywa różnie... Ta cecha sprawdza się w okresie wczesnojesiennym.

pozdrawiam

Grzegorz Kiljan 

Wysłany: 2008-01-03, 09:51   

Czy ktoś podsumuje poprzedni sezon?
Na Kulingu jest niby podsumowanie, ale jest to przeniesione z Clangi bez uwzględnienia wszystkich ostatnich chwytań.

zientek 

Wysłany: 2008-01-03, 10:11   

Grzegorz Kiljan napisał/a:
Czy ktoś podsumuje poprzedni sezon?
Na Kulingu jest niby podsumowanie, ale jest to przeniesione z Clangi bez uwzględnienia wszystkich ostatnich chwytań.

na Kulingu uzupełniło się o wszystko co miałem na poczcie ponad to co na Clandze - jest ok 400 skrzydlaków więcej. Możliwe że są braki ale nijak sie nie uzupełni bez wyników których nie dostałem. Wyniki więc się dopodsumują jak tylko dojda :) . Inaczej sie nie da :( .
Dodadzą się też najlepsze maxy i rekordy gat. z poprzedniego sezonu. Doślij Grzesiek podsumowanko swoje i uzupełnie.

Michu 

Wysłany: 2008-01-07, 13:03   

Dziś walczyliśmy z opóźnieniem w 2 terminie odłowów. Wpadło blisko 100 pierzaków, z czego jakieś 65% nie miało blaszek. Dominowały bogatki rzecz jasna :) , wpadło też trochę modraszek, trznadel, mazurek, grubodziób i 10 dzwońców. Mieliśmy 1 wiadomość z modraszki sprzed 2 zim, ze 3 sprzed roku i oporowo retrapów z końca 2007. Była też 1 pamajka obca (K7A0173, gigantyczny samiec po2 ze skrzydłem 83 :arrow: ktoś się przyznaje do tej bogatki? :) ).

Prawie wszystko pomierzyłem, u jakiś 50 bogatek robiliśmy typologię sterówkową. Zdecydowanie dominowały typy B i C. :oki: Jak sterówkowa zmienność wygląda u Was ?

Pozdr

Grzegorz Kiljan 

Wysłany: 2008-01-08, 11:42   

Od jakiej daty zbierane są informacje o przyłowach

mender 

Wysłany: 2008-01-08, 15:04   

Moze byc od listopada nawet.

Odpowiedz do tematu