FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiacek
2007-02-19, 20:34
WYSIEW KAKTUSOW.
Autor Wiadomość
MARCOLANIUS 

Wysłany: 2004-02-07, 20:33   WYSIEW KAKTUSOW.

Wysiew kaktusow podobno przeprowadza sie o tej porze roku. Czy ktos ma jakies informacje na ten temat. :roll:

MARCOLANIUS 

Wysłany: 2004-02-09, 10:18   

Hym chyba niema tutaj kaktusiarzy :?

Ptyś 

Wysłany: 2006-02-24, 18:51   

No to jestem pierwszy{kaktusiarze już wiedzą o tym forum bo doniosłem}.Czy to jakieś konkretne kaktusy czy zwykła mieszanka sklepowa :?:

pawelcacteae 

Wysłany: 2006-02-24, 19:31   

jesteś pierwszym ale nie ostatnim :> co do wysiewu to jezeli masz czym doświetlać to teraz jest dobra pora niezaleznie od gatunku. pamiętaj o tym zeby miały duzo wilgoci. Puki nie wykiękują doświtlać nie trzeba ale potem jest to niezbędne dla dobrego rozwoju rośliny. :]

matixus 
leśny hasacz

Wysłany: 2006-02-24, 20:04   

Witam Wszystkich :) Przybyłem tutaj z tego samego forum co Ptyś ! W sobotewysiałem nasionka Gymnocalycium , Islaya , leuthenbergie , pelecyphora i mammilaria ! Wysiałem na sam żwir z piachem. Po niecałym tygodniu widać że nasionka zbieraja sie do kiełkowania - przez kilka dni u mnie na śląsku słonce dosć ostro przygrzało . Tak jak napisał przedmówca samych nasion doświetlać nei trzeba , jednak jeżeli już mamy siewki to takie światło słoneczne jest dla nich za słabe , i aby zagwarantować poprawny rozwój trzeba utrzymywać wilgotność , temperaturę oraz doswietlać . Warto przed wysiewem spryskać nasionka nadmanganianem potasu (dostępny w aptece ) aby uniemożliwić rozwój grzybów .

lakukaracza 

Wysłany: 2006-02-24, 21:05   

Tylko nie mówcie chłopaki, że wyszliście nauczać maluczkich :oki: :res: :mrgreen: . Ja wysiałam mammilarie 3 dni temu - przy okazji sprzątania. I raczej wstrzymałabym sie, gdybym nie musiała. Sądząc z doswiadczeń Kolegów i swojego to chyba kwiecień jest najstosowniejszy.

matixus 
leśny hasacz

Wysłany: 2006-02-24, 21:07   

Ja z chęcią podzielę sie moją skromną wiedzą ;) kwiecień najlepszy , ale jak sie ma już te nasionka to trudno sie powstrzymać ;)

lakukaracza 

Wysłany: 2006-02-24, 21:09   

Chłopaki... sie spóźniliśmy - ten post jest z 2004 roku :/ :-D :shock: toż to wszystko szlak już trafił i ni ma mocnych, zeby cokolwiek wykiełkowało....hihihihi...

Ptyś 

Wysłany: 2006-02-24, 21:20   

Faktycznie gapa ze mnie :oops: ,ale tlumaczy mnie to, że jak widzę napis "kaktusy" :-P to takie szczegóły jak data schodzą na plan dalszy :tup:

matixus 
leśny hasacz

Wysłany: 2006-02-24, 21:22   

Ale jeżeli autor tego tematu teraz to przeczytał to są szanse że w tym roku też wysieje :)

lakukaracza 

Wysłany: 2006-02-24, 22:55   

albo, ze jest jako doświadczony kaktofil jest już moderatorem na jakimś innym forum, np. zajmującym sie kaktusami ;-) :] . Błahahaha!!! Ale z nas ciapy!

stary 

Wysłany: 2006-02-25, 00:25   

no to odpowiadajcie na poziomie 2004, moze znajde z kolei kogos od aroidow i plumerii :roll:

lakukaracza 

Wysłany: 2006-02-25, 00:31   

wojtek?

stary 

Wysłany: 2006-02-25, 00:33   

czesc myszka - aroidy to chyba przeklenstwo, ktore wszedzie za mna lazi

lakukaracza 

Wysłany: 2006-02-25, 00:56   

hehe :res: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu