FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Wykorzystanie ziół w profilaktyce i leczeniu chorób
Autor Wiadomość
karaTir 

Wysłany: 2008-02-23, 12:45   Wykorzystanie ziół w profilaktyce i leczeniu chorób

Witam wszystkich forumowiczów:)
Chciałabym poruszyć temat stosowania ziół w profilaktyce i leczeniu różnych dolegliwości i chorób. Jakie obecnie jest podejście do tej naturalnej metody w lecznictwie? Czy sami uzywacie ziół w walce z chorobami, dla poprawy zdrowia ? Słyszałam, że niekiedy stosowanie ziół może zaszkodzić. Będę wdzięczna za podzielenie się swoimi doświadczeniami i wiedzą na ten temat:) Pozdrawiam!

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-02-23, 14:13   

karaTir napisał/a:
Słyszałam, że niekiedy stosowanie ziół może zaszkodzić.

a może, może , np. dziurawiec, który jest głównym składnikiem bardzo reklamowanego w TV Deprimu;
po dłuższym stosowaniu dziurawiec może sprawić przykre niespodzianki w postaci odczynów skórnych po opalaniu się na słońcu ;)

we wszystkim należy utrzymać umiar i rozsądek...
jak pamiętam z 1 lekcji łaciny: Herba toxica est. :]

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2008-02-23, 14:25   

karaTir napisał/a:
Jakie obecnie jest podejście do tej naturalnej metody w lecznictwie?

Wydaje mi się, że obecnie zastosowanie ziół zeszło nieco na dalszy plan ze względu na większą możliwość syntetycznego pozyskiwania niektórych substancji. Większość substancji leczniczych zawartych w roślinach da się już z powodzeniem zastąpić.

karaTir napisał/a:
Słyszałam, że niekiedy stosowanie ziół może zaszkodzić.

Jasne, że może...
np. męczennica cielista jest stosowana jako środek rozkurczający i uspokajający, ale zbyt duże dawki mogą powodować silne bóle głowy i zaburzenia widzenia.

http://Accipiter.posadzdrzewo.pl

Paweł Wójcik

Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2008-02-23, 18:00   

BeaJola napisał/a:

we wszystkim należy utrzymać umiar i rozsądek...
jak pamiętam z 1 lekcji łaciny: Herba toxica est. :]

Dokładnie, jak uczono mnie na BHP, że Paracelsus mawiał:

Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, albowiem tylko dawka decyduje o tym, czy coś nią jest.
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Łukasz L. 

Wysłany: 2008-02-23, 18:14   

Atterdag napisał/a:
Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, albowiem tylko dawka decyduje o tym, czy coś nią jest.

Tak samo jest z pieprznikiem jadalnym, potocznie zwanymi kurkami, nie są trujące ale w większej ilości szkodzi. Ja to poczułem :/

Mojego kolegi babcia ma swój kącik zielarski i suszy rośliny, potem pyta sie czy coś nie jest, bo ona ma na to radę. Kolega Rafał zawsze każe mówić że jest wszystko w prządku, bo jeszcze babcia będzie eksperymentować. :res:

Ja stosuje przy przeziębieniu herbatę z majeranku. Piję i lubię herbate z jagód (borówki czarnej), ale pozyskuję we własnym zakresie bo za drogo kupować w sklepie.

Przy bólach pije herbatę z trzema goździkami i pomaga.

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-02-23, 18:17   

Łukasz L. napisał/a:
ale pozyskuję we własnym zakresie bo za drogo kupować w sklepie.

a pamiętaj jeno o liskach i bąblowcach :]

Łukasz L. napisał/a:
Przy bólach pije

bóle jakiego rodzaju?

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-02-24, 02:51   

Cytat:
Tak samo jest z pieprznikiem jadalnym, potocznie zwanymi kurkami, nie są trujące ale w większej ilości szkodzi. Ja to poczułem

jesli chodzi o grzyby, to niemal każdy gatunek w większej ilości może powodować problemy żołądkowe. nie jest wskazane spożycie więcej niz 200 g w potrawie, a najlepiej znacznie mniej ;)

a teraz coś bardziej na temat, może nie tyle o ziołach w leczeniu, lecz tak na co dzień ;)

co do ziół to w kuchni stosuje sobie od dawna :cool: co do szkodzenia to niektóre w większej dawce rzeczywiście mogą zaszkodzić, ale nie wszystkie ;) przykładowo kminku (najlepiej mielonego) mozna sypać ile dusza zapragnie, szczególnie do tłustych i ciężkostrawnych dań, kapusty, fasoli. to samo tyczy się majeranku

z tak popularnym tymiankiem już jednakże należy uważać, gdyż działa bardzo silnie. szczególnie nalezy pamietać, że zioła suszone ( i swieżo zmielone) generalnie działają kilkakrotnie silniej niż ta sama ilość świeżego surowca :oki: i dawac odpowiednio mniej. Tymianek w zbyt dużej dawce moze znacząco podnieść tętno i ciśnienie krwi :> lubie najbardziej dodawać do wołowiny i mięsa mielonego :tup:

silnie działa na orgaznizm takze nielubiany przez ogół czosnek, jak ktoś zje na pusty żołądek główkę (ale nie chińskiego) to moze miec zaburzenia akcji serca ;)

bardzo lubię szałwię, szczególnie do orzeźwiających herbatek latem ( świeżą ), ale trzeba pamietać, że szałwia zawiera trujący tujon i nie nalezy jej stosować dłuższy czas i w większych dawkach (chyba , ze jest się miłosnikiem absyntu :twisted: )

ostatnio ponownie odkrylem estragon, który lata temu zdyskwalifikowałem (na próbę kupiony suszony okazał się niewypałem). bardzo dobry do ryb morskich, np dorsza (chyba nawet lepszy od tymianku) :oki: lubie tez uzywac go do... surówek :-D

nie da się przedawkować kolendry, podobnie jak kminek świetnie wspomaga trawienie (najczęściej mozna dostac twarde nasionka, polecam do mielenia stary młynek do kawy lub jak ktos ma dobry ... moździerz ;) ) najczęściej jej nie mam, bo jak jest to nie oszczędzam :> poza tym wspaniały dodatek do... ciasta na leszcze :haha:

każdemu polecam kupno sadzonki rozmarynu i uprawianie go sobie gdzies tam na balkonie np :oki: raz dochowałem się małego, kwitnącego fioletowo-niebieskimi kwiatuszkami drzewka, ale pewnej zimy niestety nie wytrzymał kaloryferów :-P tez najlepiej suszony mielić, gdyz wchodzi w zęby z uporem godnym kminku ;) najczęściej dodaje go do fasoli, np po bretońsku :oki:

do świeżej bazylii jakos nie mogę się przekonać, natomiast susz ( ale z dobrej firmy, zbyt tania czasem nie ma odpowiedniego aromatu niestety :/ ) nieodłaczny do pomidorów, a takze do posypania keczupu na kanapkach z serem zółtym ;)

szyszkojagody jałowca dobre do barszczu (dziczyzny nie przyrządzam :> ) i ot tak, jako namiastka cukierków :haha:

mięty natomiast nie polecam jako suszu (popularne "herbatki miętowe"). świeża, siekana ddawana do potraw tak, do letnich herbatek też, ale (moze w moim wypadku) jako susz utrudnia trawienie (zapewne przez swoje działanie rozkurczowe), także nie polecam picia herbatki mietowej w okolicach posiłku ( w sumie w ogole nie powinno sie pic, ale... ;) )

melisę i cząber kiedys zdyskwalifikowałem, na razie nie przekonałem się do nich :>

do słodkości oczywiście anyż (coraz trudniej dostać, a tez trzeba mielić)

polecam natomiast kawę (czarną, parzoną po turecku, zwyczajnie :> ) z przyprawami - kilka goździków, cynamon wg uznania, podobnie gałka muszkatałowa, szczypta imbiru, troszke więcej kardamonu (koniecznie!) i zapewniam ze smak wspaniały :oki: można tez eksperymentować z odrobiną kakao :-D

gałki i cynamonu lubie tez dodawac do... ciasta nalesnikowego ;)

co do szkodliwości to nalezy uważać z tak popularnym pieprzem czarnym, bardzo silnie działa na organizm i podrażnia żołądek :tup: to samo tyczy się ostrej papryki

zeszłej jesieni wreszcie przekonałem się do róży, fantastyczne dżemiki z niej wychodzą, świetnie też łączy się z jabłkami. kolej teraz będzie na bez czarny i głóg... :>

przed snem dobra herbatka z kwiatów lipy, nieźle odpręża :-D

to chyba tyle... zioła to temat rzeka i mozna by pisac bez końca :oki: Ptyś mógłby coś nam tu napisac o miodach ( które jakby nie patrzeć tez naturalnym lekiem). Co ciekawe zresztą większość tu przywołanych ziół przyprawowych to także... rosliny miododajne ;)

no to tyle :> na temat działania kłaczy tataraku czy kory kruszyny niech inni cos napiszą :box: nie stosuję :)

karaTir 

Wysłany: 2008-02-24, 10:16   

dzieki za pomysły na ożywienie potraw pulsatilla1214 :grin:
a czy może znacie jakieś przykłady ziół stosowanych w lecznictwie chorób skórnych? Głównie interesuje mnie łuszczyca gdyż sama na nią choruję i tylko raz stsowałam zioła - piłam napar ze specjalnej meiszanki ziół 3 razy dziennie, był paskudny, nie zauważyłam zadnej poprawy i wróciłam do leków. Czy sami stosujecie zioła jako środki lecznicze? Lei farmaceutyczne wyniszczają organizm przy stosowaniu na dłuższą metę, a łuszczyca jest chorobą na całe życie, jak długo organizm bedzie tolerował mocne leki. Istnieją w różnych krajach specjalne ośrodki do których wyjeżdza się na kilka tygodni, odstawia całkiem leczenie farmaceutyczne i stosuje jedynie naturalne metody lecznictwa, ale takze zmienia permamentnie całą dietę i styl życia, zdaję sobie sprawę z tego że stosowanie ziół nie wystarczy ale czy stosowaliście juz jakieś zioła przy dolegliwościach skórnych? jakie były rezultaty? i po jak dlugim czasie>? :grin:

Łukasz L. 

Wysłany: 2008-02-24, 19:52   

BeaJola napisał/a:
a pamiętaj jeno o liskach i bąblowcach :]

Bez lisków to mało smakowite i po sarenkach. Ale masz racje bo trzeba sparzyć, no ale je później do piekarnika podsuszyć daje.

Cytat:
bóle jakiego rodzaju?

Głowy przeważnie.

pulsatilla1214 napisał/a:
nie jest wskazane spożycie więcej niz 200 g w potrawie

20 dag co to jest :shock: ja jem dwa razy wiecej :oki:

pulsatilla1214 napisał/a:
przed snem dobra herbatka z kwiatów lipy, nieźle odpręża :-D

Przed egzaminami pijam, ale ostatnio zauwazyłem że melisa lepiej działa :-D

karaTir napisał/a:
ziół stosowanych w lecznictwie chorób skórnych

Glistnik jaskółcze ziele <- jak byłem mały to zrywali dla mnie i mi na palca mazali sok.

pulsatilla1214, widzę że zadanie z roślin leczniczych odrobiono :razz:

karaTir 

Wysłany: 2008-03-02, 21:03   

a stosowanie roślin w kosmetyce i wykorzystywanie także zapachów, np uspakająca lawenda, pobudzający rozmaryn? a może są jakieś zabiegi kosmetyczne wykorzystujace naturalne rośliny :> :>

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-03-03, 15:48   

kąpiel z lawendą całkiem przyjemna, tylko garnek od zaparzania surowca mozna spisać na straty ;)

Cytat:
zabiegi kosmetyczne wykorzystujace naturalne rośliny

słyszałem, że powstał papier toaletowy imitujący liście łopianu :idea:

Ptyś 

Wysłany: 2008-03-04, 23:48   

Nie kuś Sasanek z tymi miodami nie kuś bo jak sie rozkręcę to cieżko skończyć będzie a jest przecie jeszcze pyłek i propolis :idea: :twisted: Co do ziół to polecam każdemu pól szklaneczki naparu z bobrka :idea: :twisted: Świetnie robi na apetyt :idea: :>

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2008-03-05, 00:01   

Ptyś napisał/a:
Co do ziół to polecam każdemu pól szklaneczki naparu z bobrka :idea: :twisted: Świetnie robi na apetyt :idea: :>

a czy mógłbyś polecić coś, co odbiera apetyt ;)

Ptyś 

Wysłany: 2008-03-05, 12:13   

No jasne ze mógłbym tyle że to roślinka obca Hoodia gordoni sie nazywa i załatwia sprawę na 24h choć niektórzy nie żrą nawet 2 dni :idea: ;)

IrekM 

Wysłany: 2008-03-05, 17:52   

Ptyś napisał/a:
Co do ziół to polecam każdemu pól szklaneczki naparu z bobrka

Taaa...
Już kiedyś, nie pamiętam w jakim temacie, coś na ten temat pisałeś. Wydaje mi się, że to miało jakiś związek z Twoim ubocznym źródłem dochodu :>

MOJA OKOLICA

Odpowiedz do tematu