Wysłany: 2006-03-17, 19:32 Tańcząca roslina??czy ona naprawdę istnieje?
Witam!
uwielbiam nietypowe rośliny,hoduję kilka roślin owadożernych, dzisiaj znalazłem na allegro nasiona rośliny która się nazywa ATURI. http://www.allegro.pl/ite...scmi_aturi.html
Podobno roslina ta porusza liśćmi....zaintrygowało mnie to i zastanawiam sie czy sobie takiej ciekawostki nie kupić. i tu mam pytanie: czy ma może ktoś jakieś doświadczenia z taka rosliną?Czy faktycznie się porusza?jakie ma wymagania, czy trudno sie ją hoduje?a może to jest robienie ludzi w balona? (jak nasiona z ktorych ma wyrosnąć bonsai...)
są rośliny które poruszają liśćmi (czyt. składają je) kiedy się je dotknie lub potraktuje wysoką temperaturą (ot taki specyficzny odruch obronny). Pojawiły się one nawet którymś odcinku sir Dawida Athenborow ale o ile składają się one szybko o tyle rozwijanie na pewno nie wygląda tak widowiskowo (jak na obrazkach tej aukcji)
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum