Jakby co to moge podesłać jest u mnie taki las klon polny to gdzieś 30% Ale jak masz już skrzydlaki to trza zrobić tak: zaprawiasz skrzydlaki zaprawą nasienną ,potem wsadzasz dojakiegoś korytka z balkonu w którym jest ziemia,albo tak z 1 cm pod powierzchnię gleby albo rozsypujesz po wierzchu i nakrywasz je jakimiś liścmi,potem to korytko wkopujesz w ziemię gdzieś w ogródku i czekasz do wiosny,wtedy powinny sie pojawić,kiełkowanie rozpoczyna sie od ok 0*C kielkują 5-6 tygodni tak ze jakieś siewki to w maju dopiero będą Jakbyś chciala klon tatarski albo Ginalla to napisz na pm
Dzięki za rady Od razu wygląda to bardziej przystępnie Spróbować można, a jak się nie uda to świat się nie zawali Takich już nieco wyrośniętych raczej nie znajdę, bo znam 2 miejsca w okolicy, gdzie rośnie klon polny - jedno jest w mieście przy chodniku i tam się raczej nic nie wysieje, a w drugim rośnie jako żywopłot, na którym nie widziałam nawet skrzydlaków... Musiałabym się jeszcze rozejrzeć, ale tak czy siak chcę spróbować z nasionkami - może i trudniejsze, ale satysfakcja większa
O tatarskim ani Ginalla nawet nie myślałam, ale dzięki za propozycję
Tak bym chciała aby na moim ogródku rósł krzew: Śliwa tarnina
Próbowałam z nasionka - na różne sposoby, niezakiełkowały nasionka.
z gałązek, krótkie odcinki ... jedne trzymałam w wodzie, drugie z ukorzeniaczem do ziemi.
I nie wychodzi mi, co ja robie żle ?!!
Ma ktoś pomysł na tą tarninę ?
_________________ szukam plantacji lub szkółek - WIERZBY. adresu\ telefonu [Dolny Śląsk]. Proszę zostawić mi wiadomość na priv
pestki tarniny zbiera sie na przelomie sierpnia i wrzesnia a wiec przed pelnym dojrzeniem, wysiane jesienia wschodza na pierwsza wiosne. Nie zanlazlem nic na temat potrzeby skaryfikacji. Niestety sam nie probowalem wiec jest to wiedza podrecznikowa.
Wróć Źle napisałem powinno być : stratyfikowana Swoją drogą to nie wiem czy to dobra metoda czy nie lepiej pobrać sadzonkę korzeniową tarnina świetnie odbija od korzeni
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
to znaczy tyle co przezimowana w glebie mniej wiecej-pesteczka musi sie schlodzić odpowiednio- żeby wiedziała ze teraz jest zima a jak sie zrobi ciepło to jest już wiosna i trzeba kiełkować
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
jasne ze można to zrobić w lodówce,tylko po co Przecież lepiej wrazić do ziemi w jakiejś doniczce i calośc wystawić za zewnątrz a nie paskudzić w lodówce
I jeszcze jedno. Tarnina jest strasznie kolczasta wiec sie dwa razy zastanow czy chcesz to miec. Jak sie zacznie rozrastac to ani nie ma jak przycicnac bez zbroi. Zwierzeta tez jej raczej unikaja wiec jako dodatek zwiekszajacy bioroznorodnosc slabo sie nadaje. Chyba ze ma to byc zapora, ale jak juz pisalem to dziala w obie strony (wlasciciel tez nie podejdzie )
Potrzebuje ... żywy płot, twardy -nie łatwy do przejścia, kolczasty.
a tarninę spotykam na polach, pod lasem ... i jest taką właśnie nie do przejścia krzewinką.
Gdyby ogródek ten mój był to wokół mojego domku ... tarnina nie byłaby mi potrzebna.
A że to jest ogródek pracowniczy, i płotów między sąsiadami stawiać nie wolno,
to pomyślałam o takim twardym kolczastym żywopłocie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum