FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiacek
2007-02-19, 20:15
sadzenie drzew z owoców / nasion
Autor Wiadomość
Ptyś 

Wysłany: 2007-10-22, 16:38   

Jakby co to moge podesłać :idea: ;-) jest u mnie taki las klon polny to gdzieś 30% :smile: Ale jak masz już skrzydlaki to trza zrobić tak: zaprawiasz skrzydlaki zaprawą nasienną ,potem wsadzasz dojakiegoś korytka z balkonu w którym jest ziemia,albo tak z 1 cm pod powierzchnię gleby albo rozsypujesz po wierzchu i nakrywasz je jakimiś liścmi,potem to korytko wkopujesz w ziemię gdzieś w ogródku i czekasz do wiosny,wtedy powinny sie pojawić,kiełkowanie rozpoczyna sie od ok 0*C kielkują 5-6 tygodni tak ze jakieś siewki to w maju dopiero będą :idea: :grin: Jakbyś chciala klon tatarski albo Ginalla to napisz na pm

paszcza 
Agata

Wysłany: 2007-10-22, 22:00   

Dzięki za rady :oki: Od razu wygląda to bardziej przystępnie :eek: Spróbować można, a jak się nie uda to świat się nie zawali ;-) Takich już nieco wyrośniętych raczej nie znajdę, bo znam 2 miejsca w okolicy, gdzie rośnie klon polny - jedno jest w mieście przy chodniku i tam się raczej nic nie wysieje, a w drugim rośnie jako żywopłot, na którym nie widziałam nawet skrzydlaków... Musiałabym się jeszcze rozejrzeć, ale tak czy siak chcę spróbować z nasionkami - może i trudniejsze, ale satysfakcja większa :mrgreen:
O tatarskim ani Ginalla nawet nie myślałam, ale dzięki za propozycję :-D

Arnika 

Wysłany: 2007-12-25, 00:10   

Tak bym chciała aby na moim ogródku rósł krzew: Śliwa tarnina
Próbowałam z nasionka - na różne sposoby, niezakiełkowały nasionka.
z gałązek, krótkie odcinki ... jedne trzymałam w wodzie, drugie z ukorzeniaczem do ziemi.
I nie wychodzi mi, co ja robie żle ?!!
Ma ktoś pomysł na tą tarninę ?

Ptyś 

Wysłany: 2007-12-25, 18:23   

pestka musi być skaryfikowana :idea: :>

Arnika 

Wysłany: 2007-12-25, 19:02   

Ptyś napisał/a:
pestka musi być skaryfikowana :idea: :>

nie wiem co to jest.
może coś więcej na ten tenat ...

emzar 
lasowy

Wysłany: 2007-12-25, 19:22   

pestki tarniny zbiera sie na przelomie sierpnia i wrzesnia a wiec przed pelnym dojrzeniem, wysiane jesienia wschodza na pierwsza wiosne. Nie zanlazlem nic na temat potrzeby skaryfikacji. Niestety sam nie probowalem wiec jest to wiedza podrecznikowa.

Arnika 

Wysłany: 2007-12-25, 19:41   

emzar napisał/a:
pestki tarniny zbiera sie na przelomie sierpnia i wrzesnia a wiec przed pelnym dojrzeniem

o tym że trzeba wcześniej zebrać pestki, nie wpadłam na ten pomysł.
czyli znów mam szanse, zapaliło się światełko w tunelu.

Jak ja zaczynałam to ... czekałam aż opadną liście z tarniny, jakoś tak w połowie pażdziernika zbieraliśmy owoce, a to doniczek siałam pestki w lutym.

Ptyś 

Wysłany: 2007-12-26, 00:36   

Wróć :!: :!: Źle napisałem :oops: powinno być : stratyfikowana :idea: ;-)

Ptyś 

Wysłany: 2007-12-26, 00:37   

Wróć :!: :!: Źle napisałem :oops: powinno być : stratyfikowana :idea: ;-) Swoją drogą to nie wiem czy to dobra metoda :idea: :> czy nie lepiej pobrać sadzonkę korzeniową :idea: tarnina świetnie odbija od korzeni :idea: :grin:

Arnika 

Wysłany: 2007-12-26, 02:38   

Ptyś napisał/a:
stratyfikowana

no dobrze, ale ja się nie znam :oops: nie wiem co to jest ??

Ptyś 

Wysłany: 2007-12-26, 11:45   

to znaczy tyle co przezimowana w glebie mniej wiecej-pesteczka musi sie schlodzić odpowiednio- żeby wiedziała ze teraz jest zima a jak sie zrobi ciepło to jest już wiosna i trzeba kiełkować :idea: :)

Arnika 

Wysłany: 2007-12-26, 14:28   

A można "oszukać" pestki i włożyć je do chłodziarki [przy określonej temperaturze, zrobić im zime] ??

Ptyś 

Wysłany: 2007-12-26, 15:46   

jasne ze można to zrobić w lodówce,tylko po co :idea: :> Przecież lepiej wrazić do ziemi w jakiejś doniczce i calośc wystawić za zewnątrz a nie paskudzić w lodówce :idea:

emzar 
lasowy

Wysłany: 2007-12-26, 18:34   

I jeszcze jedno. Tarnina jest strasznie kolczasta wiec sie dwa razy zastanow czy chcesz to miec. Jak sie zacznie rozrastac to ani nie ma jak przycicnac bez zbroi. Zwierzeta tez jej raczej unikaja wiec jako dodatek zwiekszajacy bioroznorodnosc slabo sie nadaje. Chyba ze ma to byc zapora, ale jak juz pisalem to dziala w obie strony (wlasciciel tez nie podejdzie :) )

Arnika 

Wysłany: 2007-12-26, 18:57   

Potrzebuje ... żywy płot, twardy -nie łatwy do przejścia, kolczasty.
a tarninę spotykam na polach, pod lasem ... i jest taką właśnie nie do przejścia krzewinką.

Gdyby ogródek ten mój był to wokół mojego domku ... tarnina nie byłaby mi potrzebna.
A że to jest ogródek pracowniczy, i płotów między sąsiadami stawiać nie wolno,
to pomyślałam o takim twardym kolczastym żywopłocie

Czy oprócz tarniny są inne kolczaste krzewy ??

Odpowiedz do tematu