No to mam do Was kolejne pytanko z kategorii " kaj to rośnie" , kiedys pytałem o czarcie miotły a teraz będzie coś z hodowlii a mianowicie czy orientuje sie ktoś gdzie znaleźć można Populus candicans - topolę włochatą ( vel. ontaryjską)? Z góry dzięki za wskazówki
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
dzięki ja nie szukałem a to błąd - poszedłem na łatwizne
Park Kościuszki ( u mnie też jest park jego imienia... ) w Katowicach.... no to chyba mamy bojowe zadanie dla Sekcji Sląskiej MKTP"B"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
chyba dla jahod albo nurka (pomimo iz nie sa czlonkami MKTPB ale naszymi przyjaciolmi) bo Pawelele i Tetraon sa botanicznymi ignorantami...
a tak w ogole to chyba populus candicans rosnie w kraq dziadu
No ale chciałeś wiedzieć tylko gdzie rośnie. No to wiesz, że w Parku Kościuszki w Katowicach
Ja w Katowicach jestem raz na ruski rok, ale akurat planuję wypad w przyszłym tygodniu. Mógłbym poszukać... tyle, że ja jestem drzewnym ignorantem i jest duże prawdopodobieństwo, że drzewka nie oznaczę
dobra - ten temat już nieaktualny, "włochatka" znaleziona - rośnie w Krk w parku na Wiślickiej i na Hucie a także w Olkuszu; wszystkim serdecznie dziękuje za pomoc ;
a swoją droga dziś podczas rabowania róznych roślin w Ogrodzie Botanicznym w Kraku zobaczyłem że kilka z nich jest źle oznaczonych a juz najbardziej rzucał sie w oczy błąd na jednaj z topól ( potężne drzewo) - Hybryda ( pp 194 ) podpisana jako .... Populus candicans - nie wiem kto jest za to odpowiedzialny, ale Prof. Szafer się pewnie w grobie przewraca
hey mam takie pytanko i bylabym wdzieczna za odpowiedz.... wie ktos moze gdzie na slasku lub w krakowie rosnietopola kalifornijska??(populus trichocarpa) musze zebrac a cos nie potrafie na nia trafic
wielkie dzieki za jakas podpowiedz
_________________ szaroniebieski w czarnych glanach mój cień....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum