FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiacek
2007-02-19, 20:02
Muchołówka amerykańska
Autor Wiadomość
bartekmtb 

Wysłany: 2008-09-14, 10:57   

witam mam mały problem otórz po otwarciu pułapki mucha jest tylko lekko strawiona i cała mokra w soku trawiennym zdarzyło mi sie to już po raz drugi z rzędu. Czy to jest może spowodowane tym że już roślinka będzie udawać sie na spoczynek??? I że już nie potrzebuje pokarmu?? Dodałem fotke na której widać tą muche

Muchłówka Amerykańska.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 139.13 KB

simman 

Wysłany: 2008-09-14, 11:28   

piszecie ze roślinki wam same łapią muchy i inne owady to czemu moja taka nie jest ???
ma kilka dorodnych tych łapek które na moje oko maja z 2 do 3 cm :D ale narazie nie widziałem żeby sama coś sobie złapała a właśnie mam jeszcze pytanie bo mam 3 takie bardzo malutkie te pułapki i nie wiem czy jedna taką mizerniutką moge oderwa ??

Łukaola 

Wysłany: 2008-09-14, 19:16   

jak mowi krzysiek
"wszystko mozna pytanie tylko czy trzeba"
jak chcesz to odrywaj ale po co masz odrywac skoro jest zdrowa?! zeby osłabic rosline? zeby wygladała gorzej? pfff nie rozumiem takiego czegos :/

P.S. ale sie rozpisaliscie :| az mnie zatkało... :shock:

Olka

anilana17 

Wysłany: 2008-09-15, 10:58   

witam na forum jestem nowy :)
wlasnie wczoraj zostalem posiadaczem muchołówki amerykańskiej :) ) jestem z tego powodu bardzo zadowolony bo od jakiegos czasu mazylem o tej roslince :) )
jestem nowicjuszem jesli chodzi o jej hodowle wiec mam pare pytan i mam nadzieje ze ktos mi pomoze..

czy roslinke trzeba przesadzic do nowej doniczki i ziemi czy pozostawic ja w takim stanie jakim kupilem??
nie wiem co to jest co zaznaczylem na zdjeciu .... czy to bedzie nowa pulapka????

POMÓŻCIE :( (

DSC05202.JPG
Plik ściągnięto 14 raz(y) 64.2 KB

simman 

Wysłany: 2008-09-15, 14:07   

Mam pytanko jak przyjdzie zima i nie będzie dużo słońca czy trzeba kupic jakąś lampkę ????????????? Ponieważ jak się dowiedziałem z forum że powoli przechodzi ona w stan spoczynku więc pewnie potrzebne będzie jej światło. Gdzie taką lampkę można zakupic ile ona kosztuje ??????????

<
anilana17 napisał/a:
nie wiem co to jest co zaznaczylem na zdjeciu .... czy to bedzie nowa pulapka????
>

Tak są to nowe pułapki wiec nie masz czego się obawiac mi też zaczynają rosnac takie
pozdrawiam :oki:

bartekmtb 

Wysłany: 2008-09-15, 17:05   

pisze po raz drugi i prosze o odpowiedź najlepiej cephala
"witam mam mały problem otórz po otwarciu pułapki mucha jest tylko lekko strawiona i cała mokra w soku trawiennym zdarzyło mi sie to już po raz drugi z rzędu. Czy to jest może spowodowane tym że już roślinka będzie udawać sie na spoczynek??? I że już nie potrzebuje pokarmu?? "

anilana17 

Wysłany: 2008-09-15, 22:17   

po czym mozna poznac w ogole kiedy muchołówka wchodzi w okres spoczynku ?????

Łukaola 

Wysłany: 2008-09-17, 19:53   

ludzie czytajcie...

jak wchodzi w stan spoczynku to jest tak jakby "ospała"
ma bardzo wolna reakcje czasem niema wogole...
jest taka troche "oklapła"
i wogole jak twoja roslina bedzie w stanie spoczynku to to rozpoznasz :P

BARTEK? a ja moge sprubowac? :>
roslinka ogolnie potrzebuje pokarmu ale... ych zastaniow sie
przeciez niemozesz nic zrobic z tym ze ona sie otwiera! za sile jej nie zamkniesz :/
ona chyba sama wie co dla niej najlepsze. skoro sie otwiera tzn. ze nie potrzebuje wiecej

takie jest moje zdanie moze sie myle

P.S. ANILANA slicznie masz wybarwioną roślinke :] :] :]

Olka

bartekmtb 

Wysłany: 2008-09-18, 10:06   

ok dzieki łukaola ;)

tomaz87 

Wysłany: 2008-09-19, 10:21   

Witam :)
Mam pytanie dot. zimowania muchołówki, czy podczas zimowania trzeba jej zapewnić odpowiednią wilgotność gleby ? czy poprostu zostawiamy ją na "pastwę zimowania" :P ?

Pozdrawiam

bartekmtb 

Wysłany: 2008-09-19, 11:42   

nie gleba musi byc cały czas wilgotna i dobrze by było żeby zawsze miała troche wody na podstawce wiadomo potrzeba jej mniej niz w lecie ale nie wolno jej przesuszyć

tomaz87 

Wysłany: 2008-09-19, 15:39   

Tak właśnie myślałem aczkolwiek nie byłem pewny, bo jednak jeśli aktywność nie jest tak duża, zostaje praktycznie zahamowana, to obawiałem sie czy woda nie doprowadzi do gnicia ... Czyli sprawa zimowania wygląda mniej więcej tak: jak widzę że muchołówka staje się jak by ospała, odstawiam w ciemne miejsce, nie doświetlam, temp. mniej wiecej od 1-10 st. C i dbam o to by na podstawce była woda... tyle ? To dla mnie ważne bo od tygodnia jestem posiadaczem tej fascynujacej rośliny i chciałbym przezimować ją jak należy ;) POZDRO

a oto i ona ;)

ross 

Wysłany: 2008-09-19, 16:34   

tomaz87 napisał/a:
Czyli sprawa zimowania wygląda mniej więcej tak: jak widzę że muchołówka staje się jak by ospała, odstawiam w ciemne miejsce, nie doświetlam,

Roślinke musisz doświetlać , zakup świetlówkę zwykła moze byc lub taka z widmem światła dopasowanym do roślin i naświetlasz roślinke ok. 9 godzin dziennie

bartekmtb 

Wysłany: 2008-09-19, 17:01   

masz ładna roślinke ;) a co do tego oświetlania to dobrze isze ross faktycznie musisz ją oświetlać dziennie przynajmniej 6 godzin :] możesz oczywiście wiecej

tomaz87 

Wysłany: 2008-09-19, 17:06   

dzięki ;) a co z dokarmianiem ? dawać jej coś przez okres zimowy ?

Odpowiedz do tematu