hmmm... ja mam 3 roslinki tak blisko siebie i nic sie nie dzieje... bo to chyba z jednej bulwy cos takiego wyrasta
a co do wody jesli niemozesz podlewac destylowana to podlewaj przegotowana odstana i zakwaszona
zakwasza sie tak ze do woreczka malego wsypuje sie kwasny tofr . woreczek zamykasz i wrzucasz do wody ;]
woda bedzie troszke brazowa po tym
niewiem dlaczego jest taka marna
moze przypadkiem zapchalas jej wszytkie pulapki?
bo moze nie czytalas o tym ale pułapki sa najczesciej 1 razowe-po strawieniu robaka gnija.
slicznie dziekuje za odpowiedz
co do lapek to nie byly wszystkie zapchane a niektore zjadly po 2 a nawet 3 owady
narazie zabralam ja z balkonu na parapet nieco sie "podniosla", zobaczymy
i poslucham sie i zakupie wode dla mojej slicznotki
_________________ „Jedynym absolutnie pozbawionym egoizmu przyjacielem, jakiego człowiek może posiadać w tym samolubnym świecie, jedynym, który nigdy nie okaże niewdzięczności ani go nie zdradzi, jest jego pies.”
Witam czy Rosiczczce Drosera też ucinać pęd kwiatowy ? ma teraz 5 cm ? i jak wygląda jej hodowla wiem tylko ,że nie musi być zimowana i jest łatwiejsza w hodowli od muchołówki , czy ta rosiczka potrzebuje tyle slonca co muchołówka ? i jak z pożywieniem wrzucałem jej mrówki muszki itp ale nie zdołała nic chwycić jak dotkne palcem to kropelki przypominacjace kropelki wody sa klejaca wiec nie wiem dlaczego nic nie umie schwytac może ktoś pomoże ?
ok dzieki za odpowiedz mam znów mały problem z muchołówką na zjdeciu zaznaczylem to szczałką jakis tydzien temu zjadła muche i pułapka zaczyna sie robic czarna jeszcze sie nie otwarła czy to normalne dlaczego tak sie dzieje ? i w miejscu zaznaczonym kółkiem końcówki pułapek te włoski robią się czarne i wogóle źle wyglądają te pułapki w porównaniu do tych po przeciwnej stronie czy możliwe jest ,że to przez ograniczoną ilośc miejsca jak widac jest tam duzo polapek i jest dosc ciasno ... ? i czy tą pułapke zaznaczoną strzałką mam już ucinać ? czy pozostawić jeszcze ?
mi tez tak sie robi ;]
poprostu pulapka strawila tyle ile mogla a potem umarla ;]
utnij ja po co ci gnijaca półapka?
hmm... moze maja popsotu za malo swiatla?
obracasz je od czasu do czasu na 2 strone?
nie moze byc z powodu ciasnoty bo moja paskudozerca ma bardzo duzo tych małych i duzych pulapek i jakos nic jej sie nie dzieje...
Ps. sliczna masz ta mucholowke. doniczke tez
P.P.s bede po zimowaniu rozmnazac roslinke ;]
moge oddac 1/2 mlode roslinki
tylko na terenie warszawy
zainteresowani niech pisza ;]
ross, Twoja muchołówka zjadła coś i listek się zużył. A, że ofiara była duża, więc razem z nią, zaczął obumierać listek w tym miejscu. To zupełnie normalne. Zostaw to, chyba, że Ci przeszkadza.
Co do pozostałych pułapek. Przyjrzyj się, który liść kiedy wyrastał. Widać, to, bo nowy liść wychodzi niejako nad starym itd. Te liście są bardzo stare. Te ładne i dorodne pułapki, to albo Twoja zasługa, albo taką ją kupiłeś. Wszystko jest oki. Ale uważam, że gdyby tak się ktoś o ciuteńkę zagłębił w informacje o muchołówce, oraz na logikę analitycznie podszedł do problemu, to by się okazało, że go w cale nie ma. Mam rację?
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
no tak dzięki za pomoc a czy mozna juz doswietlac roslinke , nie jest juz tak fajnie czerwona jak pare tygodni temu czy to moze normalne w tym okresie z powodu ograniczonej ilosci slonca ?
moja tez prawie nie jest czerwona
jak to mowi krzysiek "wszystko mozna pytanie tylko czy trzeba"
jak chcesz to doswietlaj ale moim zdaniem to bez sensu MAMY JESZCZE LATO!
i znowu mam mały problem po mojej roslince chodzi dosc sporo bardzo malutkich czarnych robaczkow z takimi malutkimi czułkami z przodku ktoś wie co to jest i jak sie tego pozbyć ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum