w zime moj drogi to mucholowki "spia" tzn. nalerzy je przezimowac. przez ten czas potrzebna im tylko woda troche swiatla i temp. max 10*C.
poczytalbys troche stron z tego tematu i bys niemusial tego pytania zadawac. taka rada na przyszlosc ;]
a tak w ogole to teraz ja zapomnialam i szukalam na necie i sie niestety nie natknelam na strone na ktorej mowili od kiedy do kiedy powinno sie przezimowac mucholowke ( za to natknelam sie na strone gdzie mowili o tym przechowywaniu w lodowce )
to powinno byc od poznego pazdziernika czy listopada do konca marca czy lutego? bo mi sie juz myli
porozmawiamy jak ci tez krzysiek grzecznie powie ze tak sienie robi... jakby co to zeby nie bylo na mnie ja sie usowam z tej pogawedki
pogadac to ty mozesz sobie ze mna na gg
witam zakupiłem muchołówke czy aby dać jej jak najwięcej słońca można przenosić ją z okna wschodniego na okno południowe ? czy raczej powinna stac stale na jednym miejscu ?i okres zimowania muchołówki to koniec października jak ona sobie radzi w wrześniu , październiku kiedy niebo czesto jest pochmurne i brak jej słońca należy ją wtedy doświetlać czy starczy zwykłe dzienne światło prosze o odpowiedź
Jeszcze mam jedno pytanko czy taka żaróweczka jak poniżej może być do naśwtlania muchołówki ? czy to po prostu strata pieniedzy i wystarczy zwykla zarowka energooszczedna ? jesli tak to ile watowa?
i jak blisko ta zarowka ma byc roslinki ? czy zrobic cos ala pudelko z kartek i folli aluminiowej aby wiecej swiatla padalo na roslinke Prosze o odpowiedz na ta i powyzsza wiadomosc z gory dziekuje
najlepiej zeby stala na oknie poludniowym caly dzien.
we wrzesniu najczesciej jest jeszcze ladna pogoda wiec nietrzeba wtedy roslinki naswietlac. naswietlac ja nalerzy tylko po okresie spoczynku bo wtedy jest jeszcze slabe swiatlo i krotkie dni... zarowka energooszczedna wystarczy. ja mam 60 w.
oklejam lampke dookola papierem zeby swiatlo sie nie rozpraszalo
a jeśli nie ma takiej możliwości aby roslinka stała na poludniowym parapecie to może być wschodnie? mam nadzieje ze to nie bedzie dla niej tragizm ?
teraz jak były upały cały dzien stała w słoneczku całe 12 godzin a w nocy w domu oczywiscie
I jeszcze jedno spotkałem sie z dwoma opiniami dotyczącymi podlewania 1) należy utrzymywać pod doniczką cały czas 1-2 cm wody 2) należy pod doniczke wlać 2cm wody czekać ,aż wyparuje i znów dolewać która jest właściwa ?
najlepiej zeby w podstawce byla woda caly czas. zeby bylo na zaś.
najlepiej by bylo jakby stala na poludniowym no ale jesli niema takiej mozliwosci to trudno... dobrze ze ja wystawiasz na dwor jak mozesz
podlewasz woda destylowana albo odstana, przegotowana i zakwaszona?
ok dzieki podlewam woda destylowana , a co do spoczynku mucholowki to jak to wyglada to doswietlanie, w pywnicy mam caly czas ciemno wiec kiedy ja doswietlac w nocy czy w dzien ma to jakies znaczenie ? i 12 godzin tak ?
nie nie 12 godzin!
w zime mniej nie jestem pewna albo 5/6 powinno byc ok...
a co do tego czy w noc czy w dzien-niema to zadnego znaczenia wybierz sobie jakas godzine np. 15 i doswietlaj do wieczora ;]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum