FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiacek
2007-02-19, 20:02
Muchołówka amerykańska
Autor Wiadomość
lolo 

Wysłany: 2008-05-08, 14:53   

Witam wszystkich,

Załamałam się widząc ile ludzi kupuje nawet nie wiedząc czy mają warunki na trzymanie. :shock:

Przeczytałam cały wątek, czytałam na innych forach i myślę że mam warunki. Tylko zastanawiam się nad tym zimowaniem bo z tym mam problem.
Mieszkam w bloku i mam piwnicę bez okna ale okno jest na korytarzu (czyli jest miejsce gdzie moge postawić muchołówkę) do którego mają dostęp my i trzech sąsiadów.
Ale jedyne sztuczne światło jest na korytarzu i w mojej piwnicy.

Czy oświetlenie muchołówki zimną jest konieczne?

Łukaola 

Wysłany: 2008-05-08, 16:14   

lolo moja dawna muchlowka przezyla zime bez wody i swiatla ale to bardzo bardzo ja oslabilo.... po jakims czasie padla...
tak czy innaczej swiatlo jest potrzebne i lepiej zeby tam bylo. po co eksperymentowac? :>
wystarczy lampka :)

barkov moim zdaniem to ok. moja roslinka chorowala i zostaly jej tylko 2 aktywne łapki. w jedej byla mucha. roslina dalej rosla

a co do mojej roslinki to niezle namieszalam. ona jednek zyje tylko ja jestem glupia i mi sie pomylilo xD
dzis rano zobaczylam ze nawet jej nowy lisc rosnie :cool:
ogolnie jest z nia dobrze. ma dwa nowe listki. jeden z nich niedlugo sie otworzy
musze ja tylko pokarmic zeby szybciej rosla :)

ale co z tymi bialymi mineralami osadzajacymi sie na ziemi? :/ :/:?:? co ja robie zle ?

Olka

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-05-08, 20:04   

Lolo, Tak, muchołówce konieczne jest doświetlanie zimą, jeżeli chcesz, aby Ci normalnie rosła. NIE, jeżeli chcesz, aby Ci na wiosnę dogorywała. Miesięczne oświetlanie 10W żarówką energooszczędną po 10 godzin dziennie codziennie wynosi bodajże niecałe 3 zł. Może i tyle za dużo... Ja za 4 x 40 W + 4 x 18W + 11 W po 12 godzin dziennie, codziennie miesięcznie płaciłem 28 zł... Także majątek się na to nie wyda... Można zrezygnować z jednej przyjemności.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Łukaola 

Wysłany: 2008-05-08, 20:11   

hej... a ja mam energooszczedna 60 W. to żle?

niema to jak być natrętem xD

P.S. od dziś na życzenie Krzyśka będę pisać poprawnie :) (ej moge mówić Krzyśka? jak nie to sorry;])

Olka

Łukaola 

Wysłany: 2008-05-08, 20:26   

Cephalotus a co powiesz o tej roślince (to nie moja ani nikogo z moich znajomych)

1846620099_fed81b822c.jpg
moim zdaniem jest bardzo łaaadna :)
Plik ściągnięto 13 raz(y) 28.12 KB

Olka

lolo 

Wysłany: 2008-05-08, 22:56   

Cephalotus napisał/a:
Lolo, Tak, muchołówce konieczne jest doświetlanie zimą, jeżeli chcesz, aby Ci normalnie rosła. NIE, jeżeli chcesz, aby Ci na wiosnę dogorywała. Miesięczne oświetlanie 10W żarówką energooszczędną po 10 godzin dziennie codziennie wynosi bodajże niecałe 3 zł. Może i tyle za dużo... Ja za 4 x 40 W + 4 x 18W + 11 W po 12 godzin dziennie, codziennie miesięcznie płaciłem 28 zł... Także majątek się na to nie wyda... Można zrezygnować z jednej przyjemności.

Podobno nie ma potrzeby tyle świecić, jeśli dostanie naturalnego dziennego światła.
Chyba że nie ma to wystarczy godzinka, dwie.

Aha, tak wogole to zapomniałam dopisać że będe miała (tylko albo narazie :D ) jedną muchołówkę. I to będzie moja pierwsza :res:

barkov 

Wysłany: 2008-05-08, 23:14   

lolo, no to jak Ci tylko troche wyrośnie to odrazu wstawiaj foto ;d;d;d dzis moja muchołówka otworzyła drugą łapke trza ja by troche podkarmić bo coś nic złapać biedna nie może i takie pytanie wiem ze głupie no ale cóż jaka jest woda lepsza demineralizowana czy destylowana? Czy to to samo? Bo tak nie bardzo się orientuję.

I będe musiał coś pomyśleć o przezimowaniu roślinki bo kompletnie nie mam gdzie, w piwnicy raz, że nie mam okna(znaczy mam ale zbyt ponad 20 lokatorów jest wiec dość szybko bym sie pozbył roślinki), a dwa tez nie mam zbytnio gdzie podłączyć lapmki przedemną wielki problem do rozstrzygnięcia jak ktoś ma jakieś pomysły to prosze pisać.

Łukaola i raz jeszcze wielkie dzięki za pomoc :D :D:D

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2008-05-08, 23:38   

lolo, każdy robi po swojemu. Ja hoduję re tośliny 7 lat. Powiedzmy, że co-nie-co o nich wiem. Napisałem, że TAK i NIE. Zależy co chcesz. Zimować także Ci nikt ich nie każe. Ale jednak skoro już się niektórzy o tym pzrekonali, że jednak warto ją zimować. Tak ja Ci mówię, że o wiele lepsze efekty uzyskasz doświetlając ją, niż tego nie robiąc. Pamiętaj, że to nie jest zimą cebula. To jest żywa roślina, która ciągle ma liście. To jest definitywna różnica. Ale masz rację. Światło dzienne zimowe w pełni wystarczy i jest wręcz wskazane. Jednak ja nie mam warunków trzymać muchołówki zimą w takim miejscu, aby miała pelne światło dzienne; mówię tutaj także o słońcu. Ci co mają je zimą w szklarni osoiągają wyniki o jakich ja i Wy możemy pomarzyć.

Łukaola, Muchołówka cudowna. widać, że zadbana. Ale jeszcze czysto pielęgnacyjnie usunąłbym te widoczne martwe i obumierające liście. Poza tym nie mam zastrzeżeń. Dohowaj swoją, a będziesz miała z czego być dumna.

barkov, Destylowana=demineralizowana. Natomiast z dokarmianiem też nie wolno przesadzać. Czyń, bo dobrze służy, ale z umiarem, taka uwaga. :)

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

barkov 

Wysłany: 2008-05-09, 00:25   

Cephalotus, dzięki wielkie za rade, tak raz na tydzien albo na dwa tygodnie mam zamiar ja dokarmiać i takie pytanie jak roślinka ma dwie łapki otwarte to do tych dwóch należy dawać pożywienie czy bardziej wskazane jest dawać tylko do jednej z nich?

Aha i jeszcze jedno pytanie jak zobaczyć kiedy muchołówka zakwita? Bo z tego co czytałem należy tego uniknąć. Na jednej z łapek te takie wąski co są na górze(nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale chodzi mi o te takie wąski co sa na łapkach jest ich tak nawet dużo) zrobiły sie takie ciemno różowe i nie wiem czy to dobrze czy źle. Nie Wiem czy dość jasno i klarownie przedstawiłem swój problem ale mam nadzieje, że tak.

Łukaola 

Wysłany: 2008-05-09, 15:20   

Barkov To całkiem normalne. Tak ma być. Jak ci sie wybarwia to znaczy, że jest jej dobrze ;];];];];];];];]

hmm... Ja mam szklarnie w ogrodku. a w zime powinnam muchołówke tam wsadzać?
Problem jest taki, że temp. się zmienia caly czas. Wiecie ta polska zima xD
ach jOo... :?

Mam nadzieje, że moja muchołówka bedzie kiedys wygladac jak ta na poprzednim zdjeciu :roll:

Olka

barkov 

Wysłany: 2008-05-09, 16:39   

Łukaola, ja również mam taka nadzieje, że kiedyś będzie tak wyglądać ale teraz spoglądłem i jedna z łapek chyba coś mi gnije bo taka czarna plamka sie na niej zrobiła.

Łukaola 

Wysłany: 2008-05-09, 17:18   

to oberwij samą pułapke a liść dopiero jak zczernieje bo innaczej mogłbyś coś uszczodzić...
ja przed chwila wymieniłam podłoże mojej roślince. wiem , że źle robię bo niewolno tak czesto wymieniać. ale chce żeby już bylo dobrze. poźniej nie bede wymieniać. :)

a w chwili obecnej placze ale to już nieważne...
papa

Olka

barkov 

Wysłany: 2008-05-09, 19:00   

Łukaola, dlaczego płaczesz? Nie płacz

Łukaola 

Wysłany: 2008-05-09, 19:37   

ta... juz mi lepiej ;( facet mnie olał ale ok to juz poza temat...

jak tam z waszymi miesożercami
Krzysiek czemu nie chwalisz sie swoimi roslinkami?

Olka

barkov 

Wysłany: 2008-05-10, 07:58   

Łukaola, nie przejmuj sie bedzie git.

Niech mi ktoś powie czy jak podłoże jest takie dość mokre to jest dobrze czy źle? bo chyba mi cos zaczynaja gnic roślinki bo jedna z pułapek cos sie czarna robi

Odpowiedz do tematu