a co jedno drugiemu przeszkadza? Chodzi o brak czasu? Teraz po insktrukcjach Cephala nie powięcam jej tak dużo czasu. Karmi się sama, tylko od czasu do czasu podlewam na spodek jak ziemia robi się sucha...
nie o brak tu chodzi nie nie .. moje ptaki rzucaja się na wszysko co zielone, wiec na paparpecie nic nie może stać, w sumie mogę trzymać w terarium, ale miejsca nie mam... no trudno albo jedno albo drugie. Lubie roliny, czasami chcialbym postawić u siebie kwiatki .. takie jest życie
No ale chyba masz pokój gdzie papug nie wpuszczasz? Tam mogłaby postawić roslinke.
Powiem Wam szczerze że nigdy specjlanie nie rajcowało mnie latanie z konewka przy parapecie... ale ta muchołówka jest niesamowita! Wci?ga strasznie. Czasem nad nia wisze i nie nie mogę się napatrzeć!
Polecam wszystkim rosliny owadożerne w domu! Od razu much mniej lata
Karmi się sama, tylko od czasu do czasu podlewam na spodek jak ziemia robi się sucha...
No co ty Tetrao, nie przesuszaj jej czasem! A ty Justynko, jak to się mówi dla chc?cego nic trudnego... Możesz nawet ja przykryć jakim przeĽroczystym pudełkiem, np. po brzoskwiniach, na czas jak wypuszczasz papugi.
Wiecie, mnie mięsożery zainteresowały od kiedy o nich usłyszałem. Bo na codzień spotykamy cos zielonego jak trawa drzewo, krzew, kwiatek. Tylko, że one się szczególnie nie poruszaj?. Dlatego przyzwyczajeni jestemy, że roliny s? martwe... Ale uwierzcie mi, jak w szkole pokazałem, jak muchołówka się zamyka, to po raz pierwszy wszyscy skupili na mnie uwagę. (Tak to zazwyczaj olewano moje i innych referaty.) Na prawdę mięsożerne roliny s? tak niezwykłe, że nawet powstała teoria, ze muchołówka pochodzi z kosmosu...
Żeby wam jeszcze w mózgach pomieszać dodam, ze zrobiono testy! Co się potem okazało, było zdumiewaj?ce. Nasiona muchołówki były zdolne przeżyć podróż w kosmosie!!! Szok! Co jeszcze jest ciekawego, ze nie ma na Ziemi innej roliny tak do niej podobnej... Rosiczki maj? wiele podobieńst, typu Rosolistnik (Drosophyllum); Triphyophyllum, który w drugiej fazie rozwoju ma licie z lepkimi włoskami; Roridula, która nie wiadomo, czy tak na prawdę jest owadożerna...
I wiele, wiele innych. Wszystkie inne roliny owadożerne maj? jaki nieowadożernych, albo sub - owadożernych podobieńców. U Sarraceni istnieje cała linia pocz?wszy od bez -enzymowych Heliamphor rosn?cych na skrawku ziemi z okresu Pangei, góry Roraima. Także wiecie, muchołówka jest bardzo zagadkowa Jedyna rolina, która ma podobny do niej sposób chwytania to Aldrovanda, ale ona jest rolin? wodn? i bardziej jest spokrewniona z rosiczk? niż muchołówk?. Niepodważalnym faktem jest, że Ziemia zaraża życiem, także nie wiadomo czy wszystkie gatunki wyewoluowały na Ziemi Teraz pora na wasz? burze mózgów.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Spokojnie Kessy, to było jedno pytanie i odpowiedĽ, więcej nie ci?gnę tego tematu A co do Ciebie Diafora, to jest allegro i NEPENTI. Mój kolega, sprzedaje rolinki, całkiem tanio i akurat muchołówki ma na prawdę dobrej jakoci. Ja niestety nie posiadam tyle tych rolin, żeby je sprzedać. Mam wiele różnych kultywarów, ale mam po jednej dużej rolince i może małe. Dlatego w te dwa następne dni zaczynam wszystko rozmnażać. Niektóre odmiany jak się ogłoszę, że mam, to schodz? jak ciepłe bułeczki. Ale doczekać się takich rolinek, to trwa ok. 1-2 lat.
_________________ Pozdrawiam,
Krzysztof Ciesielski
Byłam w paru kwiaciarniach, a nawet dużych sklepeach zoologicznych i nie mieli
Ceph jak się kolega nazywa? Wysyła całę roliny czy tylko nasionka? Troche się obawiam nasionek, że nie wyrosn?.
_________________ N I E M A S P R A W I E D L I W O Ś C I
J E S T E M T Y L K O J A
ŚMIERĆ
aha już znalazłam tego sprzedawce rolinek chyba się skuszę, jednak nie mam najlepszych warunków, mieszkam w bloku, a okna mam od północnego wschodu, nie jestem pewna czy to się spodoba rosiczce Może Ty Ceph mi doradzisz jak? niewymagaj?c? odmiane? Napisze też do tego sprzedawcy
_________________ N I E M A S P R A W I E D L I W O Ś C I
J E S T E M T Y L K O J A
ŚMIERĆ
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum