FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiacek
2007-02-19, 20:02
Muchołówka amerykańska
Autor Wiadomość
Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-08-05, 22:48   

No, jak, autor strony, która znalazłem Paweł Garski, jeden z moich best friendów. A z tymi pułapkami, to masz fajnie :] Ja za to swoich dokarmiać nie musze, bo same się wystarczaj?co żywi?.

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-08-06, 00:42   

Cephalotus napisał/a:
Ja za to swoich dokarmiać nie musze, bo same się wystarczaj?co żywi?.

Ja też nie musze, ale lubie :wink: Dzi dostała ose :twisted:

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-08-06, 10:29   

Ty masz tak? typow? forme? Czy j?ka inn??

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-08-06, 10:54   

Myle że to Red Dragon, ale nie wszystkie pułapki s? tak intensywnie wybarwione. Mimo że trzymam j? teraz na południowym oknie od kilku dni nie ma u mnie intensywnego słońca. Cały czas chmury, więc nie ma jak się wybarwić :/

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-08-06, 11:58   

A red dragon, ładna, też mam, ale ona potrzebuje na prawdę duużo słońca, samo okno Ci na pewno dla niej nie wystarczy. Ja swoje wystawiam na dwór, a potem jeszcze przenosze na ogród, zeby miały kilkanacie godzin. Jakie wtedy s? pięknie wybarwione! :]

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-08-06, 12:58   

Słuchaj, jak zakwaszać t? wodę? Bo tej destylowanej nie kupiłem. Matka mówi że można cytryn? zakropić... orawda to?

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-08-07, 11:55   

Jasne, że nie! Musisz wzi?ć kwany torf, jaki czysty materiał, umiecić w nim torf, zawi?zac i włożyć do wody. Na drugi dzień wyci?gn?ć. Woda powinna trochę zbr?zowieć. Oczywicie woda pzregotowana. Proponuję kupic jutro destylowan?, ale nawt i dzisiaj na stacji benzynowej kupisz.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-08-08, 20:17   

Ja mylę, Cephus, że Ty jeste tu bardzo ortodoksyjny w swoich droserowych zaleceniach ... to znaczy - zalecasz "najlepsze z siebie co ja daję ciebie" - ale może te hodowlane gatunki s? na tyle plastyczne, że i deszczówkę, i filtrówkę - a może i pocytrynion? kranówkę - zaakceptuj? ?

Kto wie ? :?

Teti - przeeksperymentujesz ? :mrgreen:

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-08-08, 21:00   

Co z t? wod? destylowan? do podlewania kwiatków mi sie nie podoba, nie przypominam sobie aby w szkole ktos mówił o podlewaniu tym, a wręcz przeciwnie :?:

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-08-08, 21:10   

Tetrao nie słuchaj Kejbiego! Co ty Kejbii wygadujesz? Jaka kranówa? Ja te roliny mam nie od wczoraj. Dodatkowo to nie tylko ja to mówie. PosadĽ rosiczkę do zwykłej ziemi, zobaczymy jak długo porosn? Raz usłyszałem fachowca, jak się w telewizji wypowiedział. Taki jaki nieouczony bałwan, co dostał trudne pytanie. Umiejesz się, ale on występował w "Szansie na sukces" Dostał od prowadzacego pytanie co do jego roslin. "A co by się stało, gdyby tak? roslinę posadzić do zwykłej ziemi?" Wiesz co odpowiedział" Noo... wypusciłaby zwykłe licie." Tak się chłopaczek okropnie znał. Ja wiem co mówię, jak Tetrao chce, żeby jego roslina mu zmarniała, albo padła, to niech do kranówy doleje jeszcze trochę nawozu, to mu tak uronie, że będzie mógł kupić now?. Jak chcesz to Ci mogę wysłac nagranie wygladu moich roslin, to zobaczysz jak wygl?daj? :wink: Nie wszytskie gatunki mi rosna super i na ich temat się nie będe wypowiadał, ale akurat muchołówki, to mam baaardzo piękne!
Co do deszczówki, to ja swoje deszczówka podlewam, ale moja jest czysta. Jest kwasna i miękka, badałem. Nie wiem, jak? ma tetrao? Jak chce, to niech podlewa deszczówk?, ale zwykłej kranówy nie polecam. W ostatecznosci przegotowana kranówa, ale będa mu się minerały osadzac na powierzchni i będzie musiał je albo zbierac, albo wymieniac ziemię, bo beda mu palić rolinę. Uwierz mi, wiele już naeksperymentowałem i wiem!

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-08-08, 21:15   

Wierzę wierzę Ceph :res:

tak tylko figlarnie troszkum fermentu podrzucił :wink:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-08-08, 21:29   

Do tej pory podlewałem odstan? kranów?. Ostatnio z kilkoma kroplami cytryny dla zakwaszenia. Jutro będę miał wodę destylowan? - tylko że Adam mówi że co z tym nie tak :roll: .
Cephalotus napisał/a:
ale będa mu się minerały osadzac na powierzchni i będzie musiał je albo zbierac

Na powierzchni ale czego?

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-08-08, 23:26   

Podłoża. Zrobi? się takie narosty, żółto, białe gulki. Ale to będzie nadmiar minerwałów, które będ? się wyłaniać na powierzchni. Czeć będzie w podłożu. Może muchołówce, to aż tak wybitnie nie przeszkadza, ale mi to zabiło masy rosiczek rozetowych. Muchołowce może np. zabijać młode sadzonki wyrastaj?ce z boku, a być może i popali duż? rolinę. Nie dam głowy, bo po rosiczakch już nie eksperymenrowałem z innymi rolinami. Ale po co ryzykować? W natuzre nie maj? duzo minerałów, dlatego s? mięsożerne, więc w hodowli raczej nie zmnieni? swoich przystosowań :wink:

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-08-10, 13:16   

Przesadziłem juz swego pupilka do wiekszej doniczki, bo mu pulapki juz zwisały. Kupiłem też kwany torf i wode destylowan?!!! :)
Dzis w końcu wyszło słońce na ?l?sku, więc muchołówka od rana się opala :mrgreen:

Wczoraj otworzyła pułapke ze strawion? biedronk?!! Nigdy jej nie dawałem biedronki więc znaczy że doskonale sama się karmi.

Aha i wydaje mi się że wychodzi pęd kwiatowy. Ale jeszcze go nie ruszam!

Będę informował na bież?co!

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-08-10, 13:55   

Dobra:)

Odpowiedz do tematu