FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
krzewy użytkowe i ozdobne w ogrodzie
Autor Wiadomość
BeaJolKa 

Wysłany: 2007-10-31, 21:56   krzewy użytkowe i ozdobne w ogrodzie

Ptyś w temacie o chorobach z niemytych jagód napisał/a:
[...]chodziło mi raczej o to czy można je zeżreć i czy w ich skladzie nie ma jakichś dobrodziejstw po których mogło by nas spotkać coś nieskończenie przykrego ;-) chodzi mi akuratnie o Świdośliwę kłosową :idea: i ewentualnie jakie one są w smaku :idea: ;-) bo może bym sobie gdzieś posadził kolo domu :idea: :>

z tego co poczytałam w necie, to ma soczyste, słodkie owoce, z tym , że akurat przy kłosowej nie jest napisane, że są jadalne :roll:
http://www.apotrzebowski..../lisciaste1.htm

a z kolei przy świdośliwie jajowatej Amelanchier ovalis przeczytałam, że owoce są jabłuszkowate, czarne, z nalotem; nadają się na konfitury i inne przetwory; są smaczne i aromatyczne ;-)
to może kłosowa też się nadaje :roll:

Wolny Tybet !!!

Ptyś 

Wysłany: 2007-10-31, 23:19   

dzieki wielkie :mrgreen: posadzę sobie wiec taką jedna albo lepiej ze dwie koło domu ,jak zaowocują to sie nażrę i będę pisał co sie dzieje :idea: :>

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-11-02, 00:39   

wiosną posadziłem sobie Amelanchier jajolistną :> Miala juz kilka zawiązków, ale nie wiem czy nie zrzuciła w czasie suchego lata (listki cos klapły nieco mimo podlewania). Niestety nie konsumowalem, choć zdaje sie własnie jadalne. Ale to zalezy od źródła, niektóre podają, że niejadalne ;-)

derenia jadalnego tez posadziłem z myślą o konsumpcji, a piernik po sześciu latach ( :!: ) zakwitł dopiero pierwszy raz w tym roku, owoców zero :> W przyszlym kwiatów pewnie znów niet :mrgreen: :smile: cytryniec też zwykle strajkuje :twisted:

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2007-11-02, 13:40   

Cytat:
...Ale to zalezy od źródła, niektóre podają, że niejadalne ;-) ....

Jadalne i nawet dobre.

Cytat:
...owoców zero :> ...

Ja mialam kilka, ale kosy je zezarly zanim zdazyly dojrzec. :]

BeaJolKa 

Wysłany: 2007-11-02, 13:59   

a ja mam jaśminowca, który od 10 lat jeszcze nie zakwitł.... chyba wrzucę pytanie do Fori - dlaczego nie kwitnie :>

Wolny Tybet !!!

Ptyś 

Wysłany: 2007-11-02, 16:34   

Eeee to mój Cornus mialł w tym roku 1 owoc ale to bylo dopiero pierwsze poważne kwitnienie :idea: :cool: Ma tak ze 6 lat z tym ze przez 5 lat formowałem go ostro bo sobie wymyślilem że to będzie drzewko a nie krzak :idea: :> teraz ma 1,25 pieńka i ładną kulistą korone,martwią mnie natomiast jagody kamczackie bo za nic te krzaczki nie chcą rosnąc :/ w tym roku po garstce owocków z krzaczka tylko było :sad: Borówka wysoka nie chce za bardzo u mnie rosnąc bo gleba zasadowa i trzeba zakwaszać a poza tym jest zwięzła i borówki zdaje sie tego nie lubią zbytnio, dlatego te Świdośliwę wymyśliłem szkoda tylko ze nikt nie sprzedaje sadzonek olcholistnej :idea: :? ale nie tracę nadziei :smile:

Ptyś 

Wysłany: 2007-11-06, 16:26   

kupiłem 2 Amelanchier alnifolia po 9PLN za sztukę ,widziałem też pierwszy raz Wollemia nobilis :shock:

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2007-11-07, 13:29   

Ptyś napisał/a:
Eeee to mój Cornus

mas?

ogromny :res: dla Kess i Kamikazi za zawodowe łażenie po górach :]

Ptyś 

Wysłany: 2007-11-07, 13:44   

Mam :> Ale tak na serio to oczywiście że mas :idea: ;-) jako że gleby u mnie dobre to za pare lat będzie z wiadro owoców,a może jeszcze sobie go rozmnoże z pędów zielnych :idea: i wtedy wannę dereniówki uczynię :idea: :>

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2007-11-07, 13:48   

piłem kilkakrotnie - przedni trunek (a najlepszy w dworze u Lorenca z Michałowicach) - Dłubniański PK :res:

ogromny :res: dla Kess i Kamikazi za zawodowe łażenie po górach :]

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2007-11-07, 14:05   

Cytat:
... i wtedy wannę dereniówki uczynię...

Ptys to zrob od razu dwie, przyjade "focic rosliny" :-P

[ Komentarz dodany przez: for: 2007-11-07, 14:08 ]
ja tez ja tez :D

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2007-11-07, 15:25   

czarnuszka napisał/a:
Cytat:
Ptyś napisał/a:
... i wtedy wannę dereniówki uczynię...

Ptys to zrob od razu dwie, przyjade "focic rosliny" :-P

[ Komentarz dodany przez: for: 2007-11-07, 14:08 ]
ja tez ja tez :D

No to sprawę miejsca jednego z przyszłych zjazdów forumowych mamy rozstzrygniętą ;) :]

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2007-11-07, 16:54   

Cytat:
...No to sprawę miejsca jednego z przyszłych zjazdów forumowych mamy rozstzrygniętą ;) :]

Sie Ptysiu ucieszy! :lol:

lagopus 

Wysłany: 2007-11-07, 17:14   

a ja tej jesieni nabyłem na działkę jałowiec, głóg, ognik, berberys, irgę i wiciokrzew :] wszystkie z myślą o ptakach :mrgreen: jedne mają służyć za schronienie i potencjalne miejsce na założenie gniazda, niektóre dodatkowo za pokarm :>

Ptyś 

Wysłany: 2007-11-07, 23:08   

A czy ja wam zabroniłem przyjeżdżać :idea: :grin: ,Kejbionowi sie na ten przykład bardzo podobało{u nas w domu bardzo dobrze sie jada :idea: ;-) } a jako że jest troche gruntu koło domu to est gdzie ognisko zrobić i jest też gdzie zalec po ewentualnem przedawkowaniu.Jest co focić bo rezerwaty nie są za daleko bo do Pińczowa jest z 20 km do Buska- Zdroju z 15 a w okolice Raclawic z 25 km .Stawy w górkach i Mlodzawach {jakby komus jakieś ptaszki do dyńki przyszly} też są blisko :idea: Z Kejbionem żesmy sie umówili na storczyki w polowie maja myślę ze sfocimy z 15 gatunków :idea:

Odpowiedz do tematu