Moja Dziewczyna była wczoraj na zajęciach w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie i jeden z pracowników naukowych opowidaj?c o bogactwie i unikatowych zbiorach flory nadmienił, że niestety ogród moze zostać zamknięty bo systematycznie sa likwidowane placowki PAN Nie wiem jak co mysla inni ale niszczenie kolekcji, która posiada kilka okazów jedynych jakie zyja w Polsce, ogromny bank nasion i okazy roslin w Polsce juz niewystepujacych np. len to lekka przesada. Zbiory te gromadzone były przez fascynatow bo takimi sa pracownicy ogrodu ( za taka prace za granica mieliby kilka razy wiecej) a oni maja ponizej sredniej. Moze te info s? mylne opieram sie na wypowiedzi jednego czlowieka ale jest w nim napewno ziarenko prawdy. Na koniec dodam, ze tereny ogrodu nadaja sie doskonale pod zabudowe napewno Ktos bogaty chetnie by zamieszkal w pieknej okolicy niedaleko Wawy.
Niestety nie mogę ustosunkow?ć się Do Twojej wypowiedzi odnonie likwidacji ogrodu, bo nie mam na ten temat zednych informacji.
Jednakże s?dzę iz było by to zbrodni?, i niepowetowan? strat?.
Byłem w Powsinie i Byłem zauroczony pięknem tego miejsca, wspeniałe roliny zielne, krzewy, drzewa. Olbrzymie oranżerie z rolinami tropikalnymi.......Co WSPANIAŁEGO!!!! Każdego kto ma trochę wolnego czasu i nie mieszka na drugim końcu Polski zachęcam do odwiedzenia tego wspaniałego miejsca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum