FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dąb i kasztanowiec
Autor Wiadomość
Ptyś 

Wysłany: 2007-08-07, 00:14   

Na balkonie nie wytrzyma -naklepiej wkopać doniczkę do gruntu :idea: na balkonie mogły by przemarznąć korzenie w doniczce :idea: natomiast w piwnicy oze sie nadmiernie wysuszyć poza tym może nastąpić przedwczesny wzrost i bujanie pędu :idea: :|

Olga 

Wysłany: 2007-08-07, 15:13   

zbytnio nie mam możliwości aby wsadzić doniczkę do gruntu.. :/ a nie wystarczyłoby jakość osłonić doniczkę :?: zrobić "chochoła" :mrgreen:

lagopus 

Wysłany: 2007-08-07, 17:36   

a nie lepiej wsadzić kasztanowca do gruntu ale bez doniczki...? chyba że masz inne plany co do niego?
możesz też spróbować osłonić styropianem, folią pęcherzykowatą (chociaż istnieje niebezpieczeństwo zgnicia...), lub słomą, ale to może nie wystarczyć przy srogiej zimie :(

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-08-30, 19:31   

hmm tak sobie pomyslalem:czy wykopywanie drzewek z lasu nie jest lamaniem prawa :?: :?

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-09-05, 16:04   

nie polecamy siania spustoszeń w młodnikach ;-)

i dęby , i młode kasztanowce często porastają nieużytki, własnie w takich zapuszczonych miejscach szukaj samosiejek, byle koło drzew mateczych - przy starym cmentarzu, w zapuszczonym parku, alei przydroznej, itd ;-) Czasem pod liniami wysokiego napięcia :>

a kasztanowca to za wiele po lasach nie ma :oki:

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-09-05, 16:08   

pulsatilla1214 napisał/a:
nie polecamy siania spustoszeń w młodnikach
mi chodziło ogolnie o drzewa, nie tylko te co w temacie ;-) No i oczywiscie myslalem o normalnych,starych lasach ;-)

sevenseasofrhye 

Wysłany: 2007-09-28, 09:02   :)

Witajcie, drogie Drzewce :]

naszło mnie ostatnio, żeby wziąć parę kasztanów i posadzić gdzieś w ziemi (nie mam swojego kawałka, więc będę sadził na publicznej).

Przeczytałem posty na tym forum i chciałbym Was prosić o wyjaśnienie - czemu trzeba przetrzymać kasztany w lodówce? (wybaczcie jeśli to jest oczywiste, ale nie znam się na drzewach)

Jeśli poza tym macie jakieś dobre rady (jaka ziemia najlepsza, pielęgnacja, etc) to będę zobowiązany

pozdrawiam

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-09-28, 22:18   

tak w telegraficznym skrócie to proces ten, tzw. stratyfikacja, ma to na celu przerwanie spoczynku nasion i rozpoczęcie przez nie kiełkowania.
Kasztanowiec, podobnie jak buk, klony czy jodła potrzebują stratyfikacji chłodnej właśnie, by ten proces zainicjować.

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Góral 

Wysłany: 2008-01-20, 19:02   

Witam, jestem tu nowy. zalogowałem się z nadzieją że mi pomożecie.
Chciałem sobie wychodować dęba od podstaw, tzn od żołędzia. Na jesień nigdzie takiego nie mogłem znaleść, aż tu nagle w styczniu po zejściu śniegu patrze leżą 3. Jeden ma ok 2,5 do 3cm, drugi ok 2 a trzeci jakiś rozpołowiony na dwie części. Ten pierwszy jest wykiełkowany ok 2 do 3cm. "Kiełek" ten jest wciąż zielony. Wsadziłem je do połowy do ziemi i trzymam w domu. Mam pytanie czy one się do czegoś jeszcze nadają, bo czytałem, że żołędzie są do niczego przy temp -5stC, a jak pisałem znalazłem je w styczniu już po mrozach?

Ptyś 

Wysłany: 2008-01-20, 19:53   

Wsadz je całkiem do ziemi :idea: do duzej i wysokiej donicy albo lepiej od razu do gruntu :idea: wiosną powinny wypuścić kiełki i urosnąć tak z 10-15 cm :idea:

Góral 

Wysłany: 2008-01-20, 19:58   

Dzięki, czyli przeżyją. Jupii :D

Ptyś 

Wysłany: 2008-01-20, 20:03   

tylko wielka donica albo do gruntu bo dęba w pierwszym roku jest więcej w ziemi niż na wierzchu :idea: :>

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-01-21, 15:56   

Cytat:
tylko wielka donica albo do gruntu bo dęba w pierwszym roku jest więcej w ziemi niż na wierzchu

nie tylko w pieeeeeeerwszym ;)

Ptyś 

Wysłany: 2008-01-21, 17:35   

Prawda :twisted: :twisted:

czarnuszka 
Devil in the bush

Wysłany: 2008-01-21, 23:21   

To ja przy okazji tez o cos zapytam.
Jak zetne takiego rocznego dabka, to beda szly nowe odrosty od korzeni, czy juz po nim?
Wiewiory zakopuja mi orzechy i zoledzie po calym ogrodzie i troche tego wyrasta, a nie zawsze da sie wykopac, bo najczesciej "sadza" mi je w kwiatkach.

Odpowiedz do tematu