FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dąb i kasztanowiec
Autor Wiadomość
Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-06-11, 18:41   

IrekM napisał/a:
najgorsze jest to, że w kraju występuje zamieranie jesiona
U mnie tego nie ma chyba :D U mojej sąsiadki która mieszka sama i ma trochę zaniedbane podwórko,rośnie tych jesionów aż na gęsto pod ścianami zabudowań gospodarskich.Na moim podwórku podobnie(ale ja mam zadbane :mrgreen: )u mnie jest jeden duży pod ścianą jeden malutki też pod ścianą (może też go przesadzę) no i mój przesadzony.A ten duży trzeba będzie wyciąć bo rośnie za blisko ściany,dosłownie kilka cm.Mamy też brzozę pod ścianą a raczej kilka brzóz ale je wycięliśmy do pnia (bo też rosły zbyt blisko ściany) i teraz mamy ładny krzaczek. :mrgreen:

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-06-14, 16:44   

a ja jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy z nasionka tzn z owoców można sobie wyhodować jarzębinę :D :?:

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-06-14, 18:45   

po to roslinki wytwarzaja nasionka, aby własnie taki cud mógł nastąpić ;-)

jasne, że można, ptaki same rozsiewają jarzębinki srajac nasionkami gdzie popadnie :oki: Tym sposobem i małe głogi u mnie wschodziły , i derenie... ;-)

jedynie w wypadku szlachetnych odmian nie stosuje się rozmnażania generatywnego, czyli przez nasionka :oki: a resztę przy odpowiednim samozaparciu z nasionek można :oki:

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-06-14, 21:29   

czyli jak wsadzę w doniczkę dojrzały owoc to będę miał drzewko :?: :D

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-06-15, 09:23   

tak, ale najlepiej przemrozony (chocby w zamrazalniku z tydzien), lub zebrany z zeszlorocznych :oki: Nie świeży ;-)

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-06-15, 12:40   

pulsatilla1214 napisał/a:
tak, ale najlepiej przemrozony (chocby w zamrazalniku z tydzien), lub zebrany z zeszlorocznych Nie świeży
dzięki za rady :oki:

IrekM 

Wysłany: 2007-06-15, 12:46   

Kamil napisał/a:
czyli jak wsadzę w doniczkę dojrzały owoc to będę miał drzewko :?: :D

A nie byłoby szybciej i wygodniej wziąć łopatę, pójść do lasu, znaleźć jakąś małą jarzębinę i ją przesadzić ? Moim zdaniem większa szansa na pozytywny efekt.

MOJA OKOLICA

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-06-15, 13:28   

IrekM napisał/a:
A nie byłoby szybciej i wygodniej wziąć łopatę, pójść do lasu, znaleźć jakąś małą jarzębinę i ją przesadzić ? Moim zdaniem większa szansa na pozytywny efekt.
tak też można zrobić :D

IrekM 

Wysłany: 2007-06-15, 16:30   

Kamil napisał/a:
IrekM napisał/a:
tak też można zrobić :D

Możesz też spróbować "po ptasiemu", tylko nie wiem jaki wpływ na nasiona Jrz miałyby ludzkie soki trawienne, no i estetyka... :mrgreen:

MOJA OKOLICA

pulsatilla1214 

Wysłany: 2007-06-15, 16:37   

hahahahaha, dobre ;-) :oki:

..tylko my nie mamy kamykow w zołądku, które uszkodziłyby nieco okrywę nasienia :>

IrekM 

Wysłany: 2007-06-15, 16:44   

pulsatilla1214 napisał/a:

..tylko my nie mamy kamykow w zołądku, które uszkodziłyby nieco okrywę nasienia :>

No cóż... Skoro Kamilowi mocno zależy, to mógłby się poświęcić. Niektóre dzieci jedzą piasek i przeżywają, myślę, że Kamil jest większy, więc odrobina żwiru by mu nie zaszkodziła :-D .

MOJA OKOLICA

Kamil 
K.B.

Wysłany: 2007-06-15, 20:34   

no akurat z tych rad to nie skorzystam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ptyś 

Wysłany: 2007-06-16, 12:53   

Sok z jarzebiny jest calkiem calkiem tylko musi być przemrożona wtedy goryczki tylko troszkę zostaje :idea: ;-)

IrekM 

Wysłany: 2007-06-16, 21:50   

Ptyś napisał/a:
Sok z jarzebiny jest calkiem calkiem tylko musi być przemrożona wtedy goryczki tylko troszkę zostaje :idea: ;-)

No... A jak się takie przemrożone owocki zaleje spirytusem, to dopiero soczek mmm....

MOJA OKOLICA

Olga 

Wysłany: 2007-08-06, 22:19   

no i jakaś łajza wyczaiła mojego małego kasztanowca. Na listkach zaczeły pojawiac sie brązowe plamy z "czymś" w środku.. szybko odciełam chore liscie i zostawiłam taki sterczący patyk. Roślinka momentalnie wypuściła nowe liście i wygląda już dużo lepiej. Mam pytanie dotyczące zimy ( wiem, że mam jeszcze duzo czasu ale wole wiedzieć wcześniej ;-) ). Zapewne powinnam zostawic mojego kasztanowca na balkonie, ale czy powinnam czymś do osłonić :?: albo może trzeba doniczkę osłonic :?: wszelkie porady w pielęgnacji kasztanowca mile widziane :mrgreen:

100_0241.JPG
Plik ściągnięto 29 raz(y) 66.85 KB

Odpowiedz do tematu