FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dąb burgundzki
Autor Wiadomość
Paśka 

Wysłany: 2007-09-05, 21:48   Dąb burgundzki

Witam :) jestem z Krakowa i mam mały problem ze zlokalizowaniem dęba burgundzkiego... chodzi mi o okolice jak najbliżej Krakowa:), i ważne żeby to nie były pomniki przyrody.. może ktoś z was wie gdzie ten okaz rośnie. Podobny problem mam też z dziką jabłonią... Proszę o pomoc;)

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2007-09-05, 22:03   

Witamy ! Myślę, że wszystkie dęby burgundzkie zostały w okolicach Krakowa upomnikowane przez fora :] Co do dzikiej jabłoni - for Ci ją pewnie wskaże, gdzie bądź tam Ci bliżej !

PS. Ponieważ jesteś nowa na Forum, więc informuję, że for to nasz zasłużony zgórmysyn z Twoich krakowskich okolic. Napisz mu priva to pewnie się z Tobą skontaktuje.

Bo to jest tak.. For chodzi z Sonią po tereniku, Sonia obsikuje dęby a for wtedy na taki dąb przybija tabliczkę "Pomnik" ... i wsio jasne :mrgreen:

Paśka 

Wysłany: 2007-09-05, 22:17   

Do fora to ja mam nawet numer komórki;) jednak czekam na odpowiedz z forum:)

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-09-05, 22:20   

Paśka, Paśka hmm z forum leśnego kojarze... :]
Cytat:
Do fora to ja mam nawet numer komórki
prosze prosze - cóż za poufałość - toż to nawet my tu szaraczki nr go Jegomości nie mamy...

no nie mów, że macie dęby burgundzkie teraz w programie - nie mam pojecia gdzie rośnie, ale najlepiej skieruj swe kroki do Ogrodu Botanicznego

a płonka - hmm rośnie tego po lasach tu i ówdzie, zwłaszcza w sąsiedztwie starych osad (mieszańce, ale się nie połapią)
pozdrawiam

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Paśka 

Wysłany: 2007-09-05, 22:33   

:) w ogrodzie bot. nie ma.. w sąsiednim województwie jest go na pewno więcej niż w małopolskim dlatego pytam na forum:) hymmm,... po tą jabłoń wybiore się przed Brame Bolechwicką... tam rosła jakaś "samotna" jabłoń;)

Kalina 

Wysłany: 2007-09-05, 23:13   

witaj Paśka :mrgreen:
green power napisał/a:
Paśka hmm z forum leśnego kojarze...
a ja nawet miałam przyjemność poznać :smile:

hmm o ile sie nie myle to dąb burgundzki rośnie w arboretum w Rogowie (pytanie tylko w którym Rogowie... ;-) ) pewnie chodzi o ten Rogów koło Łodzi ...więc troche daleko ;-)

a dzika jabłoń...z tego co pamiętam to moja koleżanaka, co też miała jabłoń zebrać wybrała sie z tegoż powodu na wycieczkę na Mazury :]

pozdrowionka
Tylko w wielkiej ciszy
słyszy się ich głos

Czasami"

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-09-05, 23:18   

Kalina napisał/a:
hmm o ile sie nie myle to dąb burgundzki rośnie w arboretum w Rogowie (pytanie tylko w którym Rogowie... ) pewnie chodzi o ten Rogów koło Łodzi
oczywiście, chodzi tu pewnie o bogate arboretum SGGW
Kalina napisał/a:
dzika jabłoń...z tego co pamiętam to moja koleżanaka, co też miała jabłoń zebrać wybrała sie z tegoż powodu na wycieczkę na Mazury
to nieźle jej sie nudziło

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Ptyś 

Wysłany: 2007-09-05, 23:42   

Z tą jablonia to jest coś ciekawego bo niby co znaczy dzika jabłoń :idea: u mnie rosnie po miedzach mnogośc samosiejek ale one wcale nie maja tych maluśkich zóltych psior tylko normale jabłka czy to sa jakieś stare odmiany które wyrosly na zasadzie ze jakiś gen recesywny sie uaktywnił :idea: :?: Co o tym myślicie :?:

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-09-05, 23:45   

jabloń dzika to tzw. płonka, teraz w lasach można ją spotkać coraz rzadziej a to za sprawą starych odmian jabłoni niegdyś przy sadybach leśnych i na wsiach sadzonych, które za płonkę poczytywane być moga a i w krzyżówki z nią wchodzą, mieszańce różnorakie dając

Ptyś 

Wysłany: 2007-09-06, 00:03   

tych plonek to u mnie w lesie chybajest z 15 na 4 h wiec spoko :idea: ;-)

Logan 
moderator

Wysłany: 2007-09-06, 07:23   

green power napisał/a:
a płonka - hmm rośnie tego po lasach tu i ówdzie, zwłaszcza w sąsiedztwie starych osad (mieszańce, ale się nie połapią)

takich starych, zapuszczonych sadow jest sporo pod Wieliczka, najfajniejszy jest wcisniety miedzy dwa lasy miedzy Sułowem a Sławkowicami (gmina Biskupice) przy okazji jest szansa na urala bo sobie tam kima w dzien :]

orchid 
(ł)owca jeleni

Wysłany: 2007-09-07, 11:14   

Stosunkowo niedaleko Krk dęby burgundzkie są w:

1. Cieszynie - 2 pomnikowe okazy w parku przy szpitalu ul.Bielska 4

2. Rybniku - w Parku Górnika koło kopalni Chwałowice wdzłuz ul. 1-go Maja
Wpadłszy na jedną z przeszkód rozbił sobie ryja.

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2007-09-07, 11:43   

orchidek dzieki :]
niestety szukalem pol dnia po parkach dworskich na jurze i nie mamy deba burgundzkiego :/

Kess a jednak ural istnieje :]

orchid 
(ł)owca jeleni

Wysłany: 2007-09-07, 12:00   

jeszcze taki dąb jest w Parku Ludowym w Bytomiu - Miechowicach ;-)
Wpadłszy na jedną z przeszkód rozbił sobie ryja.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2007-09-07, 12:13   

orchid napisał/a:
jeszcze taki dąb jest w Parku Ludowym w Bytomiu - Miechowicach

no dobra, ja mieszkam w Miechowicach, znam troche park... moge załatwić co tam potrzeba, fotki, liście, cały okaz ściąć ;) :lol: .... tylko dajcie jakąś fotke jak toto wygląda bom ja burgundzki ignorant... :]

Odpowiedz do tematu