batosai, nie wiem ile masz wzrostu, ale ten statyw jest bardzo niski. Najlepiej jeśli używamy ststywu bez kolumny pionowej bo wprowadza ona niepotrzebne drgania. A ten ststyw bez kolumny jeśli się nie myle ma zaledwie 122 cm wysokości, a z kolumną 149.
Trzeba pamiętać że do wysokości statywu trzeba doliczyć głowice (około 15 cm) oraz wysokość samego apatatu (około 17 cm + grip?) i z 122 cm robi się odrobinę więcej...
Jaki byscie polecali statyw do lunety ważącej 1,6 kg? Statyw ważący kilo osiemdziesiąt jest chyba za lekki, prawda? Myslałem o Sliku pro 300 dx ( czy jakoś tak ) , ale odstraszyła mnie jego waga ( właśnie 1,8 kg )
Mogę na niego wydać ok. 300 zł
Jaki byscie polecali statyw do lunety ważącej 1,6 kg? Statyw ważący kilo osiemdziesiąt jest chyba za lekki, prawda? Myslałem o Sliku pro 300 dx ( czy jakoś tak ) , ale odstraszyła mnie jego waga ( właśnie 1,8 kg )
Niekoniecznie za lekki. On jest lekki ze względu na zastosowany stop metalu i to, że jest raczej mały. Do obserwacji mi np. całkiem wystarcza jeszcze lżejszy slik 340 (1.5-1.6 kg) do lunety ważacej z okularem jakieś 1.3 kg. Wadą zarówno 340 jak i 330 jest dośc niska wysokośc. Aby wygodnie pracowac musisz wyciągać rurę, co obniża stabilnośc. To się szczególnie daje we znaki przy próbach digiscopingu - ze swojego slika digiskopuje wyłacznie po obniżeniu rury na maksa - ale wtedy patrzysz na ekran aparatu i da się zyć.
Jesli zalezy Ci na lekkim sprzęcie możesz brać slika - to całkiem dobry lekki statyw. Jeśli przełkniesz cos cięższego - wybierz statyw z którego możesz pracowac bez wyciągania rury.
No nie wiem wczoraj próbowałem troche patrzec bez statywu, ale meczy to zarówno psychicznie jak i fizycznie
Może inne osoby które maja lunety napiszą jakie mają statywy i czy są z nich zadowolone?
Bardzo prosiłbym o pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum