Mam mały problem, zastanawiam sie nad kupnem obiektywu i pod rozwage biorę Sigme 70-300 f/4.0-5.6 APO DG Macro i Canonona EF 75-300 f/4.0-5.6 III lub z usm. Który lepszy? Na drozszy i lepszy narazie mnie nie stać. Bardzo proszę o pomoc.
taką Sigmę mam i raczej nie polecam (choć nie mogę jej porównać do Canona bo tego nigdy nie używałem) chociaż wszystko zależy od wymagań. Sigma ma jendą zasadniczą wadę - AF jest strasznie głośny i wolny. Do tego b.często się myli.
Ale oczywiście Sigmy da się używać
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
BirdWatcher
Karol T, obiektywy produkowane od lat do lutrzanek "wpółpracują" także z ich cyfrową generacją. (choć teoria mówi, że matryca cyfrowa stwarza wyższe wymogi optyce w pewnych, dość niuansowych sferach. W sprzęcie amatorskim nie ma to znaczenia zapewne.) Praktyka jest taka, zwłaszcza w ptasiofotografii np. firmowym sytemem Canona, że najlepsze teleobiektywy, od lat produkowane (gdy jeszcze zabawa była anoalogowa) są stosowane dalej "ze smakiem" przez fotografów, którzy przesiedli się na cyfrę
Jeśli ktoś będzie chciał cię bajerować "dostosowaniem obiektywu do cyfrowego body" pomyśl zawsze o tzw. chwytach marketingowych
Teoretycznie obiektyw dedykowany do FF da lepszy obraz w cyfrówce teoretycznie cyfrówka skorzysta z samej esencji szkła z jego centrum, oczywiście teoretycznie...
Wielkie Dzieki Kejbii i Hunt .Nagle pojawiło mi sie światełko w tunelu i moze uda mi sie kupić Canona 400D ze stanów i szukam obiektywu do nie go i myślałem że są one jakoś oznaczone bo na tych stronach B&H ciezko mi znaleśc jakiś konkretny.Raczej bedzie to jakaś Sigma do 300mn raczej nic wiekszego sie nie da kupic do 300$.??
jak odróznic obiektywy przeznaczone do lustrzanek cyfrowych od tych do aparatów analagowych?
To co powiedzieli Ci koledzy jest prawdą, ale tylko w przypadku niektórych systemów, Canona jak najbardziej. Jeśli jednak weźmiesz już Olympusa i e-system tak już nie będzie, tam obiektyw musi być dopasowany do matrycy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum