FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obiektyw 70-300
Autor Wiadomość
Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2007-12-17, 11:49   

Ptyś napisał/a:
może nie w temacie ale co sądzita o Canon EF-S 60mm f /2,8 MACRO USM do focenia roślinek :idea: :?:

No właśnie po przegladzie możliwości obiketywów do facenia roślin mam zamiar w przyszłym roku się w ten model zaopatrzyć :D

dazz 

Wysłany: 2007-12-17, 13:28   

Ptyś napisał/a:
może nie w temacie ale co sądzita o Canon EF-S 60mm f /2,8 MACRO USM do focenia roślinek :idea: :?:

Nie przepadam za EF-S, ja kupiłbym Canona 100/2.8 macro. Albo Tamrona 90/2.8, podobno optycznie nawet lepszy od Canona, mechanicznie na pewno ustępuje.

Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2007-12-17, 14:46   

dazz, wszystko fajnie i ładnie, ale zobacz na skale odwzorowania... (też mam w planach tamrona90)

60- tka do pstrykania szczegółów roślin jest jak znalazł, ale potrzeba będzie lampa pierścieniowa by sensownie doświetlić obiekt po za tym niestety szkiełkiem strzela się z dość małej odległości od obiektu o ile właśnie przy roślinkach to nie przeszkadza to przy owadach użytkownik musi wykazać się większymi umiejętnościami/sprytem/cierpliwością* by obiekt nie uciekł..

*niepotrzebne skreśl ;-)

dazz 

Wysłany: 2007-12-17, 15:16   

Hunt napisał/a:
dazz, wszystko fajnie i ładnie, ale zobacz na skale odwzorowania... (też mam w planach tamrona90)

60- tka do pstrykania szczegółów roślin jest jak znalazł, ale potrzeba będzie lampa pierścieniowa by sensownie doświetlić obiekt po za tym niestety szkiełkiem strzela się z dość małej odległości od obiektu o ile właśnie przy roślinkach to nie przeszkadza to przy owadach użytkownik musi wykazać się większymi umiejętnościami/sprytem/cierpliwością* by obiekt nie uciekł..

*niepotrzebne skreśl ;-)

Nie bardzo wiem co chciałeś powiedzieć, skala we wszytskich obiektywach jest taka sama 1:1. Różna jest ogniskowa, moim zdaniem bardziej sprawdza sie większa, co z resztą sam napisałeś.

Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2007-12-17, 15:37   

Ok przepraszam, pomyliłem szkła pisałem o MP-E65mm f/2.8 1-5X Macro

emzar 
lasowy

Wysłany: 2007-12-19, 18:27   

Hunt napisał/a:

*niepotrzebne skreśl ;-)

lampa pierscieniowa wcale nie bedzie niezbedna :cool:

Ptyś 

Wysłany: 2007-12-19, 23:05   

To mam kupować znaczy :idea: ;-) Bo wiecie moi ludeczkowie jest tak ze ja to zarażony przez Kejbiona zostałem, i to pod Kościołem w Krzyżanowicach :idea: :> I żeby mię zaraził czym "uczciwym" ale nie zwyczajny młody kopciuszek to był :idea: :shock: i mnie wzięło :idea: :] A najgorsze w tym wszystkim jest to ze mieszkam chyba w najlepszym miejscu w Polsce do fotografowania roślin i ptaków{poza morskimi} Do storczykowych zagłębi 30 km do ptaszkowych{stawy w Górkach i Młodzawach} 15 km ale priorytetem są roślinki jednak i dlatego obiektywik takowy muszę zakupić wprzódy :idea: {coby nie świecić przed Kejbionem gałami :idea: :> choć z niego chlopak wyrozumiały jest :idea: :) }

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2007-12-20, 03:27   

Hunt napisał/a:
60- tka do pstrykania szczegółów roślin jest jak znalazł..

No w rzeczy samej w sam raz do pstrykania roślin, jeśli chodzi o np. zblizenia kwiatu, a nie - typowe makro - jak np. fotki owadów :idea: Bo, choć Ptyś tego nie napisał, a nawet użył słowa "makro" to Jemu nie chodzi o typowy obiektyw Makro, tylko o dobry obiekyw do zbliżeń roślinek :idea: Obiektywy wskazywane przez dazza to są właśnie chyba bardziej te Makra do owadów (piszę chyba, bo temat studiowałem parę miesięcy temu i już szczegółów nie pamiętam - wybrałem wtedy do roślin właśnie ten EF-S 60 a nie te, co dazz podsuwa :P

Ptysiek, z tymi stałoogniskowymi obiektywami do zbliżeń fragmentów roślin, np. kwiatu lub liścia jest tak, że trzeba uważać, żeby nie przeszarżować ! Znaczy, by nie przysposobić sobie obiektywu, który np. znakomicie sfoci mrówkę, ale do kwiatu np. lilii złotogłów to się nie nada, bo znakomicie sfoci pylnik, ale całego kwiatu nie obejmie.

Hunt napisał/a:
ale potrzeba będzie lampa pierścieniowa by sensownie doświetlić obiekt

No właśnie, że nie. Bo w systemie Canona (dzięki tej niskoszumowej matrycy :smile: ) trzaska się fotki z przymkniętą przysłoną na "ISO" 400 i 800 zupełnie lux ! (za dnia spox liczba 11 - 13 w rozproszonym świetle, a i 16 gdy słonko - przechodzi, np. moim zoomem wcale nie z serii L, bo 28-105/3,5-4,5; a światło w EF-S 60/2,8 jest wszak znacznie lepsze..] ! Znazy, czasy są jak najbardziej do fotek "z ręki", nie trza statywu ani lampy ! Więc problem z poruszeniem fotki, jaki był "w analogu", gdy rośliny były trzaskane na przeźroczach Fuji ISO 100 czy nawet 50 - już cyfry nie dotyczy :smile: I to jest w tym piękne !

Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2007-12-20, 12:19   

Jeny, napisałem przecież sprostowanie, ja pisałem o MP-E65mm f/2.8 1-5X Macro tam bez doświetlenia ani rusz...

Natomiast jeżeli chodzi o EF-S 60mm f /2,8 MACRO USM to oczywiście że da się strzelać bez dodatkowego źródła światła...

Ptyś 

Wysłany: 2008-01-03, 10:02   

Kupiłem :idea: :grin:

Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2008-01-03, 18:00   

Gratuluję.... mi Sigma zepsuła się po 3 tygodniach... radzę od razu do przeglądu zanieść :]

Ja idę jutro z kartą gwarancyjną... ale podobno tak czasem te obiektywy mają...
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2008-01-03, 23:47   

Atterdag, a co sie stało? przełącznik makro czy chip/przesłona??

Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2008-01-04, 00:25   

Chip/przesłona najprawdopodobniej... przełącznik makro opanowałem...`
...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…

LSz FP

Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2008-01-04, 11:52   

Z tego co pamiętam, wymiana chipa to około 100zł, ale bardzo proszę o relację...

Atterdag 
Kserotermanta

Wysłany: 2008-01-04, 12:13   

Jest na gwarancji :]

Nie dam ani grosza :]

LSz FP

Odpowiedz do tematu