Zdjecia to pelen manual. Exif sam sie kasuje jak irfan wczytuje golego rawa - jeszcze nie wiem dlaczego sie tak robi... Co do doswietlania tla to jednak wole jak doswietlany jest motyw glowny, tlo niech lepiej nie rozprasza ogladacza
Co do doswietlania tla to jednak wole jak doswietlany jest motyw glowny, tlo niech lepiej nie rozprasza ogladacza
Czarne tło też może rozpraszać oglądacza, szczególnie tego, który ma jakieś pojęcie o makrofotofrafii . Cały pic w makro polega na takim rozmyciu tła (co nie jest szczególnie trudne, biorąc pod uwagę b.małą głębię ostrości), żeby nie rozpraszało szczegółami, ale żeby układ plam barwnych komponował się z głównym motywem. W przyrodzie taka czerń się nie komponuje, bo najczęściej jest sztuczna. Po obejrzeniu kilkunastu takich samych czarnych zdjęć (zmienia się tylko to, co jest w środku zdjęcia), zaczyna być nudno... Polecam do obejrzenia prace Pawła Bieniewskiego (jego strona nie działa, ale kilka zdjęć mozna zobaczyć tu.
Co do zdjęć mrówek i mszyc - sam temat główny jest nieciekawie oświetlony i spora część szczegółów jest skryta w smolistej czerni... Lepiej byłoby zastosować jakiś ekranik doświetlający, np. od dołu.
Życzę powodzenia w doskonaleniu warsztatu makrofotografii .
Czarne tło też może rozpraszać oglądacza, szczególnie tego, który ma jakieś pojęcie o makrofotofrafii .
Kazde tlo moze rozpraszac, chodzi o to zeby bylo dopelnieniem calosci ale "bylo niewidoczne". Ma sie ladnie komponowac. A czern najczesciej spelnia to zadanie. Jedyny moment, kiedy zdecydoawnie nie pasuje to wtedy gdy obiekt "zlewa sie" kolorystycznie z tlem i jest slabo wyodrebniony. Ale dotyczy to kazdego tla, nie tylko czarnegoo. W powyzszym cytacie sugerujesz ze osoby stosujace czarne tlo (w tym takze i ja) maja slabe pojecie o makrofotografii. Absolutnie nie moge sie z tym zgodzic . Czesto slychac glosy, ze czarne tlo to dla poczatkujacych, bo sa zafascynowani taka mozliwoscia, a parwdziwy dojrzaly makrofotograf stosuje tylko tlo naturalne. I jeszcze idac dalej, prawdziwy profesjonalista nie doswietla lampa, tylko swiatlo zastane... I spora czesc osob zeby nie byc posadzonym o amatorszczyzne na sile stara sie szybciutko do tego dostosowac. A to zwyczajnie nie jest prawda... Nie ma jedynej slusznej drogi
Cytat:
W przyrodzie taka czerń się nie komponuje, bo najczęściej jest sztuczna.
kompozycja zalezy od dopasowania kolorow a nie od tego czy cos wystepuje w naturze czy nie. A wlasnie w przyrodzie jest spora gama barw idealnie komponujaca sie z czernia.
Cytat:
Po obejrzeniu kilkunastu takich samych czarnych zdjęć (zmienia się tylko to, co jest w środku zdjęcia), zaczyna być nudno...
dlatego zdjecia nalezy ogladac pojedynczo a nie stadami Jest to typowa cecha ogladajacego i nie dotyczy to tylko fotografii. Typowy przyklad to osoba w muzeum gdzie ma natlok dziel sztuki. Jak spotka sie gdzies jeden eksponat, nawet nie najbardziej wyszukany, to poswieca mu sie duzo wiecej uwagi i wywoluje on duzo wiecej emocji niz 50 dziel najwybitniejszych malarzy umieszczonych na jednej sali
Cytat:
Polecam do obejrzenia prace Pawła Bieniewskiego (jego strona nie działa, ale kilka zdjęć mozna zobaczyć tu.
Prace Pawla znam doskonale i akurat on nalezy do grupy o podobnym zdaniu co moje
Dzieki za komentarz, bede mial dodatkowy material do przemyslen, mimo ze nie z wystkimi uwagami sie zgadzam
Nie chciałem Ci sugerować braku wiedzy - przepraszam, że tak wyszło...
Nie jestem też całkowicie przeciwny czarnemu tłu. Ale - podobnie jak centralną kompozycję - nalezy je stosować świadomie (nie wątpię, że tak jest w Twoim przypadku ) i z umiarem (tego akurat IMHO brakuje Twoim pracom ).
emzar napisał/a:
Cytat:
Po obejrzeniu kilkunastu takich samych czarnych zdjęć (zmienia się tylko to, co jest w środku zdjęcia), zaczyna być nudno...
dlatego zdjecia nalezy ogladac pojedynczo a nie stadami
Ale w tym wątku to Twoje zdjęcia pojawiają się "stadami" I wszystkie są z czarnym tłem...
emzar napisał/a:
Prace Pawla znam doskonale i akurat on nalezy do grupy o podobnym zdaniu co moje
No to zauważ, że u niego mały % zdjęć ma czarne tło.
Mozesz przesłać jakieś swoje zdjęcia z innym tłem? Jeśli tak, to bardzo poproszę
mateo76, najbardziej podoba mi sie ostatnie, wazka - swietny pomysl, ale dziwne wykonanie - jakies cuda wokol skrzydelek sie wytworzyly, wyglada jakby ktos nalozyl warstwy i gumowal... a chyba nie takie bylo zalozenie. Obuwik - piekne kolory ale znowu cos mi nie pasi. Jak na impresje za duza GO, jezeli klasyczne makro to niestety za mala, nie poozwala od pierwszego rzutu oka znalezc ostrego fragmentu i skupic wzroku. Generalnie jednak calkiem, calkiem Hunt,
Cytat:
emzar, Teraz lepiej, ciekawszy kadr(no no powalcz jeszcze z dyfuzorem by nie było przepaleń i perfekt )
No i widac co osoba to inne wrazenie. Pare osob zdecydowanie lepiej ocenilo wersje pierwsza... Z dyfuzorem juz nie walcze. Zabiera juz tak duzo swiatla, ze moze sluzyctylko do duzych powekszen, jak sie oddale od owada to jest zdecydowanie za ciemno. A nie zamierzam robic kilku dyfuzorow i zmieniac je w zakleznosci od tego czy zaloze pierscienie czy goly obiektyw. Poza tym takie odblyski sa przeze mnie zupelnie akceptowalne Jak na razie...
wazka - swietny pomysl, ale dziwne wykonanie - jakies cuda wokol skrzydelek sie wytworzyly, wyglada jakby ktos nalozyl warstwy i gumowal... a chyba nie takie bylo zalozenie.
hmm... wcześniej tego nie zauważyłem... moze to kwestia skanera?...
Cytat:
No i widac co osoba to inne wrazenie. Pare osob zdecydowanie lepiej ocenilo wersje pierwsza...
Fakt, nie dogodzisz wszystkim Ale dla mnie wersja 2 też lepsza - na pierwszym zdjęciu rozpraszają mnie plamy w PG i PD rogu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum