FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Makro-foto
Autor Wiadomość
pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-09-15, 20:22   

...choć czasem centralny kadr nie jest zły ;)

kwiat storczyka z rodzaju Paphiopedilum z rodziny obuwikowatych:

177.

Paphiopedilum.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 135.43 KB

Paul 

Wysłany: 2008-09-18, 17:30   

Na robieniu zdjęć to ja się z pewnością nie znam, czasem coś się tylko uda.
178.

179.

emzar 
lasowy

Wysłany: 2008-09-20, 18:56   

180

181

182

maciek 

Wysłany: 2008-09-21, 10:46   

Panowie (i Panie ;)
szukam obecnie czegoś do makro, głównie roślinki.
Po przeszperaniu testow, opinii mam 3 opcje:
Sigma 70 mm f/2.8 EX DG Macro - http://www.optyczne.pl/51...dsumowanie.html
Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro - http://www.optyczne.pl/24..._obiektywu.html
no i oczywiście:
Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro - http://www.optyczne.pl/39....8_Di_Macro-Wstęp.html
w opiniach większości chyba najlepszy jest ten Tamron - ja zastanawiałem sie nad Sigmą 105 ale do roslin (zwłaszcza jeśli chce się fotografować je w całości) może być nieco za długa (105 x pentaxowskie 1,5 to 152 mm)

emzar 
lasowy

Wysłany: 2008-09-21, 15:36   

jako uzytkownik Tamrona moge go z czystym sercem polecic

maciek 

Wysłany: 2008-09-21, 18:17   

emzar, jak by s ocenił tego Tamrona pod względem przydatności w fotografii roślin? I nie chodzi mi tylko o makro słupków i precikow ale o czysto dokumentacyjne foto pokroju roślin. Ogniskową ma taką w sam raz?

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-09-21, 18:31   

Ja mam 60 mm/2,8 do matrycy z cropem 1,6 i to jest za "długi" obiektyw do pokrojów ziela. Gdy chcę pokrój to muszę zmieniać na zoomik 28-105mm /3,5-4,5 i korzystać z ogniskowych ~ < 50 mm. Więc chyba w złym kierunku podążasz, maćq ..

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-09-21, 19:17   

pokrojowa rosnatka anglická standardowym 58 mm i pływająca przy podwojonym głębia ostrości, pasująca zresztą do nazwy cudeńka ;)

183. rosnatka anglická.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 147.11 KB

184. swimming in blue....jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 95.68 KB

Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2008-09-21, 19:52   

maciek, tak sobie trawiłem przez cały dzień Twoje pytanie i... zastanawiałeś się nad Sigmą 17-70 ?? Nie jest to typowe szkło do macro, ale wg. mnie będzie najlepsze... (pytanie czy nie będzie Ci dublowało zakresu szkieł które masz)

Kilka fotek z S 17-70

http://www.pbase.com/came..._28_45_dc_macro

emzar 
lasowy

Wysłany: 2008-09-21, 22:26   

maciek napisał/a:
emzar, jak by s ocenił tego Tamrona pod względem przydatności w fotografii roślin? I nie chodzi mi tylko o makro słupków i precikow ale o czysto dokumentacyjne foto pokroju roślin. Ogniskową ma taką w sam raz?

hmm trudno powiedziec, nigdy go do tego nie wykorzystywalem.
Tak na szybko sprawdzilem: zdjecie w pionie robione na odleglosc wyciagnietej reki (ok 50cm) obejmuje u mnie (nikon d50 + tamron90) 10cm kadru. Jezeli roslinka bedzie miala wiecej to sie trzeba po prostu odsunac nieco bardziej. Mysle wiec ze do roslin zielnych foconych w calosci, a nie w detalach chyba tez powinien sie nadawac. Do drzew raczej nie polecam ;)

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2008-09-22, 01:05   

emzar napisał/a:
Tak na szybko sprawdzilem: zdjecie w pionie robione na odleglosc wyciagnietej reki (ok 50cm) obejmuje u mnie (nikon d50 + tamron90) 10cm kadru. Jezeli roslinka bedzie miala wiecej to sie trzeba po prostu odsunac nieco bardziej. Mysle wiec ze do roslin zielnych foconych w calosci, a nie w detalach chyba tez powinien sie nadawac.

No właśnie pokazałeś na przykładzie :res: że ta lufa do pokroju zielska się nie nadaje :smile: Dzięki Twojemu przykładowi ja też to wyjaśnię na przykładach: jeśli tą lufą chcieć sfotografować z 0,5 m rosiczki Sasanka1214 czy nawet taką gwiazdnicę pospolitą, to okej. Konwalijkę dwulistną - no może jeszcze. Ale już konwalia majowa może być problemem, a o czerńcu gronkowym apomnij :smile: Dlatego też dobrze prawi Hunt w swym ostatnim poście !

maciek 

Wysłany: 2008-09-22, 06:25   

Hmm, może macie i rację z tą ogniskową - co do sigmy 17-70 to mam w tej chwili pentaxowskiego kita 18-55, który wcale jak na kita źle w testach nie wypada - ogólnie do roślin mi wystarcza. Tamron miał służyć ma służyć jako dodatkowy obiektyw, do zadań specjalnych (przy cropie 1,5 to wychodzi 135 mm) - poza tym może się przydać właśnie przy małych roślinkach, gdzie kit już nie daje rady wyostrzyć.
dzięki za rady.

emzar 
lasowy

Wysłany: 2008-09-22, 11:22   

Kejbii napisał/a:

No właśnie pokazałeś na przykładzie :res: że ta lufa do pokroju zielska się nie nadaje :smile: Dzięki Twojemu przykładowi ja też to wyjaśnię na przykładach: jeśli tą lufą chcieć sfotografować z 0,5 m rosiczki Sasanka1214 czy nawet taką gwiazdnicę pospolitą, to okej. Konwalijkę dwulistną - no może jeszcze. Ale już konwalia majowa może być problemem, a o czerńcu gronkowym apomnij :smile: Dlatego też dobrze prawi Hunt w swym ostatnim poście !

Nie do konca sie zgodze, zawsze (prawie) mozna zrobic dwa kroki do tylu i juz sie zmiesci w calosci. Wydaje mi sie ze jezeli ma to byc dodatkowe szklo do zadan specjalnych, w tym takze makro, to jednak tamron (albo inne dedykowane do makro, ale nie pseudo makro). Ja go wlasnie kupilem jako uzupelnienie do kita 18-55 z nastawieniem na makro i o dziwo od tamtego czasu kita juz nie podpialem (za wyjatkiem impez rodzinnych w ciasnym pokoju gdzie musze miec szeroko).

Hunt 
moderator
Sławomir Rykiel

Wysłany: 2008-09-22, 18:05   

emzar napisał/a:
Wydaje mi sie ze jezeli ma to byc dodatkowe szklo do zadan specjalnych, w tym takze makro, to jednak tamron

I zgadzam się z Tobą w 100%, ale niech maciek, się wypowie czy potrzebuje sporego odwzorowania(w/w pręciki) czy jednak czegoś bardziej uniwersalnego. W/w Sigma ma dwie przewagi nad kitem Pentaxsa, zakres ogniskowych i skala odwzorowania (warto wspomnieć tez o takich błahych sprawach jak jasność i rozdzielczość szkła...)

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-09-22, 22:51   

..to może jeszcze jedno, też obiektywem 58 mm, naturalny rozmiar tancerek maciek dobrze zna ;)

185. tańczące....jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 113.26 KB

Odpowiedz do tematu