Panowie (i Panie
szukam obecnie czegoś do makro, głównie roślinki.
Po przeszperaniu testow, opinii mam 3 opcje:
Sigma 70 mm f/2.8 EX DG Macro - http://www.optyczne.pl/51...dsumowanie.html
Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro - http://www.optyczne.pl/24..._obiektywu.html
no i oczywiście:
Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro - http://www.optyczne.pl/39....8_Di_Macro-Wstęp.html
w opiniach większości chyba najlepszy jest ten Tamron - ja zastanawiałem sie nad Sigmą 105 ale do roslin (zwłaszcza jeśli chce się fotografować je w całości) może być nieco za długa (105 x pentaxowskie 1,5 to 152 mm)
emzar, jak by s ocenił tego Tamrona pod względem przydatności w fotografii roślin? I nie chodzi mi tylko o makro słupków i precikow ale o czysto dokumentacyjne foto pokroju roślin. Ogniskową ma taką w sam raz?
Ja mam 60 mm/2,8 do matrycy z cropem 1,6 i to jest za "długi" obiektyw do pokrojów ziela. Gdy chcę pokrój to muszę zmieniać na zoomik 28-105mm /3,5-4,5 i korzystać z ogniskowych ~ < 50 mm. Więc chyba w złym kierunku podążasz, maćq ..
maciek, tak sobie trawiłem przez cały dzień Twoje pytanie i... zastanawiałeś się nad Sigmą 17-70 ?? Nie jest to typowe szkło do macro, ale wg. mnie będzie najlepsze... (pytanie czy nie będzie Ci dublowało zakresu szkieł które masz)
emzar, jak by s ocenił tego Tamrona pod względem przydatności w fotografii roślin? I nie chodzi mi tylko o makro słupków i precikow ale o czysto dokumentacyjne foto pokroju roślin. Ogniskową ma taką w sam raz?
hmm trudno powiedziec, nigdy go do tego nie wykorzystywalem.
Tak na szybko sprawdzilem: zdjecie w pionie robione na odleglosc wyciagnietej reki (ok 50cm) obejmuje u mnie (nikon d50 + tamron90) 10cm kadru. Jezeli roslinka bedzie miala wiecej to sie trzeba po prostu odsunac nieco bardziej. Mysle wiec ze do roslin zielnych foconych w calosci, a nie w detalach chyba tez powinien sie nadawac. Do drzew raczej nie polecam
Tak na szybko sprawdzilem: zdjecie w pionie robione na odleglosc wyciagnietej reki (ok 50cm) obejmuje u mnie (nikon d50 + tamron90) 10cm kadru. Jezeli roslinka bedzie miala wiecej to sie trzeba po prostu odsunac nieco bardziej. Mysle wiec ze do roslin zielnych foconych w calosci, a nie w detalach chyba tez powinien sie nadawac.
No właśnie pokazałeś na przykładzie że ta lufa do pokroju zielska się nie nadaje Dzięki Twojemu przykładowi ja też to wyjaśnię na przykładach: jeśli tą lufą chcieć sfotografować z 0,5 m rosiczki Sasanka1214 czy nawet taką gwiazdnicę pospolitą, to okej. Konwalijkę dwulistną - no może jeszcze. Ale już konwalia majowa może być problemem, a o czerńcu gronkowym apomnij Dlatego też dobrze prawi Hunt w swym ostatnim poście !
Hmm, może macie i rację z tą ogniskową - co do sigmy 17-70 to mam w tej chwili pentaxowskiego kita 18-55, który wcale jak na kita źle w testach nie wypada - ogólnie do roślin mi wystarcza. Tamron miał służyć ma służyć jako dodatkowy obiektyw, do zadań specjalnych (przy cropie 1,5 to wychodzi 135 mm) - poza tym może się przydać właśnie przy małych roślinkach, gdzie kit już nie daje rady wyostrzyć.
dzięki za rady.
No właśnie pokazałeś na przykładzie że ta lufa do pokroju zielska się nie nadaje Dzięki Twojemu przykładowi ja też to wyjaśnię na przykładach: jeśli tą lufą chcieć sfotografować z 0,5 m rosiczki Sasanka1214 czy nawet taką gwiazdnicę pospolitą, to okej. Konwalijkę dwulistną - no może jeszcze. Ale już konwalia majowa może być problemem, a o czerńcu gronkowym apomnij Dlatego też dobrze prawi Hunt w swym ostatnim poście !
Nie do konca sie zgodze, zawsze (prawie) mozna zrobic dwa kroki do tylu i juz sie zmiesci w calosci. Wydaje mi sie ze jezeli ma to byc dodatkowe szklo do zadan specjalnych, w tym takze makro, to jednak tamron (albo inne dedykowane do makro, ale nie pseudo makro). Ja go wlasnie kupilem jako uzupelnienie do kita 18-55 z nastawieniem na makro i o dziwo od tamtego czasu kita juz nie podpialem (za wyjatkiem impez rodzinnych w ciasnym pokoju gdzie musze miec szeroko).
Wydaje mi sie ze jezeli ma to byc dodatkowe szklo do zadan specjalnych, w tym takze makro, to jednak tamron
I zgadzam się z Tobą w 100%, ale niech maciek, się wypowie czy potrzebuje sporego odwzorowania(w/w pręciki) czy jednak czegoś bardziej uniwersalnego. W/w Sigma ma dwie przewagi nad kitem Pentaxsa, zakres ogniskowych i skala odwzorowania (warto wspomnieć tez o takich błahych sprawach jak jasność i rozdzielczość szkła...)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum