Andrzej71, zdjęcia nie ciekawe, raz że to jakieś miniaturki i nic nie widać(możesz dać do 800 pix), dwa, zadbaj o tło, obiekt za bardzo zlewa się w tłem, o GO nic nie napiszę bo nawet nie widać jak jest rozłożona...
Dzięki Hunt za podpowiedzi, ale nie mam aparatu tylko zwykłego małego kompakta.
A uwagi są bardzo cenne dla mnie,wiem że nie mogę poprawić głębi i jest to bardzo przykre. Zdjęcia powklejałem tylko aby się przekonać o ich słabej jakości.
Są tylko jako dokumentacyjne. A z analogowego canona nie mam możliwości coś wkleić dla oka milszego. Dzięki za szczerość.
Nie masz żadnej lupy? Nawet takiej za 5 zł z rynku... może tez być obiektyw ze starej lornetki, szkła z obiektywu rzutnika itp....
Jaki masz aparat?? Poprawnie oddaje kolorystykę ostrość tez gdzieś tam jest. Jakość to w sporej mierze kwestia oświetlenia, zmontuj dyfuzor na lampę(tak do kompakta tez się da, miałem taki do A60) unikaj południowego słońca- zbyt ostre. Trafienie z GO to też kwestia treningu, jeżeli nie masz MF wciśnij spust do połowy (aparat zapamięta ekspozycje i ustawi(zablokuje) ostrość. Potem "na bujanym" korygujesz rozłożenie GO na LCD...
Nie ma ustawień menualnych, w aparaciku. To sony Cyber-shot.
Masz wyrobioną opinie na temat canona 450? .
Chodzi mi głównie o jego przydatność do makro.
Pozdrawiam Andrzej.
Edit: Hunt
Zadaj to pytanie w wątku o aparat, tam będziemy kontynuować rozmowę.
Witam, jestem nowa Lubie czasem pocykać makro troche poczytałam, pooglądałam wasze fotki, niektóre, a nawet większość bardzo udana.... to oceńcie też i moje
Staraj się unikać centralnych kadrów, poczytaj o złotym podziale.
Dbaj o tło, przy zdjęciach biedronki straszą nas w tle jakieś bloki.
Nie okaleczaj obiektu który fotografujesz fotki pająków, maja poucinane kończyny.
Postaraj się o mniejsza GO, pożądaną przy makro fotkach, zainwestuj w DCR-250 ewentualnie w helliosa.
Zmontuj dobie dyfuzor, przy jeżyki strzeliłaś lampą powstały ostre kontrasty, przydało by się bardziej miękkie światło
To chyba tyle, naturalnie są odstępstwa od tego co napisałem, ale na początek nim zaczniesz świadomie kadrować czy operować światłem, proponuję zastosować się do moich porad
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum