pierwsza ma jakis dodatek "SV". Jestem w stanie rzy średnicy 60mm wykorzystać dobrze zoom 60x?
Luneta 60 mm złapie około 85% światła które wpadnie do lunety 65 mm. Jeżeli zastosuje się te same powiększenie to w tym samym stosunku obraz w jednej będzie ciemniejszy od drugiej. Nie sądze aby dało się wykorzystać powiększenie 60x w lunecie 60 mm. Musiałby być naprawdę bardzo jasny dzień, bo źrenica wyjściowa będzie wielkośći 1 mm. Dużo jednak zależy od jakości optyki - i jestem niemal pewien, że w lunetach za około 600 zł obraz będzie fatalnej jakość przy tym powiększeniu.
W sumie z tych dwóch lunet zdecydowanie rozsądniejsza wydaje się luneta Ultima 65. Nie dość, że ma większy obiektyw, to mniejsze powiększenia. SV to tylko bajer dotyczący możliwości pochylania okularu. Prawdopodobnie i tak się go używa pod kątem 45 stopni bo tak jest najwygodniej.
Od dłuższego czasu śledzę to forum i coraz bardziej nabieram chęci na lepsza lunetę. Obecnie jestem w posiadaniu Hawke Compact 15-45x50. Uzbierałem trochę funduszy i zastanawiam się nad kupnem jednej z tych lunet: Kowa TSN601 z okularem 20-60 i Pentax 20-60x65 ED. Obydwie maja porównywalne ceny (w USA przynajmniej, a w niedługim czasie spodziewam się odwiedzin), nie są duże a co za tym idzie poręczne i kark nie będzie bolał od noszenia O ile czytałem pozytywne recenzje o pierwszej z nich to o Pentaxie nic nie znalazłem. Kusi mnie on większym obiektywem i soczewkami ED.
Prosiłbym o pomoc w wyborze bo z tego co czytałem na forum taka luneta powinna mi wystarczyć na bardzo długo
napisz o konkretnie model Pentaxa. Czy chodzi ci o PF 65 ED II A ? czy o wcześniejszy model - różnica cenowa jest znaczna - PF 65 ED II - ma bardzo dobre recenzje za granicą - też się przymierzam do zakupu Pentaxa i waham sie miedzy PF 65 ED II i PF 80 ED
napisz o konkretnie model Pentaxa. Czy chodzi ci o PF 65 ED II A ? czy o wcześniejszy model - różnica cenowa jest znaczna - PF 65 ED II - ma bardzo dobre recenzje za granicą - też się przymierzam do zakupu Pentaxa i waham sie miedzy PF 65 ED II i PF 80 ED
Faktycznie, róznica cenowa miedzy jednym a drugim jest jakieś 110$ na "korzyść" II. I od nowa Polska Ludowa.... . Warto jescze trochę pooszczędzać na PF 65 ED II A? Głupio sie pewnie pytam
Przyjmijmy, ze waham sie na razie miedzy starszą wersją pentaxa a wspomnianą wyżej kową.... Bo rozumiem że PF 65 ED II A to już wyzsza półka jakosciowa? Co bys polecił?
niestety nie wiem czym się różnią te 2 modele. Drugi sklep sobie odpuść nie wysyłają poza Stany. Pytań jest więcej czy kupić mniejszą PF ED 65 II lub PF 65 ED czy też PF 80 ED, i kolejny pytanie czy z zoomem czy z obiektywem szerokokątnym Miłego wyboru. Na końcu jak już podejmiesz decyzję co chcesz kupić pozostaje wybór sprzedawcy.
Kosack,
Macie jakieś doświadczenia jesli chodzi o połączenie Celestron Ultima 80 lub Celestron Ultima 65 z aparatem fotograficznym? Z Celestron Ultima 80 chyba nie ma problemu ale podobno Celestron Ultima 65 ma troszke inne nietypowe połączenie- okular.
Druga sprawa: potrzebuje lunety którą będę mógł zabrać na wycieczkę w góry a czasem też i na rower. Czy Celestron Ultima 80 nie jest na to za duży? Macie jakieś spostrzeżenia?
z góry dzięki
Adam
Kosack,
Macie jakieś doświadczenia jesli chodzi o połączenie Celestron Ultima 80 ...
Ano mamy, towarzyszu!
Łączyłem Ultimę 80 z cyfrowym automatem (Kodak) za pomocą Baader Microstage - takie sobie (mało poręczne). Teraz czekam na adapter do podłączenia lustrzanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
Podmokły Przewodnik
To pod względem optycznym
A mnie bardziej ciekawi co pod względem praktycznym
Podmokły Przewodnik
Od dłuższego czasu śledzę to forum i coraz bardziej nabieram chęci na lepsza lunetę. Obecnie jestem w posiadaniu Hawke Compact 15-45x50. Uzbierałem trochę funduszy i zastanawiam się nad kupnem jednej z tych lunet: Kowa TSN601 z okularem 20-60 i Pentax 20-60x65 ED. Obydwie maja porównywalne ceny (w USA przynajmniej, a w niedługim czasie spodziewam się odwiedzin), nie są duże a co za tym idzie poręczne i kark nie będzie bolał od noszenia O ile czytałem pozytywne recenzje o pierwszej z nich to o Pentaxie nic nie znalazłem. Kusi mnie on większym obiektywem i soczewkami ED.
Całkiem niedawno przybyła do mnie z USA Kowa 661 z 30 krotnym stałym okularem szerokokątnym. Bez szkieł niekodyspersyjnych, w zasadzie bardzo podobna do 601. Aberracja chromatyczna nieznaczna, choc widoczna. Poza tym same zalety.
Myślałem nad Pentaxem II ED, ale cena z porównywalnym okularem była zbyt wysoka.
Sądzę, że jesli chodzi o obserwacje w dzień to każda z tych lunet będzie świetna.
mam takie pytanie czy kupic nikona fieldscope 3 z zoomem 20-60x czy kupic nikona 82 z okolarem 25-75 ale z usa wiadoma do tego clo i vat a tak bede mial jeszcze kase na statyw adapter i inne pierdu pierdu
dodam jeszcze ze chce to do obserwacji ptakow a fotki maja byc czysto dokumentacyjne
[ Komentarz dodany przez: nurek: 2008-05-28, 08:56 ] edycja postu się kłania
Kosack,
Łączyłem Ultimę 80 z cyfrowym automatem (Kodak) za pomocą Baader Microstage - takie sobie (mało poręczne). Teraz czekam na adapter do podłączenia lustrzanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Możesz mi podać symbol tego adaptera? albo link do strony.
Adam
Podmokły Przewodnik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum