Cena wydaję się być przyzwoita - minusem dla mnie jest prosty okular. Brak szkieł ED nie wydaję się być problemem - poniżej wklejam link do stronki z testem m.in tego Fujinona - gdzie akcentują bardzo dobrą optykę pomimo braku szkieł ED
http://tiny.pl/npsf
Bierz Celestrona - za ta cenę ciężko będzie znaleźć coś lepszego.
A statyw zdecydowanie za lekki. Miałem znacznie cięższego Velbona DX60 i szybko sie go pozbyłem - obraz w lunecie latał przy najmniejszym wiaterku. Niestety na odpowiedni statyw trzeba trochę wydać - ale nie warto oszczędzać - znam to z autopsji.
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
BirdWatcher
matti, Weź poczytaj ze 3-4 strony wstecz. I faktycznie odpuść sobie ten statyw. W moich postach znajdziesz lunetę jakosciowo na pewno porównywalna z Celestronem (wg mnie nieco lepszą) i to w cenie takiej, że jeszcze Ci starczy na fajny statyw, o którym też piszę.
_________________ "Na oścież ramiona otworzył do lotu, choć serce wypełniał mu strach..."
O Piccolo nic nie napisze bo jej nie znam, Ultimy zaś używam od ponad roku i jestem więcej niż zadowolony - obraz ostry w całym polu, powiększenia do x40 OK. Ludzie, którzy używają nacodzień Kowy czy Nikona po "looknięciu" przez Celestrona są zaskoczeni (na plus oczywiście). Dlatego Ultimę mogę polecić z czystym sumieniem
BirdWatcher
jak chcesz mozemy keidys konfrontację zrobić. W jednej ręce Piccolo, w drugiej Ultima.
Swoja droga podkreślam, że Piccolo jest dwa razy tańszy
ha! chętnie poznam kolegę i sobie porównamy ...lunety
BirdWatcher
http://deltaoptical.pl/de...6c07bfd8df30e65
-czy róznica 60 a 65 mm gra jakąś role?
pierwsza ma jakis dodatek "SV". Jestem w stanie rzy średnicy 60mm wykorzystać dobrze zoom 60x?
jest gdzies w polsce jakis sklep gdzie sprzedaja te Piccolo???
Dr Betleja kiedyś sprzedawał. Nie wiem czy teraz ma.
Miedzy 60, a 65mm nie powinno być aż takiej różnicy. Tak czy owak powiększenie X60 będzie kiepawe. To SV to jakis refraktor... nie do końca kumam o co tam chodzi. Chętnie bym kiedyś popatrzył przez tę lupkę
_________________ "Na oścież ramiona otworzył do lotu, choć serce wypełniał mu strach..."
Miedzy 60, a 65mm nie powinno być aż takiej różnicy. Tak czy owak powiększenie X60 będzie kiepawe. To SV to jakis refraktor... nie do końca kumam o co tam chodzi.
Refraktorem jest luneta która działa na zasadzie załamywania światła (refrakcji). Właściwie wszystkie lunety są refraktorami, choć widziałem małe urzadzenie które miało układ lustrzany (było więc reflektorem) i tez było sprzedawane jako luneta.
SV oznacza w jakis tam sposób że możesz dowolnie zmieniac kat ustawienia okularu w zakresie chyba 0-45 stopni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum