Oglądałem 1, 2 i 3. Wszystkie robią w miarę dobre wrażenie,
ale najbardziej podoba mi się Nikon 10x50 EX - jakość obrazu i pole widzenia (to oczywiste), Różnica w masie i wielkości nie jest porażająca chociaż jestem raczej przyzwyczajony do noszenia lornetki w plecaku i postojów na czesanie terenu niż noszenia na szyi - tu wierzę, że może być różnica. W zasadzie wszystkie nadają się do patrzenia w okularach. Jakość wykonania wszystkich podobna.
Ja ostatnio nabyłem nowe SLC 8x30. Jestem zwolennikiem tezy, iż przewaga optyczna lornetki o większym przybliżeniu i większej średnicy szkieł jest w 90% warunków obserwacji niezauważalna. Małe lornetki są lekkie, ręce nie męczą się podczas obserwacji, drgania są niewielkie. Dodatkowe powiększenie w większości przypadków nie jest potrzebne do oznaczenia ptaka. Do obserwacji przy dużym dystansie do ptaka i tak potrzebna jest luneta.
_________________ Got to fly, I don't feel no shame
The world is mine!
Aha lornetkę kupiłem wysyłkowo w Wielkiej Brytanii w sklepie internetowym southwest optics. M.in. mocny złoty spowodował, że razem z transportem kosztowała niewiele ponad 2500 PLN - co najmniej o 30% taniej niż u polskich dystrybutorów.
_________________ Got to fly, I don't feel no shame
The world is mine!
Oglądałem w sklepie lornetki:
1. Olympus EXWP I 10x42
2. Pentax HRc 10x42
3. Vortex Vulture 10x50
4. Ecotone AD-7 10x50
5. Nikon 10x50 EX
Przez wszystkie patrzyłem w okularach.
Bezpośrednio porównałem 1, 2, 3 i 5. Co ciekawe obraz w Nikonie wydał mi się mniej ostry - próbowałem odczytać napisy z odległej anteny satelitarnej każdą z lornetek. Co prawda ta porro jest tańsza, ale sądziłem że nie powinna być gorsza. Vortex jest absolutnie świetnie wykonany, ale pole widzenia ma wyraźnie małe. Z tego bezpośredniego porównania najbardziej podobały mi się 1 i 2 i na szybko nie widziałem specjalnej różnicy.
Ecotone AD-7 daje dobry obraz, ale wyraźne aberracje.
Powiem wam że zakup lornetki z zoomem nie był dobrym posunięciem.Okulary sie porąbały.W jednym jest ok w drugim jest tak jakbym używał zoomu.Może ktoś wie jak to naprawić?
czy używał ktoś z Was tego modelu http://deltaoptical.pl/de...ab8bb108de44634 albo słyszał o nim coś więcej. To niby lornetka dla wodniaków, ale zależy mi właśnie na takiej kompaktowej, a jednocześnie wytrzymałej lornetce leśnej.
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
orlik06, jestem w podobnej sytuacji - aktualnie ok. 1000zł. Rozważam Olympusa 10x42 EXWP, który jest niewiele droższy. Masz jeszcze Vortexa Vipera 10x42 nieco drożej, ale w zasadzie w Twoim limicie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum