To ja mam pytanie która lepsza lornetka pod względem technicznym
Delta Optical Forest 8x42 czy Delta Optical Silver 10x50???
_________________ Pozdrawiam Eryk
(Szukajcie mnie w Borach Dolnośląskich)
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Mam pytanie czy lornetka poniżej jest warta swojej ceny , bo zastanawiam sie nad kupnem takowej , obecnie mam Breakera 7x50 i jestem z niego zadowolony , lecz chcialbym cos o wiekszym przyblizeniu . Prosze o pomoc
wszystko jest dobre co komu pasuje.
ja mam lornetke za 100zł i do moich potrzeb starcza. i mimo że wiem ze są lepsze i obraz w nich jest nieporównywalnie doskonalszy to nie bede sobie kupował lornetki za 1000zł bo mam inne priorytety........
i tyle w tym temacie......
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?
Witam!
Tak od dawna przeglądam temat o lornetkach i i jestem przerażony , co koledzy kupują za badziewie!!!
Dajcie sobie spokój z kupowaniem na allegro to nawet nie mozna nazwać lornetką .
Rozumiem że nie wszystkich stać na kupowanie optyki za 1 tys lub wiecej ale nie warto też tracic nawet tych 100 zł dla czegoś co można samemu zrobić z rurki od odkurzacza i kilku szkiełek.
polecam strone :
optyczne.pl
jest tam wszystko co trzeba wiedzieć o lornetkach
I proszę nie zadawajcie pytań w stylu "gdzie kupić lornetkę do 150 zł ale żeby była dobra "
zgadzam się z Tobą - jest wiele lornetek które można dość tanio sprowadzi z zagranicy - a są baardzo dobrej jakości - może nie jest to jakość Svarowskiego- ale naprawdę zadowalająca
jest tam wszystko co trzeba wiedzieć o lornetkach
I proszę nie zadawajcie pytań w stylu "gdzie kupić lornetkę do 150 zł ale żeby była dobra "
Hmmm, 'dobra' to pojęcie mocno zalezne od punktu siedzenia (a w szczególności od delikatnej równowagi między stopniem zdesperowania w poszukiwaniu coraz lepszej optyki a stanem konta). IMO jezeli ktoś potrzebuje lornetki a nie ma tych 500-600 PLN to lepiej mu wybrac coś za 150 niż nie mieć niczego.
Osobiście za 150 PLN polecam
http://www.allegro.pl/ite..._futeralem.html
ma duzo wad, ale optycznie napewno tragiczna nie jest
używam tego, a wciąż nie mogę zdecydować się na wydanie sumy na sprzęt który by mnie naprawdę zadowolił Nadmienię, że gdy małzonka zakupiła dachową Minoltę Activę 10x42 za 750 PLN to mimo jej (lornetki Minolty ma się rozumieć ) zauważalnej "lepszości" nie jest to sprzęt o którym bym śnił, więc dojrzewam do wysupłania znacznie poważniejszej kwoty. Na razie poszło na niezła lunete, teraz potrzeba jeszcze paru dupereli foto itede...
Napisz czy jesteś zadowolony z lunety. Z tego o pamiętam kupiłeś Kowe w Stanach ?
Tak, Kowe 661 (nie Prominar, czyli bez szkieł ED) z okularem Tse-14wd 30x. Jestem bardzo zadowolony. Okular jest rewelacyjny, bardzo szerokie pole widzenia, w przeważajacej częsci ostre. Punkt oczny okularu umozliwia całkiem wygodną obserwacę w okularach, lecz mimo wszystko wole bez (przyzwyczajenia z BPC...)
Aberracja chromatyczna widoczna ale niezbyt duża. Na samcach głowienki w ostrym swietle trochę widać, ale tylko trochę. Na mniej kontrastowych motywach nie zauważam. (miałem przyjemnośc spogladania przez podobno niezłe lornetki -np. Steinera Merlina 10x42 - gdzie ta aberracja był znacznie bardziej porażająca.) Z pewnością jesli by kupować lunetę głownie do digiskopingu to warto zastanowić się nad wersja ED (380 USD więcej, czyli o połowę całego mojego zestawu) by zmaksymalizować jakość. Ja mimo wszystko będę próbował bawić się w prosta dokumentacje tym (myślę o zakupie adapterów i nowego kompaktu) - efekty pewnie kiedys pokażę .
Luneta jest stosunkowo lekka (korpus to 1kg) i może pracować z lekkiego statywu (slik 340 dx) - całośc waży około 2.5kg i daje sie łatwo transportowac na nogach (a do tego jeszcze lustrzanka z dość długim szkłem i lornetka).
Za niecałe 1800PLN (800USD) z tym okularem i pokrowcem polecam. Zwłaszcza ze w Ecotone za ten zestaw chca 3300 PLN...
Przeczytałem cały temat i mam pytanie. Otóż głównie chodzę/zasiadam z aparatem (ptaki/krajobrazy etc.), ale ostatnio odkryłem lornetkę w postaci starej radzieckiej 12x40 np. podglądając polujące błotniaki. Chciałbym zakupić lornetkę w tym celu - ptaki (raczej otwarte tereny + nieco lasów, ale ze wskazaniem na to pierwsze). Budżet ok. 600-700zł. Zawęziłem wybór do:
1. Nikon EX 10x50 lub 8x40 EX porro
2. Olympus EXPS I 10x42 lub 8x42 porro
3. Vortex Crossfire 10x42 lub 8x42 dachówki
Noszę okulary i jak rozumiem przy Nikonach EX nie muszę ich zdejmować. Co polecicie? Być może (a może nie) w dłuższej perspektywie (2 lata) będę zainteresowany porządną lunetą (wtedy jak rozumiem lepsza byłaby 8-ka). Skłaniam się do Nikona 10x50 EX. Poradźcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum