FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krotom
2006-07-14, 12:38
Lornetka
Autor Wiadomość
Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-05-17, 11:33   

To ja mam pytanie która lepsza lornetka pod względem technicznym
Delta Optical Forest 8x42 czy Delta Optical Silver 10x50??? :>

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

tomaszb 

Wysłany: 2008-05-17, 13:25   

Eryku przejrzyj ten wątek od początku do końca. Temat obu lornetek był poruszany już wielokrotnie.

Krakus 

Wysłany: 2008-05-30, 10:53   

Mam pytanie czy lornetka poniżej jest warta swojej ceny , bo zastanawiam sie nad kupnem takowej ;) , obecnie mam Breakera 7x50 i jestem z niego zadowolony , lecz chcialbym cos o wiekszym przyblizeniu . Prosze o pomoc :)

http://www.allegro.pl/ite...50_bak4_le.html

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2008-05-30, 11:33   

wszystko jest dobre co komu pasuje.
ja mam lornetke za 100zł i do moich potrzeb starcza. i mimo że wiem ze są lepsze i obraz w nich jest nieporównywalnie doskonalszy to nie bede sobie kupował lornetki za 1000zł bo mam inne priorytety........
i tyle w tym temacie...... ;)
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2008-05-31, 01:37   

Krakus, wygląda na rozsądną, ale w ciemno bym nie brał. Musiałbyś przez nią spojrzeć. Jak Ci podpasuje to może akurat dobra będzie.

darek_119 

Wysłany: 2008-06-01, 09:29   

Witam!
Tak od dawna przeglądam temat o lornetkach i i jestem przerażony , co koledzy kupują za badziewie!!!
Dajcie sobie spokój z kupowaniem na allegro to nawet nie mozna nazwać lornetką .
Rozumiem że nie wszystkich stać na kupowanie optyki za 1 tys lub wiecej ale nie warto też tracic nawet tych 100 zł dla czegoś co można samemu zrobić z rurki od odkurzacza i kilku szkiełek.
polecam strone :
optyczne.pl

jest tam wszystko co trzeba wiedzieć o lornetkach
I proszę nie zadawajcie pytań w stylu "gdzie kupić lornetkę do 150 zł ale żeby była dobra "

Pozdrawiam i czekam na ewentualna krytykę :-P

Fakir 

Wysłany: 2008-06-01, 16:57   

zgadzam się z Tobą - jest wiele lornetek które można dość tanio sprowadzi z zagranicy - a są baardzo dobrej jakości - może nie jest to jakość Svarowskiego- ale naprawdę zadowalająca

RB 

Wysłany: 2008-06-01, 20:57   

darek_119 napisał/a:

jest tam wszystko co trzeba wiedzieć o lornetkach
I proszę nie zadawajcie pytań w stylu "gdzie kupić lornetkę do 150 zł ale żeby była dobra "

Hmmm, 'dobra' to pojęcie mocno zalezne od punktu siedzenia :-) (a w szczególności od delikatnej równowagi między stopniem zdesperowania w poszukiwaniu coraz lepszej optyki a stanem konta). IMO jezeli ktoś potrzebuje lornetki a nie ma tych 500-600 PLN to lepiej mu wybrac coś za 150 niż nie mieć niczego.
Osobiście za 150 PLN polecam
http://www.allegro.pl/ite..._futeralem.html

ma duzo wad, ale optycznie napewno tragiczna nie jest :-)
używam tego, a wciąż nie mogę zdecydować się na wydanie sumy na sprzęt który by mnie naprawdę zadowolił :-) Nadmienię, że gdy małzonka zakupiła dachową Minoltę Activę 10x42 za 750 PLN to mimo jej (lornetki Minolty ma się rozumieć :-) ) zauważalnej "lepszości" nie jest to sprzęt o którym bym śnił, więc dojrzewam do wysupłania znacznie poważniejszej kwoty. Na razie poszło na niezła lunete, teraz potrzeba jeszcze paru dupereli foto itede... :-)

Fakir 

Wysłany: 2008-06-02, 15:19   

Napisz czy jesteś zadowolony z lunety. Z tego o pamiętam kupiłeś Kowe w Stanach ?

RB 

Wysłany: 2008-06-02, 22:02   

Fakir napisał/a:
Napisz czy jesteś zadowolony z lunety. Z tego o pamiętam kupiłeś Kowe w Stanach ?

Tak, Kowe 661 (nie Prominar, czyli bez szkieł ED) z okularem Tse-14wd 30x. Jestem bardzo zadowolony. Okular jest rewelacyjny, bardzo szerokie pole widzenia, w przeważajacej częsci ostre. Punkt oczny okularu umozliwia całkiem wygodną obserwacę w okularach, lecz mimo wszystko wole bez (przyzwyczajenia z BPC...)
Aberracja chromatyczna widoczna ale niezbyt duża. Na samcach głowienki w ostrym swietle trochę widać, ale tylko trochę. Na mniej kontrastowych motywach nie zauważam. (miałem przyjemnośc spogladania przez podobno niezłe lornetki -np. Steinera Merlina 10x42 - gdzie ta aberracja był znacznie bardziej porażająca.) Z pewnością jesli by kupować lunetę głownie do digiskopingu to warto zastanowić się nad wersja ED (380 USD więcej, czyli o połowę całego mojego zestawu) by zmaksymalizować jakość. Ja mimo wszystko będę próbował bawić się w prosta dokumentacje tym (myślę o zakupie adapterów i nowego kompaktu) - efekty pewnie kiedys pokażę :-) .
Luneta jest stosunkowo lekka (korpus to 1kg) i może pracować z lekkiego statywu (slik 340 dx) - całośc waży około 2.5kg i daje sie łatwo transportowac na nogach (a do tego jeszcze lustrzanka z dość długim szkłem i lornetka).

Za niecałe 1800PLN (800USD) z tym okularem i pokrowcem polecam. Zwłaszcza ze w Ecotone za ten zestaw chca 3300 PLN...

Fakir 

Wysłany: 2008-06-03, 19:15   

ja zamówiłem Pentaxa :) niedługo płacę i testuję

RB 

Wysłany: 2008-06-03, 19:43   

Fakir napisał/a:
ja zamówiłem Pentaxa :) niedługo płacę i testuję

ja tam proponuje po prostu uzywac, ogladac ptaki, sarenki, sąsiadki itede, a nie testowac :-)
Jakas nowa moda z tym testowaniem się zrobiła...

pczarnul 

Wysłany: 2008-06-05, 22:01   

Witajcie,

Przeczytałem cały temat i mam pytanie. Otóż głównie chodzę/zasiadam z aparatem (ptaki/krajobrazy etc.), ale ostatnio odkryłem lornetkę w postaci starej radzieckiej 12x40 np. podglądając polujące błotniaki. Chciałbym zakupić lornetkę w tym celu - ptaki (raczej otwarte tereny + nieco lasów, ale ze wskazaniem na to pierwsze). Budżet ok. 600-700zł. Zawęziłem wybór do:

1. Nikon EX 10x50 lub 8x40 EX porro
2. Olympus EXPS I 10x42 lub 8x42 porro
3. Vortex Crossfire 10x42 lub 8x42 dachówki

Noszę okulary i jak rozumiem przy Nikonach EX nie muszę ich zdejmować. Co polecicie? Być może (a może nie) w dłuższej perspektywie (2 lata) będę zainteresowany porządną lunetą (wtedy jak rozumiem lepsza byłaby 8-ka). Skłaniam się do Nikona 10x50 EX. Poradźcie.

Paweł

dolores.matusik 

Wysłany: 2008-06-08, 19:34   

http://teleskopy.pl/group_description.php?cPath=25

Osobiście polecam lornetki Soligor - japońska jakość wykonania i relatywnie (np. wobec Nikonów) tanie.

http://teleskopy.pl/astro..._x_70mm_Soligor

Pozdrawiam

Dolores

amikosik 

Wysłany: 2008-06-08, 23:34   

Ja z tych trzech wybrałbym:
3. Vortex Crossfire 10x42

Odpowiedz do tematu