Tyle, że ja się na tym nie znam i nie mam za bardzo porównania...
Cytat:
i na czym sie "pracowalo" wczesniej
Ruski Berkut 15x50 (niewiem z którego roku, ale w każdym razie produkowany po rozpadzie ZSRR). Ciężkie to, ale całkiem porz?dne. Mimo to przydałoby się co jeszcze lepszego, uniwersalniejszego i lżejszego (pewnie proszę o zbyt wiele a nawet jeli nie wtedy to o co proszę bedze za zbyt wiele ).
jezeli to co masz tymczasowo ci wystarcza, to ja na twoim miejscu zaczalbym ciułac fundusze na cos lepszego, bez pospiechu - to zly doradca. Wiem z wlasnego doswiadczenia. Napalilem sie kiedys na nowa lornetke i szybciutko ja kupilem, zeby ja miec. Po pierwszych zachwytach okazalo sie ze jest gorsza od tego co mialem wczesniej... Ale oczywiscie nikomu sie do glupoty nie przyznalem (jak do tej pory, ale tu jestem troche anonimowy )
Przejrzałem wczoraj jedno forum myliwskie - była tam proba o pomoc w wyborze lornetki. Goć przeznaczył na ten cel 1000-1500,- zł. OdpowiedĽ była w tym stylu, że za tak? cenę to sobie można kupić lornetkę teatraln?. Profesjonalne zaczynaj? się od 4000,-. Czy kto z forumowiczów miał do czynienia z lornetkami z górnej półki? W szczególnoci jestem ciekaw jak sprawuj? się lornetki z elektroniczn? stabilizacja obrazu. Wiem, że na pewno ma tak? Canon w swojej ofercie.
Ja gdzie czytałem, że to bajer - stabilizacja obrazu w lornetkach Canona (i nie tylko). I że one maj? z kolei szkła nienajlepsze - w porównaniu do Zeissa, Svarovskiego i innych "górnopółkowców". Tak podobno jest u wszystkich producentów, którzy skupiaj? się na sprzęcie foto - czyli np. i u Olympusa. Canon nie jest specem od lornetek/lunet a od systemów fotografii analogowej i cyfrowej (seria EOS) oraz dedykowanych obiektywów (z najwyższej półki s? one akurat). To drugie na pewno jest prawd?, a zacytowana opinia o Canonie vs.lornetki mogła być nieobietywna czy pochodzić od mało "znaj?cego się" zródła. Tyle wiem - czyli niewiele - i też interesuje mnie temat zapodany przez Namora (elektrooptyczna stabilizacja obrazu w lornetkach ze szczególnym zapytaniem o Canona). Anybody ?
PS. Być może pewn? odpowiedzi? - co do wartoci stabilizacji obrazu w lornetkach - byłoby sprawdzenie, czy np. Svarovski czy Zeiss maj? w ofercie swoich lornetek takie ze stabilizacj? obrazu ? To znaczy - gdyby stabilizacja jeszcze bardziej poprawiała możliwoci topowego sprzętu - topowi producenci albo by opracowali swój system stabilizacji - albo próbowali zainstalować licencjonowany...tak sobie kombinuję. Nie mam za bardzo czasu - luknij może na strony tych producentów. Zaraz Ci jeden link (Svarovski) wrzucę tu, Namor.
Swarovski pisze sie Swarovski
A stabilizacja obrazu u Canona jest w modelach o duzym powiekszeniu - zdaje sie od 12x, ktore jak powszechnie wiadomo nie sprawdzaja sie przy obserwacji ptakow... Choc znajda sie pewnie i tacy ktorzy sie z tym nie zgodza...
_________________ Got to fly, I don't feel no shame
The world is mine!
Stabilizację obrazu ma kilka znanych firm Zeiss, Nikon, Fujinon i ja znam raczej przychylne opinie na temat tych droższych modeli.
Sam Canon ma chyba najbogatsz? ofertę. S? tam stosunkowo małe i tanie lornetki.
http://www.bhphotovideo.c...arch&Q=&ci=1016
Ja zwróciłem uwagę że te tańsze Canony nie s? najlepiej uszczelniane.
Lornetki ze stabilizacja obrazu to bajer - wydaj to na lepsze szklo.
Chyba najwazniejsze jest pytanie: ile moge wydac na lornetke w tym roku i wtedy dobieramy model. Tansze modele Leica bez powlok fluorytowych itp. moga byc w kategorii dostepnej dla kieszeni. Niestety nie pomoge Wam w nizszej kategorii cenowej.
Najwiecej mozna oszczedzic wybierajac sprzedawce - ceny roznia sie strasznie. Np. w Niemczech w Berlinie najlepsza chyba na rynku Zeiss Victory 10x42 FL kosztuje ok.1500EUR, a w Hamburgu w sklepie Foto-Wannack - juz 1200EUR z wysylka. Ten sklep tez prowadzi wysylke z ubezpieczeniem, ale nie wiem, czy do Polski.
Jesli znajdziecie uzywana lornetke, np. na Allegro/ebay'u albo na gieldzie albo od znajomych, to jest chyba optymalne. Popytajcie sie na jakims spotkaniu orn. kto kupil ostatnio nowa lornetke, moze warto odkupic stara.
W kazdym razie - wiele lat chodzilem z ruskim Berkutem i bylo calkiem OK. Lepsza taka od zadnej.
Rozmawiałem dzi z myliwym, który w terenie testował lornetkę ze stabilizatorem obrazu i wg niego jest to sprzęt kompletnie nieprzydatny. Zanim ustabilizuje się ostroć, obiektu, który chcielimy zobaczyć juz nie ma.
a moim zdaniem to "nie szata zdobi człowieka" i "złej baletnicy przeszkadza r?bek u spódnicy"................... bez umiejętnoci i wiedzy nawet najlepsza lornetka nic nie da.................
takie sprzęty po kilka tysiaków euro to ja zostawiam dla angielskich snobów...........
Nie wiem i on chyba tez nie wie. Opowiadał, że była taka sytuacja, że dostrzegli samochód w lesie i chcieli sprawdzić nr rejestr. Kto podał mu t? lornetkę i zanim system ustawił na ostro obraz, samochód znikł. Po przystawieniu lornetki do oczu wg jego relacji najpierw widać "mgłę".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum